НОВИНИ

Томислав Дончев: Носим пряка отговорност за Манолев, другите са се появили много преди нас

bnt avatar logo
от БНТ
21:55, 04.06.2021
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

ГЕРБ носят отговорност единствено за Александър Манолев. Делян Пеевски няма роля в управлението на ГЕРБ.

Това заяви в предаването "Панорама" зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Според него докладът на САЩ е много силен сигнал и към българските политици, и към българските институции, но най-вече към българското общество.

"Безспорно означава, че институциите исторически едва ли са се справили по най-добрия начин, щом се налага подобни констатации, имена, лица, фирми да присъстват в доклад на друга държава, била тя и партньорска", коментира Дончев.

По думите му в текста няма нито една изненада, защото се коментират неща, които отдавна ги пише по страниците на вестниците или се говорят по улиците.

"Дали това означава слабост на държавните институции - мисля да. Исторически. Защото нито една от фигурите, които се коментират в доклада, ние носим пряка отговорност за г-н Манолев, който е бил наш член, наш зам.-министър, и тази отговорност, тя е наша. Всички останали фигури са създавани, трупали са сила и мощ много преди изобщо да се появим на политическия небосклон", обясни Дончев.

Той уточни, че не си спомня Делян Пеевски да им е бил коалиционен партньор и да са имали някакво партийно взаимодействие с него. Той коментира и министрите, които са отстранявани по подозрения, че имат общо с Пеевски.

"Вероятно броят на министрите и на зам.-министрите, които са отстранявани по подозрения, е повече от 10, и това не означава, че подозренията винаги са верни. Когато се натрупва напрежение около дадена фигура, обичайният алгоритъм за правилна политическа реакция е точно този", допълни зам.-председателят на ГЕРБ.

Според него е редно от ГЕРБ да потърсят кои са корумпираните сред тях, но в момента мощността им е на граждани. И най-важно е в момента българските институции, прокуратурата и съдебната власт да намерят отговори на тези въпроси.

Прокуратурата започва проверка на твърденията за подслушване на политици

По думите му от ГЕРБ не са подслушвали опозицията, докато са били на власт.

"Как си представяте министър, премиер или вицепремиер вечер край камината или не знам къде, да слуша какво си говори опозицията", попита той.

И допълни, че никога не е слушал разговор СРС, а още по-малко с представител на опозицията.

Дончев каза още, че от ГЕРБ отдавна са свикнали да се обясняват за всичко.

"То е универсално да сме виновни за всичко. Което не е особено комфортна роля и невинаги е справедливо. Много от политиците си мислят, че като дават матрица на гражданите, през която да приемат действителността, или примерно, ужасяващи неща са се случили - Борисов е канибал, той е слушал всички малки и по-големи опозиционни лидери, че гражданите обезателно ще погледнат през тази матрица. Пропускат това, че хората си имат акъл, собствено мнение и могат да правят собствена оценка", коментира той.

Томислав Дончев заяви, че контекстът на тази предизборна кампания ще е малко по-различен от миналата. Но по думите му епохата Борисов в ГЕРБ ще продължи още.

Гледайте повече от разговорите в "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чамов и Мехмедова се разминаха с квотите за Токио
Чамов и Мехмедова се разминаха с квотите за Токио
Президентът на федерацията по ски Цеко Минев с нов ръководен пост
Президентът на федерацията по ски Цеко Минев с нов ръководен пост