НОВИНИ

"Изкуството е свободно" - хиляди в Словакия против политическите ходове на Фицо

Чашата преляха решенията за уволненията на директорите на Националния театър и Националната галерия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:43, 14.08.2024
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Хиляди привърженици на опозицията в Словакия протестираха в столицата Братислава срещу последните ходове на кабинета на премиера Роберт Фицо в областта на правосъдието и културата. Чашата преляха решенията на министъра на културата Мартинна Симковичова да уволни директорите на Националния театър и Националната галерия. По-рано имаше протести срещу промени в Наказателния кодекс и реорганизация в Словашката национална телевизия. Според критици промяната потъпква независимостта на медията.

Ресорният министър Шимковичова разрушава културните институции на Словакия, заявиха опозиционни лидери и поискаха оставка на правителството. Според тях уволненията на ръководителите на Националния театър и Националната галерия имат за цел насаждане на страх и провеждане на "чистки" за потъпкване на художествената свобода. "Изкуството е свободно", скандираха протестиращите.

"Действията на управляващата коалиция и по-специално на министрите на културата и правосъдието преминават всички граници. Министър Шимковичова реши да разруши националните културни институции. Уволни директорите без никаква причина", смята Михал Симечка - лидер на "Прогресивна Словакия- опозиция.

На демонстрацията беше прочетено писмо, осъждащо уволненията, подписано от шест бивши министри на културата.

"Правим нещо за идните поколения. Не искам да бъде като през 1989, когато демонстрирахме със свещи на площада. Съжалявам, че младите отиват в чужбина, това е много, много тъжно", мисли Дана- демонстрантка.

Мартина Шимковичова е от дясна националистическа формация, която участва в управляващата коалиция, водена от четирикратния премиер Фицо.

"Сегашната власт е отмъстителна и не решава проблемите на гражданите, а обслужва единствено собствените си политически и икономически интереси", смята Петер - демонстрант.

Според сегашната министърка "културата на словашкия народ трябва да бъде словашка и никаква друга". Миналата седмица Шимковичова уволни директора на Националния театър като посочи, че е загубила доверие в него заради политическата му активност. Ръководителката на Националната галерия публично критикува уволнението и на следващия ден беше освободена от ресорната министърка. Он-лайн петиция с искане за оставка на Шимковичова събра близо 180 хиляди подписа за по-малко от седмица. През юни тя внесе закон за сливане на Националните радио и телевизия на Словакия в една организация под контрола на Министерството на културата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Войчех Шчесни се раздели с Ювентус след 7-годишна вярна служба
Войчех Шчесни се раздели с Ювентус след 7-годишна вярна служба