НОВИНИ

Украйна претърси манастирски комплекс в Киев, Кремъл го определи като атака срещу руското православие

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:51, 22.11.2022
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Украинските спецслужби претърсиха православен манастирски комплекс в Киев като част от контраразузнавателна операция. Поредна атака срещу руското православие - така в Кремъл коментираха обиска. Според Киев операцията, проведена в няколко манастира в района на украинската столица, е извършена в рамките на закона.

Спецакцията в Киевско-Печорската Лавра започна рано сутринта. Службата за сигурност на Украйна и полицията проверяваха автомобили и хора на входа на манастирския комплекс.

Обиските в православния манастирски комплекс са част от операция за противодействие на предполагаеми подривни дейности на руските спецслужби. Целта е да се предотврати използването на Киевско-Печорската Лавра като "център на руския свят" и да се провери дали там не се укриват диверсанти," чужди граждани, оръжие".

Манастирският комплекс представлява мрежа от църкви и килии, с тунели между тях. Той е на повече от 1 000 години. Част е от културното наследство на ЮНЕСКО и Украйна, но е и централа на подкрепяното от Русия крило на Украинската православна църква, известна като Московска патриаршия. През май Украинската православна църква прекрати връзките си с руската църква заради инвазията на Русия в Украйна и осъди подкрепата на руския патриарх Кирил за "специалната военна операция", както я нарича Москва. Руската православна църква нарече действията на украинските сили за сигурност "акт на сплашване".

"Украинската страна отдава воюва с руската православна църква и аз бих казал, че случилото се може да се разглежда като поредната брънка във веригата от военни действия срещу руското православие", заяви Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

На 13 ноември Службата за сигурност на Украйна образува наказателно дело по обвинение за руски песнопения, изпълнявани в един от храмовете на Киевско-Печорската Лавра, напомнят руски медии. Киев не е обявил дали и какво са открили спецчастите след днешния обиск в манастирския комплекс.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Газпром" заплашва да намали доставките за Европа
"Газпром" заплашва да намали доставките за Европа
Адриан Андреев стартира с победа на "Чалънджър" в Испания
Адриан Андреев стартира с победа на "Чалънджър" в Испания