Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Туризъм в условията на COVID: Хотелиерите в Банско са оптимисти за новия зимен сезон

от БНТ
21:45, 18.09.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Туристическият бизнес в Банско се подготвя за новия сезон. Хотелиери и ресторантьори твърдят, че мерките се спазват и работят по международния сертификат за сигурност "чисто и сигурно".

Собствениците на хотели и заведения настояват отсега да имат яснота при какви ограничителни мерки ще работят, както и какви компенсации ще получат.

Хотелиерите в Банско са оптимистично настроени за новия туристически сезон. От Съюза на туристическия бизнес твърдят, че сред основните им притеснения е времето, с което разполагат, за да реагират при нови ограничения.

"Да не се затваря от днес за утре. Да се знае при съответните мерки, какви са последващите събития, които ние очакваме, съответно и да предприемаме, защото браншът е много чувствителен и работната ръка е изключително ограничена. Нашият бранш стана, поради тези причини, неатрактивен и нежелан", заяви Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско.

По думите на Бистрин конферентният туризъм страда най-тежко заради ограниченията.

"В момента не може да провеждаме тиймбилдинги, не може да провеждаме събития. А това са усилия, положени от наша страна, за да договаряме външни пазари сме положили усилия. Всичко това пропадна. Нашият бранш е силно ощетен", допълни Малин Бистрин.

За основен приоритет ресторантьорите в курорта определят безопасността на туристите. Това е и причината за високия брой ваксинирани срещу COVID служители.

"Така че единствено хора, които се наемат, външни персонали, предполагам, че ще бъдат достатъчно разумни да извършат този акт, с който едно, че гарантират здравето и спокойствието на себе си и на семействата, така и на гостите, и на работодателите си", каза още Юлия Попова, управител на заведение.

Резервации за новия сезон все още няма. Но от Съюза на туристическия бизнес са си поставили за цел привличането на туристи от Централна Европа, които не са сред традиционните посетители на курорта. Заради повишаването на цената на тока е възможно и цените на услугите в курорта да поскъпнат.

Репортер: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Многохиляден протест в Загреб срещу COVID мерките
Многохиляден протест в Загреб срещу COVID мерките
Даниел Наумов лиши Левски от победа при завръщането на Мъри на "Герена"
Даниел Наумов лиши Левски от победа при завръщането на Мъри на "Герена"