НОВИНИ

В Бургаско няма болни от чума дребни преживни животни

заради чума овце кози гърция румъния въвеждат мерки граничните пунктове нас
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
18:00, 07.08.2024 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

В Бургас свикаха областната епизоотична комисия заради влошената обстановка в Румъния и Гърция с болните от чума дребни преживни животни. Бяха поканени и местните овцевъди и хора от бизнеса с рисковите животни, за да се запознаят с новите мерки за сигурност.

"Към настоящия момент на територията на област Бургас има 240 ферми, които са от дребни преживни животни – това са овце. И още 12, в които се отглеждат кози. Към този момент са извършени проверки. От докладите става ясно, че епизоотичната обстановка в област Бургас е спокойна. Няма заболели животни при нас", каза областният управител проф. Мария Нейкова на брифинг след заседанието.

Всички кметове на общини в Бургаско в спешен порядък ще проведат подобни срещи, тъй като по последни данни статистиката за съседните ни страни е тревожна – в Румъния има регистрирани 37 огнища, а в Гърция 2 огнища на чума при дребните преживни животни.

"Забраняват се пазари на дребни преживни животни на територията на Бургаска област. Движението им за клане и евентуално за разплодна дейност се извършва единствено след клинични прегледи и удостоверяването на техния здравен статус с документи, издадени от съответния здравен специалист, обслужващ фермата. Строга дезинфекция по отношение на фермите трябва да предприемат животновъдите. Не трябва да се допуска смесване на стада по време на паша. Също и недопускане на външни хора във фермите и други животни", допълни директорът на ОДБХ-Бургас д-р Димитър Германов.

Специалистите припомнят, че човек не може да се зарази от животинската чума по дребните преживни животни, но болестта носи тежки икономически последици, тъй като при констатиране на заболяване в дадено стадо се предприема действие по ликвидация на 100% от животните.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиян Радулов загуби във втория кръг на сингъл на турнир в Таусте (Испания)
Илиян Радулов загуби във втория кръг на сингъл на турнир в Таусте (Испания)
Париж 2024: Вдигане на тежести - Иван Димов, 61 кг. (ВИДЕО)
Париж 2024: Вдигане на тежести - Иван Димов, 61 кг. (ВИДЕО)