НОВИНИ

"Тренд": Известен ръст в доверието в институциите след изборите

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:17, 26.01.2022
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Традиционно изборите презареждат основните институции с определена доза доверие. Това се регистрира и в първото национално представително проучване на „Тренд“ за тази година, коментират от социологическата агенция.

Изборите за 47-ото Народно събрание и успехът му в съставянето на правителство водят до ръст в подкрепата към парламента до 29%, а отрицателните оценки падат до 51%. През 2021 г. оценката за работата на парламента падна на критично ниски нива, най-вече заради невъзможността да излъчи кабинет. Положителните оценки се движиха около 15%, като дори през септември стигнаха до 12%. Отрицателните пък отбелязаха нива от 77%.

Новият кабинет на Кирил Петков се ползва с подкрепата на 39% от всички запитани, като почти толкова (40%) са и тези, които са на противоположната позиция. Стойностите са напълно сходни с тези, с които започна и първото служебно правителство на Стефан Янев през месец май миналата година. Симпатизантите на „Продължаваме промяната“ почти единодушно изразяват подкрепа към кабинета, докато тези на БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ са по-колебливи – около две трети от тях дават положителна оценка, а около една пета отрицателна.

Президентските избори през ноември успяха да презаредят в определена степен доверието към президента и да го възстановят на нива от преди назначаването на служебния кабинет. През януари положителната оценката за неговата работа е 49%, а отрицателната 36%. През втората половина на 2021 г. президентът Радев беше влязъл в тенденция на повишаване на отрицателните оценки за неговата работа. Това се дължеше най-вече на отговорността, която той носеше за служебното правителство.

Високите цени са най-големият проблем пред България според 44% от запитаните. Според 12 на сто от анкетираните това е пандемията от COVID-19. На трето място се нарежда корупцията с 11%.

58% са посочили овладяването на цените като първия проблем, с чиито решаване трябва да се заеме приоритетно новото правителство. Второто място се дели от овладяването на пандемията от COVID-19 и мерки срещу корупцията с по 15%. Съдебната реформа остава на 4-то място с 4%.

Според половината от запитаните цените на стоките, които обикновено пазаруват, са се повишили с над 20%. Близо една трета са на мнение, че повишаването е между 10 и 20%. Опцията, че поскъпването е между 5 и 10% е посочена от една десета от запитаните, а само 1% заявяват, че покачването на цените е под 5%.

Два месеца след последните предсрочни парламентарни избори електоралната картина е структурно идентична с изборния резултат. „Продължаваме промяната“ е първа политическа сила с 26.4% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори. ГЕРБ остават близко до изборния си резултат с 22.3%. БСП и ДПС са сходни като резултат съответно с 11.5% и 10.9%. Проучването се провежда на територията на страната и не се отчита потенциалът на формациите от чужбина, което може да размести позициите на БСП и ДПС. Пета политическа сила остава „Има такъв народ“ с 8.1% от заявилите, че ще гласуват, а шести остават „Демократична България“ с 6.8%. Регистриран е лек ръст при „Възраждане“ в сравнение с изборния им резултат, като партията се ползва с подкрепата на 5.9% от заявилите, че ще упражнят правото си на глас при нови избори. Под парламентарната бариера остават „Изправи се БГ! Ние идваме“ с 1.9% и ВМРО с 1.1%.

Проучването е проведено в периода 12 - 19 януари по поръчка на в. „24 часа“ по метода пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“. Анкетирани са 1004 души над 18-годишна възраст. Максимално допустимата стохастична грешка е 3,1%, уточняват от „Тренд“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мощна експлозия в центъра на Атина
Мощна експлозия в центъра на Атина
Кирил Петков на изслушване в НС в петък за резултатите от контактите със Скопие
Кирил Петков на изслушване в НС в петък за резултатите от контактите със Скопие