НОВИНИ

Държавата ще помогне на Лом след пораженията от бурята

bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 22.06.2021 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
Регионални
Слушай новината

Държавата ще помогне на Лом да се справи с последствията от бедствието в събота, обяви премиерът Стефан Янев, който видя на място щетите в града. Тежки поражения по градската инфраструктура, и по републиканския път към атомната електроцентрала в Козлодуй.

Държавата ще помогне на Лом да се справи с последствията от бедствието в събота, обяви премиерът Стефан Янев, който видя на място щетите в града. Поражения са нанесени на градската инфраструктура, както и на републиканския път към атомната електроцентрала в Козлодуй.

Една от основните улици в Лом продължава да е непроходима, след пороя, изсипал се над града преди два дни. Отнесен е асфалтът и на други улици.

Хората получиха уверение, че до два месеца улицата ще бъде ремонтирана. Проблем след проливния дъжд има и с участъка от републикански път, който е за евакуация от атомната електроцентрала в Козлодуй. Местни хора започнаха да го ремонтират сами още в неделя.

"Оказа се, че тази пътна настилка е полагана през 1938 г. От тогава не е имало сериозна рехабилитация, или сериозен ремонт. И всъщност при последната буря водата, която се е събрала, е изровила почти цялата пътна настилка в тази част, която е по-стръмна и водата е имала необходимата сила и необходимия фокус да направи това", каза служебният министър-председател Стефан Янев.

Ще бъдат отпуснати средства както за републиканския път, така и за ремонт на улиците в града.

"Средства вероятно ще бъдат отпуснати по отношение на градската среда, във възможностите на Междуведомствената комисия за бедствия и аварии. По отношение на националната мрежа, с възможностите на Агенцията за пътна инфраструктура, която със свои възможности и планове за аварийна дейност ще е в състояние да отговори на тези въпроси", каза служебният министър-председател.

От община Лом все още уточняват какви са щетите от пороя в събота.

"Може би до тази вечер ще имаме пълна яснота около сумата, защото ние смятаме отделно разрушените асфалтови настилки, разрушените пътища, извършените дейности, които са за разчистване на пътя, паднали дървета", каза кметът на община Лом Георги Гаврилов.

На въпрос за проблемите на общината с безводието, неизградения воден цикъл и липсата на пречиствателна станция и канализационна система премиерът посочи, че тази „патова ситуация" вкарва държавата в наказателна процедура.

Репортер: Анжела Каменова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стартира кампания за популяризиране на COVID ваксините
Стартира кампания за популяризиране на COVID ваксините
Димитър Бербатов се срещна с клубове на „Армията“
Димитър Бербатов се срещна с клубове на „Армията“