НОВИНИ

Търговията с гласове вече започна, МВР работи по 11 случая

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:48, 26.09.2023
Чете се за: 04:02 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка:
Слушай новината

Три дни преди старта на предизборната кампанията, търговията с гласове е започнала. В МВР вече работят по 11 случая, в които има данни за подготовка на покупко-продажба на вот, а по два вече има образувани досъдебни производства.

На национално съвещание вътрешното министерство, заедно с прокуратурата обсъдиха осигуряването на честни местни избори.

Задържаха служител на община Несебър за търговия с гласове

Случаят със задържания в Несебър шеф на местни данъци и такси в общината е първото образувано разследване по данни за подготовка на изборна търговия. Според вътрешният министър действията на полицията започват рано, за да се стигне до най-високите нива.

"Категорично не сме избързали, както знаете и вие, става въпрос за високопоставен служител в община Несебър, който е директор на една от тамошните дирекции. Точно, адекватно и навреме са предприети действия от колегите от ОДМВР - Бургас", каза вътрешният министър Калин Стоянов.

Вече са разпитани десетки свидетели за намерените в дома на Паскал Апостолов близо половин милион лева.

"Ние имаме информация и оперативни данни, че са били подготвени да се раздадат на дилърите, на по-високо ниво, които да ги спуснат по мрежата и да стигнат до съответните избиратели", обясни Стоянов.

Прокуратурата, ДАНС и МВР създадоха Национално междуведомствено звено за местните избори

Целта на МВР е да получава изпреварваща информация за изборна търговия, която да се разследва бързо.

"Местните избори винаги има по-голям интерес и по-висока избирателна активност. Това на всички е известно. И аз предполагам точно в тази връзка, че ще имаме и по-голям брой досъдебни производства и проверки, които ще извършваме", каза още вътрешният министър.

Пред служителите на МВР изпълняващия функциите главен прокурор подчерта, че след двегодишно прекъсване отново е сформиран съвместен екип, който да работи по сигналите за изборна търговия.

"Ръководствата на прокуратурата, на МВР и на ДАНС подписахме споразумение, съвместна Заповед, която регламентира действията на нашите институции за гарантиране на политическите права на гражданите и за ефективно противодействие на престъпленията, свързани с предстоящите избори за местна власт", каза Борислав Сарафов, и.ф. главен прокурор.

Според вътрешният министър усилията на МВР ще бъдат атакувани от политически кръгове.

"Твърденията ще бъдат именно такива, че работим по определен сценарий. Че едва ли не имаме възможност да контролираме изборните резултати, това ще продължи да се чува и по-често с наближаването на изборите", прогнозира вътрешният министър.

Над 6 милиона избиратели с право на глас на местните избори

Премиерът Николай Денков гарантира, че разследващите ще имат подкрепа за осигуряване на честни избори.

"Когато работите по закон, когато изпълнявате задълженията си, вие ще имате пълната политическа подкрепа, моя лична и на колегите ми в министерския съвет", каза министър-председателят.

Премиерът допълни, че пред МВР остават и другите основни задачи - охраната на границата, ограничаването на войната по пътищата и противодействие на наркобандите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия публикува снимки и видео с адмирал Виктор Соколов, обявен за загинал от Украйна
Русия публикува снимки и видео с адмирал Виктор Соколов, обявен за загинал от Украйна
Ексклузивно: Пред БНТ говори жена, която е била близка на задържаните за шпионаж българи
Ексклузивно: Пред БНТ говори жена, която е била близка на задържаните за шпионаж българи