НОВИНИ

Военна подготовка за заетите в сигурността - план Б за проблема с недокомплекта в армията

Николай Минков
от Николай Минков
12:33, 30.04.2024
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
разреши участието наши военнослужещи мисията украйна
Слушай новината

Служебното правителство не обмисля връщането на наборната военна служба. Това заяви военният министър Атанас Запрянов по време на видео конферентна връзка с българските контингенти зад граница по случай Денят на храбростта.

Запрянов, обаче, уточни, че ако новият пакет социални мерки и повишението на заплатите на военнослужещите с 30% от 1 януари не реши проблема с незаетите щатни бройки в армията, ще се наложи заетите в сферата на сигурността, като полицаи, съдебна охрана, жандармерия и др. да преминат задължителна военна подготовка.

Министерството на отбраната ще има трети заместник министър. На поста ще бъде назначен Иван Пейков, който ще отговоря за инфраструктурните проекти, стана още ясно от думите на Запрянов.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че няма проблем България да приеме новите изтребители F-16 Блок 70, въпреки, че модернизацията на авиобаза Граф Игнатиево все още не е приключила и има забавяне. Той посочи, че в края на август ще бъдат сертифицирани ключови обекти в авиобазата, които след това ще бъдат надградени с нужното оборудване и техника, което не пречи за тяхното сертифициране от американска страна. Адмирал Ефтимов посочи, че е нужно повече концентрация върху обектите за поддръжката на самолетите и те трябва да са готови до април 25 година, когато ще пристигнат първите F-16.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов уточни, че първите два самолета ще са готови още през есента, но те ще останат в САЩ, за да може на тях да се обучават българските техници под ръководството на американски авиоинженери и специалисти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отвориха за автомобили моста за Нестинарка, разрушен при наводнението в Царево
Отвориха за автомобили моста за Нестинарка, разрушен при наводнението в Царево
Спортни новини 30.04.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 30.04.2024 г., 12:20 ч.