НОВИНИ

За първи път в България: Смениха бедрена кост и две стави на дете с тумор

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:44, 25.01.2021
Чете се за: 02:05 мин.
Още
Слушай новината

Постижение на български ортопеди. За първи път медици от специализираната болница в София смениха бедрена кост и две стави на дете с тумор в бедрото. Екипът твърди, че поставянето на така наречената мега-протеза било единственият шанс да спасят живота и крака на 13-годишно момиче.

В началото на миналото лято шестокласничката Райна напипва малка бучка в лявото си бедро. След множество изследвания лекарите поставят диагноза - злокачествен тумор, който обхванал цялата бедрена кост. Налага се операция за премахване на тумора.

"Отстранихме един злокачествен тумор, локализиран в бедрото, заедно с цялата бедрена кост", разказа д-р Кирчо Патриков от болница "Проф. Бойчо Бойчев".

За да може да живее пълноценно лекарите поставят на Райна мега-протеза. Изработена е специално за нея в Германия. Замества бедрената кост, колянната и бедрената става.

"Тя се очаква да води един пълноценен начин на живот в добри движения в тазобедрената и колянната става. Уникалното е това, че за първи път при дете се прави тази операция от изцяло български екип", каза д-р Кирчо Патриков.

Такава операция у нас е правена и друг път, но на възрастен пациент под наблюдение на лекар от чужбина. Протезата на Райна струва около 40 000 лева. Платена е от Здравната каса.

"Аз се страхувах. 7 часа плача тука, рева! Благодаря на всички лекари, мина успешно операцията", разказа майката на Райна.

Войната с тумора обаче продължава. Още утре Райна заминава за нов курс химиотерапия в Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕП с мерки срещу работодателите, които принуждават служителите винаги да са на разположение
ЕП с мерки срещу работодателите, които принуждават служителите винаги да са на разположение
Откриха труп на прострелян полицай
Откриха труп на прострелян полицай