НОВИНИ

ЕК: Таванът на цените на руския петрол не се отнася за вноса за България, а за износа за трети държави

България има право да прекрати предсрочно дерогацията, заяви говорител на комисията

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:00, 13.12.2023 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Таванът на цените на руския петрол не се отнася за вноса за България, а за износа за трети държави. Това обясни днес говорител на Европейската комисия по повод поредната публикация в “Политико” за дерогацията за България от санкциите срещу Русия за внос на руски петрол.

В статията си изданието твърди, че България е внасяла руски петрол над определения от ЕК таван на цената от 60 долара за барел.

“Политико” цитира изчисления на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), според които доставките за България, които са над тавана на цената, са на стойност около 640 милиона евро.

Парите са получили руски енергийни фирми, които чрез данъците си финансират войната на Кремъл. Преди няколко седмици “Политико” публикува анализи на няколко неправителствени организации, според които “Лукойл” е използвал дерогацията, за да изнася петролни продукти.

Говорител на ЕК коментира днес по повод дегорацията за България, че София може едностранно да реши да я прекрати преди окончателното ѝ изтичане в края на следващата година. Той отново повтори, че дерогацията е предоставена на страната, за да се гарантира сигурността на доставките.

"България има временна дерогация, както знаете, от общата забрана за внос на руски петрол. Тази дерогация е ограничена във времето и важи до 31 декември 2024 година.

Таванът за цената на руския петрол всъщност не се отнася за вноса за България, а за износа на руски петрол по море за трети страни. Таванът на цената не се отнася за България.

Дерогацията е дадена на България, за да се гарантира сигурността на доставките за страната. България може да вземе едностранно решение да прекрати дерогацията по-рано от предвиденото. Еврокомисарят Марейд Макгинес посети наскоро България и ние сме наясно, че в страната се водят дискусии дерогацията да бъде прекратена по-рано", заяви Даниел Фери - говорител на ЕК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно време: Дъжд, сняг и виелици ни очакват в края на седмицата
Опасно време: Дъжд, сняг и виелици ни очакват в края на седмицата
Сняг и студ сковаха Северен Китай
Сняг и студ сковаха Северен Китай