НОВИНИ

Впечатляваща находка край Трън: Учени откриха кости на динозавър?

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:55, 14.08.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Впечатляваща находка при експедиция край Трън. Учени откриха кост на динозавър или на много голям крокодил. Какъв е произходът на животното ще стане ясно след около 2 месеца, когато приключат изследванията на палеонтолозите. Това, което е ясно до момента е, че останките са на приблизително 83 милиона години. А според учените макар че находките са дребни по размер, са изключително интересни фосили.

Скромни, но ценни находки вече допълват колекцията на природонаучния музей след последната експедиция край Трън.

"Намерихме три зъба от крокодиломорфи - това са далечни родственици на съвременните крокодили, по-малки по размер, с по-миниатюрни зъбки до един сантиметър или по-малки до 2-3 милиметра даже. Намерихме много мезофосили - това са много малки семенца и частички от растения", обясни доц. Латинка Христова, ръководител на експедицията.

Най-любопитната находка обаче се оказва една скала със заключена кост в нея.

"Това, което е дъното на калъпа, беше повърхността на скалите, които се разкриваха и в тях видяхме костта. Съдейки по размерите опциите са две - или е на динозавър или е на много голям крокодил. А ето как изглеждат костите на динозаврите след месец и половина-два работа - тази кост е раменна кост на двукрак растителнояден динозавър, тя също беше извадена през 2019 г. в гипсов калъп", каза ас. Владимир Николов, палеонтолог.

Тази скала, в която се намира кост на праисторическо влечуго, е намерена в единственото по рода си находище в България за динозаври и други гръбначни животни.

"Това находище е едно от малкото находища от това време в Европа преди приблизително 83 млн. години и едно от най-богатите", каза още доц. Латинка Христова, ръководител на експедицията.

"Изглежда, че костта не е изцяло запазена, по-голямата част от костта е налична, но единият й край липсва. Всъщност ето това е едно парченце съвсем мъничко от въпросната кост, която е в гипса, тези парченца бяха на повърхността, бяха раздробени", каза още ас. Владимир Николов, палеонтолог.

Преди години при експедициите в района имало и по-богат набор от находки - по-големи кости на динозаври и на костенурки, но за палеонтолозите е важно качеството, а не количеството. И не спират да търсят.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Изкуството е свободно" - хиляди в Словакия против политическите ходове на Фицо
"Изкуството е свободно" - хиляди в Словакия против политическите ходове на Фицо