НОВИНИ

СДВР: Двама полицаи са ранени след ескалацията на напрежението пред МС, има задържани протестиращи

bnt avatar logo
от БНТ
00:00, 15.07.2020 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

СДВР съобщи подробности за ескалацията на напрежението по време на протеста пред Министерския съвет тази вечер.

Припомняме, че около 22:30 ч група протестиращи започна да удря вратите на бившия Партиен дом, който сега е сграда на Народното събрание. Друга част от протестиращите пък замеряха сградата с камъни, бутилки и кенчета, към фасадата се хвърляше и боя.

Две бомби, забележете не казвам бомбички, а бомби, бяха хвърлени към сградата на Народното събрание. Това съобщи комисар Антон Златанов, зам.-директор на СДВР.

В резултат на това, момче е паднало, а двама полицаи са опитали да му окажат помощ. В този момент е започнало масово замеряне с кутии и пликове с червена боя по цялата сграда, каза още комисар Златанов.

Бяха хвърляни още много бомбички и бутилки, течността в тях миришеше много силно на ацетон, най-вероятно е запалителна течност, допълни комисар Златанов.

"Аз имам въпрос - кой ходи на протест с кутии с червена боя и бомбички", попита комисарят.

Един от пострадалите полицаи е в болница ИСУЛ, а друг служител на реда е с порезна рана по шията, но остава на място, за да охранява сградата на бившия Партиен дом.

Комисар Златанов благодари на всички, които са протестирали мирно и не са се поддали на провокация.

На площада имаше малки групи фенове от няколко футболни отбора, имаше и други провокатори. В момента тепърва оглеждаме записите от мястото, на което беше извършено престъпление, допълни зам.-директорът на СДВР.

По думите му, подобни мероприятия целят да се опорочи протестът и да се създадат безредици. Така демокрация не се постига. Нашата толерантност - на българската полиция, е голяма. Но тази вечер непровокираното насилие беше от групи провокатори, които за съжаление опорочиха края на протеста, обясни комисар Златанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прогнозата: Предимно слънчево и по-топло днес
Прогнозата: Предимно слънчево и по-топло днес
Италия върна на Франция творба на Банкси в памет на жертвите от "Батаклан"
Италия върна на Франция творба на Банкси в памет на жертвите от "Батаклан"