НОВИНИ

Вторник е! Време за Шампионската лига!

ливърпул спечели трудно нюкасъл изкачи осмо висшата лига
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:13, 21.02.2023
Чете се за: 06:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Между другото - завръщането на Шампионската лига не беше чак толкова зрелищно, колкото ни се искаше. Пари Сен Жермен очаквано не успя да се противопостави на Байерн Мюнхен и загуби у дома, Милан има аванс преди реванша с Тотнъм в Лондон, Борусия Дортмунд и Челси сякаш изиграха най-интригуващия до момента сблъсък, а Бенфика беше най-убедителен и май прокуди интригата в спора с Брюж. Във всичките тези четири срещи обаче видяхме само ... пет гола. Което едва ли задоволява изискванията на откровено ненаистните футболни запалянковци, които си искат обратите и драматичните развръзки в последните минути. Да не казвам секунди.

Та всички се надяваме втората осминафинална седмица да бъде по-резултатна. Предпоставките за главозамайващи спектакли съществуват, пък да видим:

Ливърпул - Реал Мадрид

Статистиката никога не може да бъде основният ни пътеводител преди подобни срещи, но все пак си струва да се отбележи, че в последните шест двубоя в този турнир между двата отбора Ливърпул няма победа. Това е повторение на финала от последното издание на надпреварата. Помните го - този, който закъсня заради проблеми с влизането на запалянковците на стадиона. После Тибо Куртоа направи половин дузина адски важни спасявания и в крайна сметка Кралският клуб спечели за 14-и път трофея.

Същите два тима играха на финал и през 2018, тогава пък "подвизите" на Лорис Кариус отново връчиха триумфа на мадридчани. А иначе най-скорошната история на това велико съперничество показва и още две доста изразителни победи за Реал - 3:0 през 2014 и 3:1 през 2018. Поглед към настоящето сякаш също фаворизира испанците. Ливърпул има кошмарен сезон, като продължава да преследва цел, която ще е доста трудна - място в топ 4 във Висшата лига.

Тимът изживя ужасящо начало на годината, като първата победа в шампионата дойде в началото на миналата седмица срещу Евертън. Втори пореден успех без допуснат гол - този път срещу Нюкасъл - подобри настроението в съблекалнята, но за широки усмивки още е доста рано. Юрген Клоп вече може да разчита на завърналите се Диого Жота и Роберто Фирмино, но сега главоболията идват от Дарвин Нуниес - уругваецът регистрира гол и асистенция в последните си два мача, но нарани рамото си и до последно няма да е ясно, че ще може да играе в срещата довечера. Луис Диас, Ибрахима Конате и Тиаго Алкантара са трайно контузени.

И за да намерим и обнадеждаваща статистика за мърсисайдци - в последните пет сезона само веднъж Ливърпул не успя да прескочи 1/8-финалите в Шампионската лига.

Реал Мадрид постигна рутинна победа над Осасуна в Ла Лига през уикенда, но надали се самозаблуждава, че битката с Барселона тепърва започва по простата причина, че каталунците имат преднина от 8 точки. Карим Бензема по всяка вероятност ще бъде на разположение на Карло Анчелоти. И като споменахме италианеца - той водеше съвсем не толкова отдавна градския съперник на Ливърпул - Евертън - така че завръщането му на "Анфийлд" със сигурност ще бъде още по-любопитно.

Проблемите са свързани с отсъствието на Орелиен Чуамени и Тони Кроос, които са болни. И понеже всички обичат прогнозите - нека заложим на реми. Към 1/4-финалите продължава Реал Мадрид.

Айнтрахт Франкфурт - Наполи

Този мач ще остане в сянката на гореописания, но никак не бива да бъде игнорниран. Последният победител в Лига Европа срещу почти сигурния нов шампион на Италия. Наполи, съвсем между другото, беше и най-резултатният отбор в груповата фаза от всички 32 тима с 20 попадения. Вдъхновението, което Квича Кваратсхелия и Виктор Осимен предлагат на всички в Неапол, все още е далеч от това на непрежалимия за града Диего Армандо Марадона, но със сигурност ще предизвика трус от емоции, ако съставът стигне до първото си Скудето от 1990 насам.

А защо и да не помечтае за велик дубъл? Джакомо Распадори ще отсъства за гостите, което означава, че по двата фланга ще гледаме Ирвин Лосано и грузинската сензация Кваратсхелия. Пьотър Желински ще помага в центъра на терена на Елиф Елмас. Напълно окомплектован отбор, готов да стигне доста далеч в Шампионската лига. Рандал Коло Муани ще бъде основното оръжие на германците, в чиито редици ще се завърнат Хървойе Смолчич и Аурелио Бута.

Айнтрахт има само една загуба в последните си 6 срещи (от Кьолн с 0:3) и по нищо не личи, че ще се предаде без бой срещу намиращия се на крилете на ентусиазма съперник. И все пак всякаква логика сочи към краен успех за каузата на Лучано Спалети. Към 1/4-финалите продължава Наполи.

Автор Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Липсата на тежки присъди - основен проблем в борбата срещу трафика на мигранти (ОБЗОР)
Липсата на тежки присъди - основен проблем в борбата срещу трафика на мигранти (ОБЗОР)
Текпетей: Лудогорец иска да ме задържи, а аз искам ново предизвикателство
Текпетей: Лудогорец иска да ме задържи, а аз искам ново предизвикателство