НОВИНИ

"Великият Гетсби" оживява като балет на сцената на Софийската опера

Пред БНТ говори хореографът на постановката Лео Муич

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:54, 11.04.2024
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Балетната постановка "Великият Гетсби" по романа на Франсис Скот Фицджералд с премиера утре вечер за първи път у нас, на сцената на Софийската опера и балет. Режисьор и хореограф е световноизвестният Лео Муич, когото българската публика вече познава от балета "Ана Каренина", преминал у нас с огромен успех

Изяществото и красотата на двайсетте години на миналия век, описани така невероятно от Фицджералд, оживяват в постановката на Лео Муич по изключителен начин . Той сам подбира и музиката, която включва композиции от Гершуин, Барбър, Гудман, Бърнстейн, Глас, Милър и Чадуик. В завладяващата история за разкоша и разточителството в живота на американския хайлайф се преплитат едновременно радост и тъга, любов и омраза.

Прима балерината на операта ни Марта Петкова, която ще видим в главната роля на красивата и богата Дейзи, не крие радостта си, че този невероятно зрелищен спектакъл ще стане достояние на българската публика. Казва, че всички балетни артисти обожават работата си с Лео Муич.

"Това ще е уникално събитие за мен. Националният ни балет е пред изключителна премиера - красива, скъпа, пищна, блясък ще се види, много динамичен спектакъл. Ще остави публиката без дъх, много красив, много труден за артистите, така че каним всички зрители, защото това е събитие, което не бива да се изпуска".

Самият Лео Муич открехва пред нас завесата за предизвикателството да пресъздаде в балет втория най-четен роман в света:

"Няма нищо по-силно от балета. Просто има думи, които не могат да се изприказват, но могат да се изиграят. Имаме феноменална музика, имаме отношение между хора, имаме любов. И огромен труд на всички - и Марта, и Федерико Пинто", каза Лео Муич - балетен хореограф.

Пинто ще видим в ролята на Гетсби. Лео не пести похвалите си за останалите солисти и за целия балет. След премиерата утре ще има още 6 представления - на 13, 14, 25, 26, 27, 28 април.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Велев пред БНТ: Погасяването на дълговете на Левски е радостно, но за мен е по-важно как изглежда отборът на терена
Емил Велев пред БНТ: Погасяването на дълговете на Левски е радостно, но за мен е по-важно как изглежда отборът на терена
Спортни новини 11.04.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 11.04.2024 г., 20:50 ч.