НОВИНИ

Вътрешният министър на изслушването му в НС: Полицията не е на площада, за да бие

вътрешният министър изслушването полицията площада бие
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:50, 15.07.2020
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Вътрешният министър обяви пред депутатите, че се е потвърдила информацията им за провокатори на протестите в тригълника на властта.

На изслушването му в парламента, той отново призова демонстрантите да не се поддават на провокации и обяви, че днес СДВР е взела мерки, за да не се допуснат снощните стълкновения на площада.

"Сигналите са тревожни. Потвърждава се, че има търсена ескалация на протеста. Няма случаи, в който да е потърсена помощ от полицията на място и тя да е отказала", настоя той.

"Ясно е, че се търси целенасочена конфронтация за нарушаване на обществения ред и атака на полицейските служители. Няколко пъти беше давана информация за арестуваните, проверката ще завърши максимално бързо, но към този момент не мога да дам информация за хода на проверката", допълни вътрешният министър.

"Обръщам се към всички с това, че полицаите не са там, за да бъдат поругавани, провокирани и атакувани. Те са там, за да пазят сградите, които олицетворяват институциите на Република България. Там са въпреки страха в семействата им за тях, и са там, за да изпълнят своя дълг", категоричен бе Маринов.

По думите му, когато полицията е провокирана, полицията има право да се защити. Той настоя, че униформените не са на площада, за да бият.

"Полицията не бие. Когато полицаят е застрашен, Законът му позволява да използва средства по негова преценка в каква степен да използва правомощията си. Полицаите са инструктирани да ползват сила само когато всички други стъпки са изчерпани", допълни вътрешният министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП внесе вота на недоверие срещу кабинета. Темата: Корупцията
БСП внесе вота на недоверие срещу кабинета. Темата: Корупцията
Премиерът скърби за Николай Щерев: Ужасна загуба на млад спортист
Премиерът скърби за Николай Щерев: Ужасна загуба на млад спортист