НОВИНИ

Утре в "Европейци": Мост свързва Дания и Швеция за броени минути

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:58, 17.09.2021
Чете се за: 02:32 мин.
Още
Слушай новината

Утре вечер в предаването "Европейци" ще видим как един мост под вода, по вода и над вода свързва Дания и Швеция за броени минути. Именно този мост е причината, заради която датчани и шведи забравят, че имат граница помежду си.

Ако светът си има архитектурни чудеса, това е едно от тях. Мостът, който тръгва от Дания, минава под Балтийско море, излиза на повърхността му на изкуствен остров и стига до Швеция. Причината, заради която много хора тук казват, че са граждани и на двете страни.

Мария Вагерфелт: От Швеция съм, но работя в Дания. Чувствам се вкъщи и на двете места. Живея и на двете места. И в Швеция, и в Дания. На един мост разстояние.

Струва 4 милиарда и отнема 5 години, за да бъде построен. С него Европа напомня, че граници няма. Появяват се 20 европейски проекта, които целят да намерят работа на хората от двете страни на морето.

Точно като Мария - шведката, за която Дания щеше да е просто съседна страна, ако го нямаше мостът.

Мария: Преди моста се придвижвахме с лодки. А на север, когато времето е лошо, когато е зима... не е сигурно дали лодката изобщо ще тръгне. И не... Нямаше да съм тук, ако го нямаше мостът.

Още за уникалния мост гледайте утре вечер - 18 септември, веднага след централната емисия новини на БНТ в 20 ч.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
История за любов - защо Ханс от Нидерландия се влюби в България
История за любов - защо Ханс от Нидерландия се влюби в България
Контузия спря Донски на четвъртфиналите във Франция
Контузия спря Донски на четвъртфиналите във Франция