НОВИНИ

Съществено захлаждане през втората половина на седмицата

bnt avatar logo
от БНТ
22:21, 04.10.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Пореден ден с много голяма амплитуда в денонощния ход на температурите.

Във Видин, където тази сутрин беше най-студено, е повече от 20° - градус над нулата сутринта и 22° следобед. Толкова голяма амплитуда е типична за безоблачни есенни дни.

Такъв ще бъде и утрешният ден. През нощта ще е ясно и тихо, а сутринта студено, с условия за слани. Минималните температури в повечето райони от страната ще бъдат от 2° до 5°, на места и по-ниски, в Източна България около 7 - 8°, по Черноморското ни крайбрежие от 10° до 12°.

През деня ще бъде слънчево, със слаб, в Дунавската равнина и в източните райони, умерен източен вятър. Максималните температури ще са между 20° и 24°, в София около 20°, по Черноморието, където сутринта ще е мъгливо, от 18° до 20°. Ще духа умерен североизточен вятър, а вълнението на морето ще е 2 - 3 бала, на север от нос Калиакра - до 4 бала, или височина на вълните до около 2,5 метра.

Много добри условия и за туризъм, и за разходка в планините и утре. Ще бъде предимно слънчево, със слаб югоизточен, по най-високите части северозападен вятър. Минималните температури по върховете ще бъдат градус-два над нулата, максималните от 5° до 8°.

И поглед към Европа. С валежи ще бъде на Скандинавския полуостров и в северозападните райони от континента. Ще продължи захлаждането на Британските острови, Франция, Германия. Причината добре изразен студен атмосферен фронт.

На спътниковата снимка се вижда внушителната облачна система, свързана с него. Обширен антициклон ще продължи да определя безоблачното време в по-голямата част от Източна Европа и почти навсякъде на Балканите, с изключение на крайните северозападни райони от полуострова, където на места ще има и валежи.

У нас в сряда времето ще остане без промяна, но през следващите дни дневните температури съществено ще се понижат и очакванията са в събота да бъдат с около 10 градуса по-ниски, в сравнение с днес. Ще има и валежи. Ще бъде и ветровито. Но поне сутрешните температури, макар и слабо, ще се повишат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делян Пеевски е един от двамата български политици в досиетата "Пандора"
Делян Пеевски е един от двамата български политици в досиетата "Пандора"
Руските служби заловиха 20 контрабандни бронетранспортьора от България за Беларус
Руските служби заловиха 20 контрабандни бронетранспортьора от България за Беларус