НОВИНИ

Аферата "OneCoin": Какви хора се използват за собственици-бушони?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:07, 26.03.2023
Чете се за: 05:20 мин.
Криминално
Слушай новината

Източване на ДДС, пране на пари, измами и укриване на дългове са престъпленията заради които действащи фирми се прехвърлят на собственици-бушони.

Новите фирмаджии са социално слаби, често живеят дори в бараки, но пък притежават дружества, които понякога имат капитал в размер на десетки хиляди лева.

На подобни бушони се оказа, че са прехвърлени фирмите на екстрадираната в понеделник в Съединените щати Ирина Дилкинска - препрала най-малко 600 милиона долара по аферата "OneCoin".

Пред БНТ говори бащата на Ирина Дилкинска: Дъщеря ми е била използвана

У нас бушони се намират лесно, защото има много хора, които мизерията така ги е притиснала, че са готови срещу няколкостотин лева да си продадат личните данни и да станат собственици на фирми с милиони дългове, източвали ДДС или пък препрали десетки, дори стотици милиони евро и долари.

Така например 34-годишен безимотен ром от видинското село Синаговци се оказа "горд" собственик-бушон на 49 фирми, сред които и култовата от соцерата "Ален Мак", която към момента на придобиване от безимотния е имала няколко десетки милиона дългове, които без да знае той е изкупил.

Друг случай, който стана известен през седмицата, е именно на Ирина Дилкинска. Фирмата, която разследващите в САЩ твърдят, че тя е използвала за препирането на около 400 милиона долара, се оказа собственост на социално слаба майка на две деца.

9 април 2020 година, 30 минути след 12 на обяд - в Търговския регистър като собственик на фирмата "Би енд Ен консулт" е вписана Маргарита Владимирова Кънева. Освен собствеността фирмата мести и седалището си - от София в Етрополе, домашният адрес на новата собственичка и управителка. Намираме Маргарита пред дома ѝ.

"Без да ме снимате, без микрофон, без камера и без нищо", заяви Маргарита Кънева.

Маргарита казва, че през пролетта на 2020 година мъж, който не познава ѝ предложил 300 лева, за да стане собственик на фирма и тя му предоставила данните от личната си карта. Майката на младата жена обяснява защо дъщеря ѝ се е съгласила.

"Парите нали знаеш, че на днешно време на никой не стигат. Не е имала парици, има две дечица и се е принудила заради пари. 300 лева са ѝ дали", коментира майката на Маргарита.

Маргарита и майка ѝ гледат снимката на Ирина Дилкинска и твърдят, че никога не са виждали тази жена. Документи за фирмата, която им е прехвърлена, не притежават.

Проверка в Търговския регистър показва, че в същия ден - 9 април 2020 година, но час и половина по-късно Маргарита Владимирова става собственик и на втора фирма - "Джърман Риъл Истейт Инвестмънт Холдинг". И това дружество, както "Би енд Ен консулт", първоначално са били регистрирани на площад "Славейков" 6 в столицата, адресът на компаниите на Ружа Игнатова.

Втората фирма обаче първоначално е била собственост на германеца Бьорн Торбен Щтрел, за когото има данни, че е част от аферата "OneCoin".

БНТ: Ако има и други фирми на ваше име, те ще ви излязат.
Маргарита Кънева: Да, има. За съжаление има.
Майката: Аз да знам коя е тази женица, ще я разпердушиня. Е, та вече е в ареста в Ню Йорк, те са я екстрадирали.

Маргарита твърди, че за втората фирма, записана на нейно име, е разбрала от социалните, когато са спрели детските, които получавала. Сега не знае какво да направи, за да закрие дружествата.

В последно време има нова мода при ДДС измамите, там неплатеният данък е в размер на стотици милиони и съответно тези, които искат да се прикрият, са по-щедри. Така срещу 1000 долара намират филипинци и тайландци, на които прехвърлят фирмите с ДДС задължения. По този начин новите собственици нито могат да бъдат намерени, нито да бъдат разпитани от разследващите за измамните схеми.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марица спечели голяма битка със Славия и поведе с 1:0 в полуфиналната серия
Марица спечели голяма битка със Славия и поведе с 1:0 в полуфиналната серия
Забраняват райския газ във Великобритания
Забраняват райския газ във Великобритания