НОВИНИ

Валентин Радев за шпионския скандал във Великобритания: Не е добре за имиджа на България

bnt avatar logo
от БНТ
07:53, 16.08.2023
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

"Не е добре за имиджа на България, това е поредна грешна стъпка за България като лоялен член на ЕС и НАТО". Така бившият министър на отбраната и на вътрешните работи Валентин Радев коментира шпионския скандал във Великобритания, при който стана ясно, че трима българи са арестувани.

"Има документирани неща и у нашите съграждани са намерени истински документи за самоличност. Добре е, че българската прокуратура се е намесила и ще разследва от наша страна", каза той в "Денят започва".

Според Радев сега е ход на дипломатите ни да съдействат за изясняването на случая и изчистването на образа на страната ни.

"Каквото и да излезе от това, външният ни министър е много добре запозната с евроинституциите, включително с работата в Англия. Имаме един отличен дипломат в лицето на Марин Райков, надявам се те да намерят баланса и да бъде обяснено каквото може, за да поизчистим образа си".

По думите му арестуваните българи не са били на висши позиции и надали имат достъп до класифицирана информация, но остава съмнението за страната ни като надежден партньор.

"Там става въпрос за енергетика, един от тях е бил съветник, на експертна длъжност. По тази линия ние бяхме много зависими. Ние се надявахме много на ресурсите на Русия и по някакъв начин да я приобщим и този баланс беше изгубен, никой не е очаквал такава война в Украйна Това, че е свързано с енергетиката, не е добре".

Валентин Радев коментира, че има покачване на напрежението в Черно море, но хората не трябва да се притесняват излишно.

"Постоянно има информация и от ВМС, и на сайта на Министерството на отбраната. Всичко това се следи, анализира се, министърът на отбраната каза опасност няма, но рисковете остават. Всичко това се следи и анализира и ние го анализираме с нашите партньори".

Радев заяви, че България трябва да бъде лоялен член на ЕС и НАТО, за да може да очаква помощ от тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът гледа мярката на заподозрения за жестокото убийство в София
Съдът гледа мярката на заподозрения за жестокото убийство в София
Коритата на реките Струма и Банщица край Кюстендил са затрупани с боклуци
Коритата на реките Струма и Банщица край Кюстендил са затрупани с боклуци