НОВИНИ

Валентин Райчев: Доволни сме от постигнатото в Загреб, но знаем къде са ни пропуските

Българските национали по борба спечелиха 11 медала на европейското първенство в Загреб, като три от тях бяха златни

валентин райчев доволни сме постигнатото загреб знаем пропуските
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
11:57, 22.05.2023
Чете се за: 05:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Ръководството на българската борба дава много добра оценка на постиженията на националния отбор на европейското първенство в Загреб, но в същото време отчита пропуските и възнамерява да работи върху тях в месеците преди световното първенство. Това заяви вицепрезидентът на федерацията Валентин Райчев на пресконеренция днес.

"Доволни сме от постигнатото на европейското първенство. Спечелихме 11 медала, което е повод за гордост. Благодаря от името на президента на федерацията, треньорите и състезателите. Това е едно признание за българската борба", заяви Райчев, след като националите бяха избрани за отбор на месеца от спортните журналисти в България.

"Отчели сме и какво ни липса и какви са пропуските. Направихме си изводи. При класиците на 77 кг Айк Мнацаканян не успя да стигне до медалите, в свободната борба Али Умарпашаев бе спрян от контузия, а европейският шампион до 23 г Георги Иванов отпадна на четвъртфинал. Говорили сме с треньорските щабове и сме наясно върху какво трябва да работим преди световното първенство", коментира Райчев.

Българските национали спечелиха 11 медала на европейското първенство в Загреб, като три от тях бяха златни. След края на турнира борците получиха много кратка почивка и моментално започнаха подготовка за световното първенство в Белград, което ще бъде и първа квалификация за Париж 2024.

"Състезателите започнаха подготовка за следващите големи събития. През септември предстои световно първенство, но преди това има държавен шампионат през юни във Враца. Там също трябва да участват най-добрите състезатели, за да си заслужат място в националния отбор. Затова те сега са по лагери", продължи Райчев.

Златните медалисти от Загреб са здрави. Едмонд Назарян е на лагер в Хърватия с други чуждестранни състезатели, Юлиана Янева е на базата в Белмекен, а Мими Христова е била за кратко в Испания.

"Нормално е след европейското първенство да изпуснем малко парата с преходна почивка. В момента обаче всички се подготвят. Една част с личните си треньори, а други – по клубовете. Предстои лично-отборен шампионат във Враца, а това е първата стъпка за определянето на критериите за световното първенство. Всеки ще участва в категорията, в която има претенции да се бори в Сърбия. Отхвърлихме участие на двата ранкинг турнира, тъй като единият е с неудобни дати и дистанция (Киргизстан), а освен това е и скъп. Предстоят ни турнири в Полша през юли и в Румъния през август. Там ще изясним неяснотите в някои категории, след което Управителният съвет ще вземе решение за участие на световното първенство, където ще гоним максимален брой квоти", каза още той.

Световният шампионат в Сърбия ще присъжда по пет квоти на олимпийска категория. Място за Париж ще печелят четиримата медалисти, а загубилите битките за 3/5 място ще играят един срещу друг за пета квота. България обаче може и да не бъде в оптимален състав, тъй като някои състезатели получиха травми на европейския шампионат и преди неговото начало.

"Не знам дали за световното първенство ще можем да разчитаме на Миглена Селишка, тъй като тя направи операция на менискус. Възстановяването е сравнително бързо, но тя има и травма в раменната става. За това медицинският екип ще вземе решение. В свободната борба Али Умарпашаев също е с операция на менискус. Ахмед Магамаев се възстановява и най-вероятно ще пропусне личния шампионат. При Ахмед Батаев има болезнена и тежка семейна драма. Тайбе Юсеин имаше контузия, но е възстановена и ще я видим на шампионата във Враца“, заяви Райчев.

След края на държавното първенство отборите за мъже и жени ще продължат подготовката си на базата в Белмекен.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2 часа до връщане на първия мандат - ще бъде ли изпълнен или не?
2 часа до връщане на първия мандат - ще бъде ли изпълнен или не?
Таван на дълга: Ще изпаднат ли в дефолт САЩ?
Таван на дълга: Ще изпаднат ли в дефолт САЩ?