НОВИНИ

Светът скърби за загубата на великата Тина Търнър

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
12:23, 25.05.2023
Чете се за: 04:27 мин.
По света
Слушай новината

Светът се раздели с Тина Търнър. Simply the best или "просто най-добрата" си отиде на 83-годишна възраст.

С дълбокия си глас и неподражаемо присъствие на сцената огнената кралица на музиката владееше публиката в продължение на десетилетия.

По цял свят феновете ѝ скърбят. Най-големите имена в музиката реагираха на загубата. Фронтменът на Ролинг Стоунс Миг Джагър, който според легендата, се е учил да танцува от Тина, заяви, че светът е загубил огромен талант. Сър Елтън Джон, който в автобиографията си пише за разгорещените спорове, които двамата са имали, докато са се опитвали да работят заедно през 1997 година, заяви, че тя е била един от "най-вълнуващите и наелектризиращи изпълнители в света".

Пред имението ѝ на брега на швейцарското езеро Цюрих има опашка от хора, които оставят цветя и палят свещи. През последните три десетилетия Тина живееше заедно със съпруга си - германеца Ервин Бак в Шато АлгонКуин, в Швейцария, след като през 2013 година се отказа от американското си гражданство.

"Изглеждаше, че ще е вечна. Така и ще си остане. Дори и да я няма сред нас, тя си остава Тина Търнър."

Американският президент Джо Байдън заяви, че тя е талант, който се ражда веднъж на едно поколение. Бившият американски президент я нарече "звезда, чиято светлина никога няма да избледнее". През годините Анна Мей Бълок, както е истинското ѝ име, записва 9 студийни албума. Продава над 100 милиона копия от албумите си. Носителка е на 8 награди "Грами". Тина Търнър влиза в Залата на славата на рокендрола през 2021 година като солов изпълнител, след като за първи път е включена там заедно с Айк Търнър през 1991 г. Именно Айк Търнър променя рожденото име на половинката си на Тина Търнър - решение, което той взема без нейно знание, една от безбройните прояви на деспотичното му отношение към нея.

СНИМКИ: БГНЕС

През годините музикалните успехи на тандема са съпътствани от физическо и емоционално насилие. В мемоарите си от 2018 г., озаглавени "Моята любовна история", Тина си спомня за травмите, които е преживяла по време на връзката им, разказва за побоищата и принудителния секс. "Как казваме Сбогом на жена, която използва своята болка и травма, за да промени света?" - това каза Анджела Басет, която спечели Оскар за въплъщението си в образа на Тина Търнър.

"Просто не ме питайте как го правя, как изглеждам толкова добре. Всички ходят на фитнес, а аз пея и пътувам от 35 години, това замества всичките часове фитнес".

"Мисля, че съм нормален човек. Живея нормален живот, обичам да карам в града, да пазарувам. Обичам да стоя здраво стъпила на земята, защото така се наслаждавам на независимостта си".

Снощи зведите на кинофестивала Кан вървяха по червения килим на фона на големите хитове на Тина. В интервю за сп. "Мари Клер" през 2018 година Тина Търнър казва: "Хората смятат, че животът ми е бил труден, но аз мисля, че е бил едно прекрасно пътуване. Колкото повече остаряваш, толкова повече осъзнаваш, че не е важно какво се е случило, а как се справяш с него".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясен е списъкът с момичета за европейското първенство по баскетбол при 18-годишните
Ясен е списъкът с момичета за европейското първенство по баскетбол при 18-годишните
Хърватският президент подкрепя България за Шенген
Хърватският президент подкрепя България за Шенген