НОВИНИ

Историческо споразумение след срещата на върха за климата в Дубай

Представители на близо 200 страни се обединиха около намаляването на глобалното потребление на изкопаеми горива

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:30, 13.12.2023
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Историческо споразумение в края на срещата на върха за климата в Дубай. Представители на близо 200 страни се съгласиха да започнат да намаляват глобалното потребление на изкопаеми горива, за да предотвратят най-лошия сценарий, в резултат на климатичните промени.

Сделката, приключена след две седмици тежки преговори, е ясен сигнал, че светът е обединен в желанието си да се откъсне от изкопаемите горива. Основната цел е постигане на въглеродна неутралност до 2050 г. Първата по рода си сделка е сигнал за евентуалния край на времената на петрола, макар че черното злато и природният газ не бяха включени в текста.

"През нощите и в ранни зори, работихме колективно за постигането на консенсус. Председателството на срещата изслушваше, ангажираше и напътстваше. Обещах, че ще запретна ръкави и че ще бъда с вас на всяка крачка по пътя. А вие - моите колеги и приятели, вие проявихте гъвкавост и поставихте общия интерес пред личния", заяви президентът на КОП28 Султан ал Джабер.

Постигнатата сделка призовава за преход от изкопаеми горива в енергийните системи, по справедлив, организиран и честен начин с цел постигането на въглеродна неутралност до 2050 г. Малките уязвими от климата островни държави бяха сред най-големите поддръжници на промяната. Те имаха подкрепата на големи производители на петрол и газ като Съединените щати, Канада и Норвегия, както и Европейския съюз.

"За първи път от 30 години вече можем да достигнем началото на края на изкопаемите горива. Правим съществена стъпка към постигането на целта за ограничаване повишаването на температурата с 1,5 градуса. Успяхме да обединим много от нашите приятели, които имаха сериозни опасения", каза еврокомисарят по действията за климата Вопке Хукстра.

Повече от 100 страни лобираха за поетапно премахване на употребата на петрол, газ и въглища, но срещнаха силна опозиция от ръководената от Саудитска Арабия Организация на страните износителки на петрол. ОПЕК твърди, че светът може да намали емисиите, без да се избягват конкретни видове енергия.

"От една страна, това е добър знак, че светът най-накрая ще се справи с изкопаемите горива след три десетилетия отказ да го направи. Но от друга - новият текст включва вратички, които ще позволят на нефтената и газовата индустрия да продължи", заключи директорът на Центъра за биоразнообразие Джан Су.

Сделката е факт, но държавите са отговорни за изпълнението ѝ чрез национални политики и инвестиции.

Председателят на срещата в Дубай също предупреди, че истинският успех на споразумението ще бъде в неговото изпълнение.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Яник Синер спечели наградата за "Любимец на феновете"
Яник Синер спечели наградата за "Любимец на феновете"
Продължава демонтажът на Паметника на Съветската армия в София
Продължава демонтажът на Паметника на Съветската армия в София