НОВИНИ

Унгарски евродепутат: Виктор Орбан се държи като кукла на конци на Путин

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
16:40, 13.12.2023
Чете се за: 06:30 мин.
По света
Слушай новината

Лидерите на ЕС водят трескави преговори с унгарския президент Виктор Орбан за сделка, с която да му бъдат отпуснати повече пари от ЕС в замяна на това да оттегли ветото си върху помощта за Украйна. За това информира изданието "Политико" като се позовава на официални лица.

Без Унгария страните членки не могат да одобрят две ключови мерки за подкрепа на Киев: 50 млрд. евро за пострадалата от войната икономика и започване на преговори за присъединяване към ЕС. Орбан блокира и двете, което членовете на ЕП определиха като "изнудване".

Николай Кръстев разговаря с унгарския евродепутат Шандор Ронай:

- Как коментирате политиката на Орбан по отношение на Украйна? Орбан и Зеленски се срещнаха в Аржентина преди няколко дни. Явно проведоха доста открит диалог. Знаете ли нещо повече за този разговор?

- За съжаление, не. Но доколкото знам, Виктор Орбан е бил единственият европейски лидер, който отиде в Пекин, за да проведе среща с военнопрестъпника Владимир Путин. През последните година и половина – две той действаше като проруски лидер. Все изнудваше европейските лидери със своето вето спрямо санкциите. Не иска да се дава каквато и да е подкрепа на Украйна.

Имайте предвид, че много унгарци живеят на територията на Украйна. За нещастие, доста унгарци са убити и от руския агресор Владимир Путин. Това така и не промени гледната точка на Виктор Орбан. Той продължава да бъде поддръжник на Путин. Продължава да подкрепя военнопрестъпник и убиец.

Случващото се е опасно не само за Украйна. То се случва на границите на Европа, така че поставя в опасност и самата Европа. Виктор Орбан не може да разбере тази ситуация или може би отказва да разбере положението. Отказва да се държи като европейски лидер и политик, тъй като не е независим.

- Какъв е рискът за европейската сигурност при отказ на ЕС да подкрепи Украйна?

- На първо място говорим за европейски ценности. Не трябва да защитаваме само държавите членки на ЕС, а и невинните държави като Украйна срещу агресора – какъвто в момента е Русия и Владимир Путин.

От друга страна, това е огромен проблем със сигурността в Европа. Един военнопрестъпник като Владимир Путин няма да се спре след първата стъпка. Ако успее да победи Украйна, ще продължи нататък. Ще нападне и други невинни страни. Така Европа няма повече да бъде в безопасност.

Затова Европа трябва да е обединена повече от всякога. Трябва да намерим общи решения, за да защитим Европейския съюз, както и невинните държави, които искат да се присъединят към ЕС. И още нещо – тук не говорим само за Украйна. Още една държава – Швеция иска да се присъедини към НАТО. Това е различна организация, но смятам, че ще е много важно да подкрепим европейските колеги, останалите държави членки, които искат да станат част от тази организация.

Само един европейски лидер блокира тази процедура по приемането на Швеция. Името му отново е Виктор Орбан. Именно той блокира присъединяването на Швеция към НАТО, не подкрепя Украйна, търси начин да подкрепи руската агресия. Това е срамно поведение. Затова Европа трябва да се обедини. Трябва да намерим начин да решим тези проблеми. Това е нашата задача в настоящата ситуация.

- Какъв е приоритетът на унгарското председателство на Съвета на ЕС през 2024 г.?

- Унгарското председателство ще се състои през второто полугодие на 2024 г. Големият, най-важен е въпрос, е дали Орбан ще се държи като кукла на конци на Путин или ще има поведение на европейски и унгарски лидер. За съжаление през последните 13 години виждаме, че той не се интересува от Европа, не се интересува от унгарските интереси в Европа. Действията му са продиктувани от това, което Путин или Китай поискат от него. Това е срамна констатация.

- Много политици говорят за възможността да се отнеме председателството от Унгария. Какво мислите за тази вероятност?

- Все повече се чуват гласовете на тези, които призовават за отнемане на председателството от Унгария поради поведението на Виктор Орбан. Все повече се говори, че унгарското правителството не трябва да поема председателството през 2024 г. Орбан не зачита демокрацията, не зачита върховенството на закона. Той не просто е корумпиран, но и не работи в интерес на Унгария и Европа. Той работи за интересите на Русия. За съжаление той остава единственият европейски лидер, който все още поддържа Владимир Путин и е против Украйна.

- Г-н Орбан проруски агент ли е или е нещо различно? Как коментирате ситуацията?

- През последните 13 години виждаме, че Виктор Орбан е вредител. Прави го, защото – както Ви казах – се държи като кукла на конци на Путин. Той не действа в интерес на Унгария. Не действа в интерес на целия Европейски съюз. Трябва да знаете и да разберете, че Виктор Орбан вече не е независим играч. Той е контролиран от Владимир Путин и затова действа като негова марионетка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СК по художествена гимнастика "Илиана" навършва днес 30 години
СК по художествена гимнастика "Илиана" навършва днес 30 години
ФК Хебър Пазарджик организира благотворителен турнир с цел набиране на средства за подпомагането на клуба
ФК Хебър Пазарджик организира благотворителен турнир с цел набиране на средства за подпомагането на клуба