НОВИНИ

Законно ли е задържането на българските кораби на пристанището в Констанца?

bnt avatar logo
от БНТ
20:32, 26.03.2023
Чете се за: 06:57 мин.
По света
Слушай новината

Българските институции не са сигурни дали задържането на българските кораби в пристанището в Констанца е законно. Причината за това е, че все още няма официален акт, на чиято основа рибарските плавателни съдове да останат задържани от румънските власти. Това каза заместник-министърът на земеделието Георги Събев.

Той се срещна днес с рибарите, които снощи бяха пуснати след разпити и вече са в домовете си. Моряците поискаха оставката на шефката на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Те обвиниха доцент Ваня Стаматова в некомпетентност и в липса на каквато и да е подкрепа от страна на Агенцията след задържането на нашите риболовни кораби и екипажите им.

Рибарите ни се завърнаха без повдигнати обвинения, но корабите им останаха на пристанището в Констанца. Няма и конкретика дали и каква санкция евентуално ще им бъде наложена. Според служебния защитник на единия от капитаните максималното наказание за незаконния улов в Румъния е в размер на 100 000 лева.

Вижте още в прякото включване на Петър Дойкински.

Днес стана ясно, че Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури не е уведомена за заповед, която да забранява улова на акула в северната ни съседка и уточниха, че са я изискали по служебен път, но тя още не е изпратена. Рибарите заявиха, че спазват правилата на Европейската комисия за риболов, която им дава право на улов там, където са били задържани - на 52 морски мили от румънския бряг, което е извън териториалните води на северната ни съседка.

Капитаните на задържаните в Румъния рибарски кораби поискаха оставката на шефа на ИАРА

След задържането на българските кораби в Констанца 10 български семейства остават без препитание за неопределено време.

"Къщите ни са заложени, заеми в банки, разходи, осигуровки. Всичко е провал", заяви капитан Красимир Петров.

"Голямата борба ще бъде освобождаването на корабите. Очакваме съдействие от нашите власти. Тук е момента да ни покажат къде са европейските им ценности, в които ни убеждават 17 години. Да ни ги покажат сега", допълни Емил Милев, председател на Рибарско сдружение "Черноморски изгрев".

Огорчени и афектирани - с тези две думи могат да се опишат реакциите на рибарите, когато се прибраха в България тази сутрин. Те обвиниха изпълнителния директор на Агенцията по рибарство и аквакултури, че не познава европейското законодателство, както и принципите, по които работят рибарите.

Част от освободените рибари пред БНТ: Ние не сме бракониери

"Некомпетентно е изказването, че сме бракониери и сме риболували в румънски води. Това е напълно некомпетентно, след като ние имаме становище и те имат становище от Европейската комисия, че това са европейски води", заяви капитан Красимир Петров.

В изявление до медиите Ваня Стаматова отрече да е наричала българските моряци бракониери.

"Засега не мисля, че има необходимост да подавам оставка и пак казвам, ако съм била разбрана неправилно се извинявам на рибарите и ще окажем пълно съдействие за това, което се е случило и с каквото можем ще им помогнем. Досега се въздържахме от по-конкретни изявления, тъй като съм възмутена, че от румънска страна до този момент нямаме постъпило нищо официално по отношение на това какво се е случило там. Освен това имам информация, че нашите инспектори, българските, които са участвали в тази съвместна проверка, са оказали съдействие на нашите рибари и дори са помолили румънските власти корабите да не бъдат задържани в Констанца", коментира доц. Ваня Стаматова, директор на ИАРА.

Случаят със задържаните български рибари стигна до най-високо държавно ниво. Според вицепрезидента Илияна Йотова тук става въпрос по-скоро за заплахи, отколкото за истински действия и призова за бърза реакция.

"Много е важно в момента да се види каква точно е претенцията на румънската държава и според мен трябва да бъдат доста амбициозни усилията на българските дипломати в това отношение", каза Илияна Йотова.

Тя допълни, че арестът на български кораби не е прецедент и преди близо десет години също е имало подобен случай. Тогава процедурата по освобождаването на плавателния съд е продължила дълго.

Земеделският заместник-министър Георги Събев обясни, че българските кораби са осъществявали риболов в акватория, която се води европейска, а не румънска. Събев днес се срещна с рибарите и обеща пълно съдействие на сектора "Рибарство".

"Ще действаме бързо, защото нямаме време за губене, но е факт, че все още няма официален акт въз основа на който български рибарски кораби са задържани, а това буди сериозни притеснения. Като администрация ние не сме сигурни дали е законово това задържане, тъй като българските риболовни кораби са осъществявали риболов в акватория, която се води общностна на целия Европейски съюз", каза още Георги Събев, заместник-министър на земеделието и горите.

След връщането в България рибарите разказаха, че румънските инспектори не са се държали добре с тях, разпитите са продължили през цялата нощ, а корабите са били проверени изцяло, дори и с водолази. И в същото време изказаха благодарност на дипломатите ни в Румъния, защото по думите им те са единствените, които са се погрижили за тях.

Репортери: Нивелина Няголова и Петър Дойкински

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След споразумението между Москва и Минск - превръща ли се Беларус в "ядрен заложник"?
След споразумението между Москва и Минск - превръща ли се Беларус в "ядрен заложник"?
Марица спечели голяма битка със Славия и поведе с 1:0 в полуфиналната серия
Марица спечели голяма битка със Славия и поведе с 1:0 в полуфиналната серия