НОВИНИ

Търси се концесионер на реставрираната баня в Банкя

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
23:01, 04.10.2021
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Банята в Банкя е напълно реставрирана и има нужда от нов стопанин. Какви са условията за 20 годишната ѝ концесия и кога се очаква да заработи?

Докладът за отдаването на концесия на минералната баня в Банкя е входиран от кмета на София Йорданка Фандъкова в петък.

"Наистина се надявам на консенсус, защото цялата ни общественост в Банкя, в София, и не само, очаква да заработи най-сетне реставрирана минерална баня и ние се надяваме това да е банята в Банкя", заяви Ана Стойкова, общински съветник.

Бъдещият концесионер на минералната баня в Банкя ще трябва да изгради 25-метров подземен басейн, покрит с купол. Инвестицията за него трябва да е 1 милион лева.

"Изграждането на басейна не е пречка - тя да може да функционира и правилният подход би следвало да започне да функционира, за да може да заработи в нормален темп и успоредно с това може да започне да се строи басейнът", коментира Рангел Марков, кмет на Банкя.

Минималната концесионна такса за година е 220 000 лева. Концесионерът се задължава да предложи преференциални цени за пенсионери, ученици и хора в неравностойно положение. Общинският съветник Симеон Колев коментира и съдбата на друга емблематична баня - Централната.

"Тя вече е съвсем друго ниво, тя е в центъра на София, ние имаме нужда от хубава централна баня, имаше конкурс за концепция и опорната точка на трите студия, които спечелиха конкурса е, че банята трябва да е спа център, а не баня за къпане", каза Симеон Колев, общински съветник.

Концепцията за реставрацията на Централната баня ще е подобна, като тази в Банкя. Ще бъде ремонтирана със средства от общинския бюджет и паралелно с това ще се търси концесионер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Максимални температури от 18° до 24° днес
Максимални температури от 18° до 24° днес
Бордът на МВФ ще изслуша Кристалина Георгиева по обвиненията в натиск над служители на Световната банка
Бордът на МВФ ще изслуша Кристалина Георгиева по обвиненията в натиск над служители на Световната банка