НОВИНИ

Протестиращи разбиха вратата на бившия Партиен дом, пострадал е полицай (ОБОБЩЕНИЕ)

bnt avatar logo
от БНТ
23:10, 14.07.2020
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Напрежение в последните минути в шестия ден на антиправителствени протести в София. Протестиращи атакуваха бившия Партиен дом, който сега е сграда на Народното събрание.

Около 22:30 ч напрежението ескалира и буквално за няколко минути група от 5-6 младежи започнаха да удрят вратите на бившия Партиен дом. Протестиращи зад тях пък започнаха да замерят сградата с камъни, бутилки и кенчета, към фасадата се хвърляше и боя.

Пострадал е служител на реда. Той е държал марля в областта на врата си, а на място е пристигнала линейка, която го е транспортирала в "Пирогов". Свидетел съобщи пред БНТ, че е видял окървавен полицай, с травма в областта на лицето.

Не е ясно и дали има пострадали от протестиращите граждани.

Вратите на Партийния дом са двойно укрепени с желязна арматура отвътре, но стъклата са изпочупени. Около сградата има плътен кордон от жандармеристи.

До ситуацията се стигна след като по-рано двама младежи се изкачиха по балкона на бившия Партиен дом и там разпънаха трансперант с надпис "Продава се", а събралото се множество протестиращи започна да ги аплодира.

В един момент обаче, трансперантът падна върху стълбите на сградата и няколко от протестиращите искаха да го вземат. Момчетата започнаха да слизат, а събралото се множество опита да ги защити от органите на реда.

Организаторите на протеста се опитаха да преговарят с протестиращите, за да ги успокоят. По-късно заявиха, че случилото е провокация и те се разграничават от него.

Около 23 ч. ситуацията се нормализира и всичко изглежда спокойно. Полицаите продължават охраната, но със свалени шлемове и каски.

Част от протестиращите аплодираха полицията и им благодариха за това, че си вършат работата по опазването на обществения ред.

Протестиращите вярват, че Васил Божков подкрепя протестите, но не са съгласни, че ги е организирал.

БНТ: Не е ли обидно за толкова много хора да се лансира такава теза?

Арман Бабикян, един от организаторите на протеста: Да, ако трябва да сме сериозни, е обидно и това което се постига от говорителите на прокуратурата, резултатът, който постигат е, че вбесяват още повече хората на площада.

За утрешния вот на недоверие срещу правителството, който БСП внася, част от протестиращите са скептични.

И днес от МВР призоваха за толерантност по време на демонстрациите.

Антон Златанов, зам.-директор на СДВР: На няколко пъти бяхме потърсени за съдействие от случайни хора от протестиращите, които в своите редици разпознаха лица, които се опитват да провокират напрежение и бяхме помолени да отстраним такива лица.

Автори: Александър Марков, Милена Кирова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия върна на Франция творба на Банкси в памет на жертвите от "Батаклан"
Италия върна на Франция творба на Банкси в памет на жертвите от "Батаклан"
Доминик Тийм ще спори с Беретини на финала на турнира в Берлин.
Доминик Тийм ще спори с Беретини на финала на турнира в Берлин.