НОВИНИ

Заведенията в София масово са отворени, продължават проверките и глобите

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:34, 17.09.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Голяма част от нощните заведения в София работят, въпреки забраната за посрещане на клиенти след 23 ч. От снощи започнаха и по-засилени проверки за спазването на мерките. За последните две седмици Регионалната здравна инспекция е съставила 14 акта. При проверката в четвъртък бяха съставени четири предупредителни протокола и един акт.

По-голямата част от заведенията са преценили, че за тях ще е по-рентабилно да работят след 23 ч, макар да им се наложи да платят някой друг акт. Актовете са на стойност между 300 и 1000 лв. за физическо лице и до 2000 лв. за фирма.

Ако управителят не присъства в обекта, на персонала се дава констативен протокол и покана за връчване. Затова и при проверката снощи, на фона на десетките работещи след 23 ч заведения, беше написан само един акт, защото беше открит само един управител.

Проверките продължават и днес и утре, а работещите заведения ще са още повече.

Минути след 23:00 часа заведенията на открито в столицата са препълнени. Клиентите не се притесняват от проверките, защото тях не ги заплашва глоба, но след посещението на полицията и РЗИ в това заведение сервитьорите спряха да приемат поръчки. Оказа се, че по-голямата част от посетителите са чужденци. Около полунощ проверката продължава по бул. "Витоша". Животът по главната кипи, заведенията са пълни, хората още вечерят или гледат мачове.

От Асоциацията на заведенията заявиха, че това е бойкот на забраната, защото я намират за безсмислена.

Ковид криза с това няма да преборим, хората се струпват абсолютно навсякъде другаде, няма какво да правим служителите, каза Ричард Алибегов, собственик на заведения.

Часът е 1. С екипа проверяваме известна дискотека в сградата на хотел "Рила". След като екипът ни се скри, на вратата се оформи опашка от посетители, които влязоха без проблеми в клуба. В 2:30 ч в софийските заведения купонът продължаваше.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ансамбълът на "Левски Илиана" с титлата при девойките до 10 години
Ансамбълът на "Левски Илиана" с титлата при девойките до 10 години
Локо Пловдив с първа победа в шампионата, надви Царско село
Локо Пловдив с първа победа в шампионата, надви Царско село