НОВИНИ

Без изненади депутатите приеха оставката на Денков (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:55, 06.03.2024
Чете се за: 08:25 мин.
У нас
Слушай новината

В улица без изход изглежда са стигнали преговорите за ротацията на премиери, което би означавало и предсрочни избори. Според Бойко Борисов след приетата оставка на Денков днес - часовникът цъка в ръцете на президента и от него зависи кога ще са консултациите и изборите.

В ГЕРБ бяха изненадани още снощи от бързината, с която ПП-ДБ решиха да вкарат в дневния ред на парламента оставката на Денков, по-малко от 24 часа, след като беше подадена. С този ход те всъщност свиха времето за преговори между непартньорите за бъдещо коалиционно управление до края на мандата на този парламент.

Оставката беше приета единодушно - с 216 гласа. Нито един "против" и "въздържал се". Гласуването се случи в отсъствието на Бойко Борисов и Мария Габриел, които са на конгрес на ЕНП в Букурещ. И в отсъствието на самият премиер, който след отчета си пред депутатите си тръгна за заседание на правителството.

Единодушно с 216 гласа "за" Парламентът прие оставката на кабинета "Денков". Това се случи при отсъствието на самият Денков от пленарната зала, тъй като след като направи отчет пред депутатите, той отиде на редовното правителствено заседание. Отсъстваха и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и кандидатът за ротационен премиер - Мария Габриел. Причината: отдавна планирано и оповестено участие в конгреса на ЕНП.

Оставката е приета. Това се случи точно и на деветия месец от управлението - както беше договорено. ПП-ДБ казват, че така са удържали на обещанието си. ГЕРБ-СДС видяха друго: прибързване и се усъмниха, че партньорите им тласкат държавата към избори. Защото не представиха оценката на министрите и гласуваха в отсъствието на лидера на ГЕРб и кандидата за премиер.

А дебата и гласуването на оставката влязоха като първа точка точно днес, защото първата сряда от месеца всяка група може да прави предложения, които не се гласуват от залата. Тази сряда първи по поредност са били ПП-ДБ и те са взели решението. Вижте още от политическите послания.

Така в отсъствието на премиера, министрите, на лидера на ГЕРБ и кандидата за премиер Мария Габриел от пленарната зала оставката на кабинета беше приета.

"Това прибързано действие на колегите от ПП и ДБ за подаване на оставка и нейното гласуване сега и веднага буди определени подозрения. Това, което на практика нашите партньори от ПП-ДБ демонстрираха с този ход е, че всъщност те не желаят, може би, да се водят преговори. По-скоро това, което те искат е може би да тласнат държавата към избори", каза Теменужка Петкова - депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Ние носим отговорност затова страната да има реформаторско управление и това е единствената посока, в която тласкаме. Ако някой иска да отлага реформите и да разтакава по-скоро отговорността затова, че тласка страната към безвремие е негова", заяви Христо Иванов от ПП-ДБ.

"Това бързане може да означава и нещо друго: че това управление бяга от резултатите от собствената си работа", коментира Томислав Дончев.

"Аз оценявам много високо академик Денков, оценявам и работата на Мария Габриел", каза Кирил Петков.

Трябвало първо да се представи отчета на министрите, казаха от ГЕРБ и видяха тактически ходове в поведението на ПП-ДБ.

"Вчера беше националната конференция на ГЕРБ. Това беше новината от вчера. Подаването на оставката имаше една единствена политическа цел: да затапи тази новина. Първата сряда от месеца е денят, в който всяка ПГ може да прави предложения, които не се гласуват от залата. Тази сряда първи по поредност са ПП-ДБ. В момента, в който беше депозирана оставката в деловодството на НС, няколко минути по-късно беше направено и предложението от ПП-ДБ - това да бъде първа точка от днешния дневен ред. Има една несигурност от това какво би било поведението на техния партньор в управлението, която несигурност показва едно нещо основно: че няма някакво доверие", заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков.

"Ние сме поели ангажимент на деветия месец да бъде подадена оставка, за да може да се получи тази ротация и изпълнихме своето задължение. Някои го разчетоха това като провокация. И не са прави. И тази дума "избори" тука няколко дена се набива в главите на хората и до някъде дразни хората", обясни Атанас Атанасов.

Оставката беше първа точка, но премиерът не влезе първи в залата.

Като изпълнение на поет ангажимент - така Денков мотивира оставката си. И отчете:

"Българската икономика продължава да расте с близо два процента. Доходите нарастват над два пъти и половина по-бързо от инфлацията. Промените в съдебната система и в Конституцията и подобряването на граничния контрол върнаха международното доверие в страната. От 31 март след 12 години чакане ще пътуваме свободно по въздух и вода в Шенгенското пространство", каза Денков.

Денков даде заявка:

"Въпреки средата на дезинформация, саботажи, атаки и провокации сме готови да продължим напред по изпълнението на заложените приоритети и на управленската програма с министър-председател Мария Габриел", подчерта Денков.

Денков си тръгна, а опозицията атакува.

"Има пазарлъци затова кой какво ще овладее. Това е ПП-ДБ малката патерица, голямата патерица или както искате се наречете, по-точно е това, което ви каза Пеевски: седящите в скута на Пеевски и пиещи мазно кафе. Оставка, неможачи", каза Цончо Ганев.

"Хора, които взаимно се отричаха, взаимно се клеха и арестуваха, се събраха. Задкулисието седна на първия ред, стана предкулисие и си узаконява далаверата", обясни Корнелия Нинова.

"Уважаеми дами и господа и уважаеми господа-дами, това, което се случва днес трябваше да се случи преди 9 месеца. министър-председателят Денков се изпързаля като сапун в турска баня. И избяга от залата. Но както са казали хората: когато кораба потъва, първи изчезват мишките", сподели Тошко Йорданов.

"Простотията, зависимостта от други държави, подвикванията, наглите изказвания не са вече част от очакванията на българския народ. И за съжаление колеги, това ще ви маргинализира вас все още и все повече", каза още Петков.

ДПС не участваха в дебата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евелина Николова започва срещу Фатме Шабан на турнира по борба "Дан Колов-Никола Петров"
Евелина Николова започва срещу Фатме Шабан на турнира по борба "Дан Колов-Никола Петров"
Академик Пловдив постигна драматичен успех над Шумен в НБЛ
Академик Пловдив постигна драматичен успех над Шумен в НБЛ