Втората матура за зрелостниците – по избор между 13 предмета

от БНТ
06:10, 03.06.2020
Чете се за: 00:42 мин.
Още
Снимка: БГНЕС

Зрелостниците се явяват на втората матура днес, която е по избираем предмет.

Учениците могат да избират между 13 предмета, а изпита започва в 9 часа.

И тази година най-много ученици са пожелали английския език.

За да бъдат допуснати зрелостниците трябва да покажат документ за самоличност, служебна бележка, химикал с черен цвят и найлонов плик, в който да бъдат прибрани вещите им.

Носенето на маски и ръкавици за учениците не е задължително по време на изпита, но на входа ще бъдат връщани тези, които имат висока температура.

От Регионалния инспекторат по образованието припомнят, че въпреки че изпитът започва в 9, призовават учениците да дойдат към 7:30 както и да проверят училищата, в които ще полагат изпитите.

Припомняме ви, че на първи юни се проведе държавният зрелостен изпит по Български език и литература, като близо 49 хил. ученици бяха подали заявление, че ще се явят на първата задължителна матура.

Изпитите след 7 клас ще са на 15 юни по български и на 17 юни по математика. Изпитът по английски език няма да се провежда. По български език и литература пък няма да има въпроси, свързани със сложно съставно и сложно смесено изречение, както и с "Бай Ганьо" на Алеко Константинов, "Заточеници" на Яворов, "По жицата" на Йовков и "По жътва" на Елин Пелин. По математика няма да има задачи свързани с неравенства и успоредни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
40 града в САЩ изригнаха срещу смъртта на Джордж Флойд
40 града в САЩ изригнаха срещу смъртта на Джордж Флойд
Повече слънчеви часове днес, градусите ще стигнат 23
Повече слънчеви часове днес, градусите ще стигнат 23