НОВИНИ

Валежи до края на седмицата, от другата - затопляне

bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 12.10.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Слънчево време и затопляне се очакват следващата седмица, но преди това ще има още много валежи. Повишена е и опасността от наводнения.

Внушителни са количествата, които се натрупаха от началото на валежната обстановка. Само за няколко дни валежите в по-голямата част от страната надхвърлиха не само месечните норми, но има и райони с 200% над обичайните за октомври валежи, а в Пазарджик – 305%.

През нощта ще продължи да вали главно в източната половина от страната, като по-значителни количества се очакват в Североизточна България.

Вятърът по Черноморието ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Очакват се пориви до около 70 км/ч. Минималните температури утре ще бъдат между 6° и 12°, максималните - между 12° и 17°. Почти навсякъде валежите, макар и временно ще спрат. Ще бъде ветровито и по-често облачно, временни разкъсвания на облачността.

По Черноморието в сутрешните часове все още ще превалява, но през деня и там ще има временни разкъсвания на облачността, а вятърът ще отслабне. Ще отслабне, но временно, и вълнението на морето - до 2-3 бала.

В планините ще се задържи по-често облачно, със слаби превалявания в Рило-Родопска област и умерен, временно силен югозападен вятър.

И към времето в Европа. Обширен многоцентров циклон ще продължи да определя дъждовното време на Скандинавския полуостров, Прибалтика, и по-голямата част от Източна Европа. Интензивни валежи и гръмотевични бури се очакват в Южна Италия и островите Корсика, Сардиния и Сицилия. Причината, поредният средиземноморски циклон, който ще определя времето и на Балканите в близките дни.

След временно спиране утре, след обяд на полуострова отново ще завали, първо в Гърция и Северна Македония. У нас ще завали през нощта срещу четвъртък, първо в Южна България.

Температурите ще се понижават и в четвъртък границата между дъжд и сняг ще се спусне до около 600 метра. Валежи, временно интензивни , ще има и в петък. Ще вали и през почивните дни, на повече места в събота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освободиха лос от автомобилна гума, висяща на врата му повече от две години
Освободиха лос от автомобилна гума, висяща на врата му повече от две години
РИК - Стара Загора отказа регистрация на листата на "Демократична България"
РИК - Стара Загора отказа регистрация на листата на "Демократична България"