НОВИНИ

Стабилна ли е банковата система на САЩ?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:59, 23.03.2023 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
САЩ
Слушай новината

Централната банка на Съединените щати повиши водещата си лихва с 0,25 процентни пункта. Управлението за федерален резерв посочи, че банковата система е стабилна, но предупреди за възможно негативно отражение върху икономическия растеж през следващите месеци. След съобщението цените на петрола спаднаха в днешната търговия след три дни на растеж.

Девето вдигане на лихвите в САЩ от март миналата година. Според Комитета по парична политика на централната банка ще има поне още едно увеличение в рамките на годината, но това зависи от предстоящите икономически данни.

Управлението за федерален резерв прогнозира, че скорошните сътресения в банковия сектор вероятно ще доведат до по-строги кредитни условия за домакинствата и компаниите и ще окажат натиск върху икономическата активност, наемането на работна ръка и инфлацията.

"Нашата банкова система е стабилна и устойчива със силен капитал и ликвидност. Ще продължим да следим отблизо банковата система и сме готови да използваме при необходимост всички инструменти, за да я поддържаме в безопасност. В допълнение се ангажираме да извлечен поуките от този епизод и да работим за предотвратяване в бъдеще на подобни събития", коментира председателят на Управлението за федерален резерв Джером Пауъл по повод срива на две американски банки миналия месец.

Централната банка прави вътрешен преглед, за да установи къде може да засили надзора и регулациите. Прогнозите за американската икономика са 3,6% инфлация до края на годината и понижаване на безработицата до 4,5 процента. Оценките за следващите две години остават почти без промяна спрямо предишните предвиждания с едно изключение - ръстът на БВП е понижен от 1,6 процента до 1,2 процента.

Миналата седмица четирите водещи банки в света - Федералният резерв, ЕЦБ, Английската и Японската централни банки обявиха съвместни мерки след банковите фалити в САЩ и спасяването на Credit Suisse в Европа.

Чрез ежедневни търгове с долари финансовите институции ще се опитат да подобрят достъпа до доларова ликвидност и така да намалят напрежението на глобалните финансови пазари. Същият подход е приложен през 2008 година след фалита на Леман Брадърс и последвалата световна криза, припомнят експерти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученик простреля двама учители в гимназия в Денвър
Ученик простреля двама учители в гимназия в Денвър
Говорителят на прокуратурата в Ню Йорк пред БНТ: Няма насрочена дата за дело срещу Ирина Дилкинска
Говорителят на прокуратурата в Ню Йорк пред БНТ: Няма насрочена дата за дело срещу Ирина Дилкинска