НОВИНИ

Транспортни неволи: Квартал във Варна остана без градски автобуси

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Петър Дойкински
08:34, 21.07.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Транспортни неволи във Варна. Пети месец живеещите в квартал “Изгрев” не могат да ползват градския транспорт. Единствената спирка в района се обслужва от две автобусни линии, които са с променен маршрут заради мащабен ремонт на бул. "Христо Смирненски". Така на нея не спира нито един градски автобус.

До спирка "Вятърна мелница" вече не стигат автобуси на градския транспорт. Едната линия беше спряна преди година, а втората - в началото на тази.

Заради ремонта на булеварда и съседните улици, в момента целият автомобилен трафик минава през квартала. Хората питат защо автобусите на градския транспорт не се движат по обходен маршрут, за да обслужват спирка "Вятърна мелница".

"Според мен това е жив геноцид. Не може в 21 век, в европейска държава да има такова кощунство спрямо народа", коментира Генчо Костов.

В квартала живеят много възрастни хора, които няма с какво да се придвижат до болниците в града. Най-близката спирка се намира на повече от километър, а при сегашните горещини за тях е опасно да извървят пеша това разстояние.

"Сутрин рано в 8 часа отиваме по хладно, обаче на обяд, като се връщаме, един час път правим", казва Атидже Арнаудова.

Другата алтернатива за хората в квартала са такситата, но превозът с тях излиза скъпо.

"Изнервен съм много и не само аз. Живеещите, които са на работа, също пищят. Всеки божи ден плащат за такси за отиване и връщане до работа", посочи Генчо Костов.

"Хващаме таксита и отиваме до Окръжна болница. Хващаме таксита до община, където и да е, само таксита", каза Шукрие Салиева.

Хората искат отговорните институции да поемат отговорност и да се реши проблемът със спрените автобуси.

Кметът на Варна Благомир Коцев поиска от фирмата изпълнител максимално бързо да приключи ремонтът по бул. "Христо Смирненски", за да могат градските автобуси да се движат по обичайния си маршрут. В момента по трасето се нареждат бордюри и се извършват довършителни дейности. От общината заявиха, че се очаква ремонтът да завърши до края на юли, след което двете автобусни линии ще бъдат възстановени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 8,5 млн. устройства са били засегнати от глобалния IT срив
Близо 8,5 млн. устройства са били засегнати от глобалния IT срив