НОВИНИ

Варненци протестират срещу отсичането на кедрови дървета за строеж на жилищна сграда

Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Нивелина Няголова
07:29, 30.07.2024
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Живеещи във варненския квартал "Аспарухово" организират подписка за спасяването на седем кедрови дървета. Те трябва да бъдат отсечени заради строеж на жилищна сграда в центъра на квартала. Хората имат готовност за протести и живи вериги пред машините, ако все пак строежът започне.

Огромното по мащаби строителство във Варна изяжда зелените площи, а нови почти не се създават. Кметът на район "Аспарухово" Ивайло Маринов обясни, че парцелът първо е бил предвиден за сградата на районната администрация, но след промяна на устройствения план на мястото е имало магазин. Парцелът става частен през 2009 г. с решение на общинския съвет.

Инвеститорът на няколко пъти се е опитвал да започне строеж на мястото и е получавал мълчалив отказ, заради което е завел дело. Тази година съдът се е произнесъл в негова полза.

Недоволните от инвестиционното намерение жители на "Аспарухово" разказват, че са подготвили подписка и опсорват решенията на институциите.

"Този бетонен блок не може да се случи по няколко причини - първо това място е много специално, с тази зелена растителност. Тези кедрови дървета са специални както за екологията, така и за нас като жители на квартала. Разбираме, че ще бъдат отсечени и настояваме да бъдат запазени. Те са живи и това е недопустимо", обясни инициаторката на подписката.

Зад въпросния парцел минава канал, построен на мястото на едно от бившите дерета, причинили огромни щети по време на голямото наводнение през 2009 г.

"Когато шумоленето на пачките пари заглушава скромния глас на съвестта, това се получава. Истината е, че 51 общински съветници са гласували тихомълком да се продаде този имот на частно лице. Едни хора идват заради боровете, други идват заради детските си спомени, аз идвам заради съвестта си. За нас всички е ясно, че това е далавера - откровена далавера. Ако се замислим дали има морал - всичко може да е законно, но не е морално", разказа един от протестиращите.

Предното ръководство на община Варна не е позволявало отсичането на дърветата, но след като собственикът печели делото, през януари т.г. сегашният кмет е издал заповед за премахването им. Това обаче може да се случи след изпълняване на компенсаторна програма - засяване на 35 дървета. Те вече са посадени, трябва да се обгрижват две години, след което да се предадат на общината.

Вижте още в прякото включване

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светлина в тунела за земеделците: Гласуват "украинската помощ" до края на седмицата?
Светлина в тунела за земеделците: Гласуват "украинската помощ" до края на седмицата?
Няма замърсяване на въздуха след взрива в свищовския завод
Няма замърсяване на въздуха след взрива в свищовския завод