НОВИНИ

"Супервторник" показа, че все повече хора в САЩ не гласуват

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:22, 06.03.2024
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Слушай новината

Почти сигурно е - на президентските избори в САЩ през ноември един срещу друг отново ще се изправят Джо Байдън и Доналд Тръмп. Ники Хейли се отказва от надпреварата за Белия дом.

Това е резултатът от т.нар. "супервторник" - денят, в който на вътрешни партийни избори гласуваха в 15 щата за номинациите на Демократическата и Републиканската партия.

Към момента Байдън си е осигурил 1561 делегати - при необходими 1968. А Тръмп има 1044 - за победата му трябват 1215.

Джо Байдън спечели първичните избори в 14 щата, както и в Айова, където се гласува по пощата. Единствената загуба на действащия президент е в малката отвъдморска територия Американска Самоа, където беше предпочетен неизвестният до този момент кандидат Джейсън Палмър. В изявление, Байдън насочи поглед към същинските избори през ноември и изрази надежда, че Съединените щати няма да се върнат към "мрачните и хаотични времена на Тръмп".

"Днес милиони гласоподаватели от различни части на страната показаха, че са готови да се борят срещу желанието на Доналд Тръмп да ни дърпа назад. Той е твърдо решен да унищожи демокрацията ни и да ни отнеме фундаментални права и свободи", каза Джо Байдън.

Типично в своя стил - гръмко и с музика, Доналд Тръмп обяви победата си в 14 щата. Сред тях и тези с най-много делегати - Тексас и Калифорния. И в двата щата резултатите му са повече от убедителни - съответно - 61% и 70% подкрепа за номинацията на републиканците.

"Ще спечелим тези избори, нямаме друг избор. Ако ги загубим, ще загубим и страната си. 5 ноември наближава, това ще бъде най-важният ден в историята ни. И ние ще спечелим, за да си върнем уважението. Защото в момента никой не ни уважава. В този момент на страната ни гледат като на посмешище", заяви Доналд Тръмп.

Теоретично Тръмп си е подсигурил номинацията и пътят му към Белия дом е открит. Математически - той ще събере необходимия брой делегати след седмица, но официално номинацията ще бъде обявена през лятото. Ники Хейли спечели вота единствено във Върмонт, това на практика обезсмисля участието й в надпреварата сред редиците на републиканците, и тя обяви оттеглянето си.

"Изпълнена съм с благодарност за изключителната подкрепа, която получаваме от всички краища на нашата прекрасна страна, но дойде време да прекратя кампанията си. Казах, че искам гласът на американците да бъде чут - направих го. Не съжалявам. И въпреки, че вече няма да бъда кандидат, няма да спра да говоря за онова, в които вярвам", коментира Ники Хейли.

Имиграцията и икономиката са сред основните теми, които вълнуват американците, и това до голяма степен ще определи как гласуват, коментират анализатори.

Вотът във вторник показа и редица тенденции - все повече стават американците, които не подкрепят никого, в Мичиган например това са около 20% от избирателите, в Северна Каролина - 12 на сто. Има умора от "старите лица" - рейтингът на одобрение и на Байдън и на Тръмп, е нисък. А това означава, че мнозина ще подкрепят един от двамата, въпреки, че на са сред убедените му привърженици.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерът в НБЛ Черноморец отстъпи при гостуването си на Черно море
Лидерът в НБЛ Черноморец отстъпи при гостуването си на Черно море
Евелина Николова започва срещу Фатме Шабан на турнира по борба "Дан Колов-Никола Петров"
Евелина Николова започва срещу Фатме Шабан на турнира по борба "Дан Колов-Никола Петров"