НОВИНИ

Вицепрезидентски дебат преди изборите в САЩ

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:15, 02.10.2024 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

В Ню Йорк се проведе дебат между кандидатите за вицепрезиденти на САЩ.

Дебатът започна с ръкостискане и с въпрос, свързан с Близкия изток. След това Тим Уолц и Джей Ди Ванс сблъскаха позиции по отношение на икономиката и миграцията.

Дебатът протече в сравнително сърдечна атмосфера, като тонът стана по-остър по темата за абортите. Като цяло и Уолц, и Ванс концентрираха атаките си върху кандидатите за президент на опонента си. Уолц нападна Доналд Тръмп заради неверни твърдения по различни теми, Ванс атакува Камала Харис за нелегалната имиграция.

Според социологическите проучвания няма изявен победител в словесния двубой и почти няма избиратели, които да са променили решението си за кого ще гласуват след сблъсъка Уолц-Ванс.

"Много интересен дебат. Определено може да се каже това беше дебат, който засегна всички критични и болезнени теми и в световната политика, и във вътрешната политика на Съединените щати. Всички очаквахме да има един пореден цирк от страна и на двамата кандидат вицепрезиденти, но всъщност останахме много приятно изненадани, защото и Джей Ди Венс и Тим Уолц проявиха класа, проявиха толерантност, бяха много подготвени върху темите, по които говореха и също така не оставиха така едно неприятно усещане, че всъщност те са там, изпратени просто като една добавка към Камала Харис или към Доналд Тръмп. Те и двамата изглеждаха като личности, запознати със своята материя, но също така те изпълниха своята задача и двамата. А тяхната задача беше да убедят тези, които все още се колебаят към кого да гласуват. На Джей Ди Ванс задачата беше да се обърне повече към консервативните демократи, към жените, които имат така недобро отношение към републиканците, особено по темата на аборта. Също така Ди Ванс се обърна и към по-бедното население. Той повтаряше няколко пъти, че той излиза от много бедно семейство. Разбира се, той засегна политиката на Тръмп, естествено. Но в много случаи даже така прояви толерантност, каза, че ще подкрепи и ще поздрави Тим Уолц, ако неговият екип влезе в Белия дом", коментира Симеон Гаспаров, кореспондент на БНТ в Чикаго.

Що се отнася до случващото се в Близкия изток - това беше първа и основна тема в дебата.

"Тази тема ще бъде основната тема много дълго време. Оттук нататък, докато този проблем не се реши. Съединените щати изпращат войски. Съединените щати ще подкрепят безусловно Израел, за да защити себе си. Но тук има едно много голямо "но". И това е ролята на Йордания. Йордания ще защитава небето си и няма да позволява на ракети от Иран да навлязат през нейна територия в Израел. Но това няма да е безусловно. Властите от Йордания дадоха да се разбере, защото проблемът с хората в Газа излезе извън контрол, над 40 000 души, само за няколко месеца загинаха, близо 20 000 от тях са деца. Това са потресаващи факти и ние не можем да се примиряваме с това", каза още Симеон Гаспаров.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нетаняху: Иран направи голяма грешка и ще си плати за нея
Нетаняху: Иран направи голяма грешка и ще си плати за нея