НОВИНИ

Стартира кампания за популяризиране на COVID ваксините

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:03, 22.06.2021
Чете се за: 03:55 мин.
Здраве
Слушай новината

11 области вече са в зелената зона по разпространение на COVID-19. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

За последната седмица заболеваемостта във Варна, Велико Търново, Ловеч, Пазарджик и Хасково е паднало под 20 на 100 000 души население. В останалите 17 - заболеваемостта е под 60 на 100 000. Те остават в жълтата зона. Починалите от вируса у нас са 18 000.

Повечето хора, които срещнахме в ромската махала на Стара Загора, не са се ваксинирали срещу коронавирус. Сред ромите битували различни митове за ваксините.

Затова медиаторите поискали среща със здравните власти. Резултатът - стартира информационна кампания сред ромското население. Ще се използват различни канали за комуникация.

"През хората, които те уважават и са авторитети сред тях. Ако щете хората от шоубизнеса, на които те подражават. Ако щете сред духовниците, които проповядват", каза служебният зам.-министър на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Здравните власти тепърва ще се срещат с популярни личности и пастори, за да ги привлекат към кампанията, която няма предвиден бюджет.

"Засега не предвиждаме финансово стимулиране за никого. Разчитаме на това, че след като обществото бъде информирано достатъчно добре. То ще вземе своето решение", каза служебният зам.-министър на здравеопазването д-р Александър Златанов.

В кампанията участват и здравните медиатори. За хората без здравни осигуровки ваксините са безплатни и в пункта за имунизация, и при личния лекар. На тези места срещу коронавирус могат да се имунизират и всички деца над 12-годишна възраст.

"Няма проблем децата без проблеми да бъдат имунизирани или при личния лекар, или в кабинети", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

До края на седмицата се очаква да бъдат готови препоръки за имунизация на деца с по-специфични заболявания. В пациентската листа на д-р Михаил Михов има около 50 деца над 12 години. За момента желаещи да се ваксинират няма.

"Има деца на родители с антиваксърски нагласи и те не са малко. Има и такива, които вярват във ваксините и вярват в съвременната наука и няма проблем за тях", каза общопрактикуващият лекар д-р Михов.

17-годишната дъщеря на имунолога Доброслав Кюрчкчиев е сред децата, решили да се ваксинират срещу коронавирус.

"Тя много отдавна искаше да направи каквото може, за да приключи с всичко това за себе си", каза началникът на лабораторията по Клинична имунология в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" проф. Доброслав Кюркчиев.

В САЩ до момента са ваксинирани около 3 милиона деца.

"Доколкото съобщават хората страничните реакции са такива, каквито ги знаем. Без апетит, температура, втрисане, може да има умора, които по правило отшумяват за няколко дни", каза началникът на лабораторията по Клинична имунология в УМБАЛ "Свети Иван Рилски" проф. Доброслав Кюркчиев.

Болница "Св. Иван Рилски" стартира кампания, в която лекарите дават личен пример за имунизацията срещу коронавирус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Условна присъда за Румен Овчаров
Условна присъда за Румен Овчаров
Предсрочни избори: Лидерските битки в 28 МИР - Търговище
Предсрочни избори: Лидерските битки в 28 МИР - Търговище