НОВИНИ

Започнаха експертните разговори между партиите за бъдещ кабинет

Милена Кирова
от Милена Кирова
13:02, 23.11.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Преговорите за бъдещ състав на правителство започнаха днес сутринта и ще продължат цял ден.

Консултациите започнаха с минута мълчание в памет на загиналите при инцидента на магистрала "Струма".

Първите теми за обсъждане са енергетика и икономика. Консултациите, които от "Продължаваме промяната" инициираха заедно с БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", ще продължат до събота.

И в този момент продължават разговорите между четирите политически формации по различни секторни политики. Те ще обсъдят 18 сектора, които са важни за страната.

Тема "Икономика" - започнаха коалиционните преговори

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков съобщи, че ще търсят общи допирни точки, а ако някъде се стигне до различие, то там експертите ще трябва да се произнесат, за да се намерят най-добрите решения за нашата страна. Той изрази увереност и оптимизъм, че до края на годината страната ни ще има редовно правителство, което да започне да решава кризите и да се бори с корупцията. Един от основните приоритети е бюджетът за следващата година. Петков не отхвърли възможността 2022, първият месец януари да започне с 1/12 от бюджета за 2021 година.

"Идеята е всички наши бъдещи коалиционни партньори да си кажат всички политики. Следващата стъпка е да чуем всички общи политики и тези, с които всички сме съгласни, веднага да залегнат в коалиционното споразумение. А тези, в които имаме разлика, от една страна, да разберем защо е тази разлика, а от друга - да влезнем на по-дълбок експертен дебат в тях", каза Кирил Петков.

Такива бяха и посланията и на останалите представители на политическите групи, а именно стабилно правителство и бюджет.

"В сектор енергетика за нас е важно да овладеем цените в момента, да предложим намаляване на данък добавена стойност върху енергоносителите от 20% на 9%, да се осигури помощ на енергийно слабите семейства", съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Първи преговори за правителство - защита на енергийнобедните и изграждане на нови мощности

Преговорите се предават онлайн.

"Целта е да направим първо правителство. Политическа воля за това явно има. След което да започнем да видим приоритетите в сектор икономика, енергетика, да направим обща програма, да изчистим, където има недоразумения и да решим проблеми, които са много назрели", посочи Любомир Каримански от ИТН.

ВСИЧКО ЗА ПРЕГОВОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътната маркировка в участъка на катастрофата на "Струма" не е светлоотразителна
Пътната маркировка в участъка на катастрофата на "Струма" не е светлоотразителна
Има ли представителство у нас фирмата, собственик на катастрофиралия автобус?
Има ли представителство у нас фирмата, собственик на катастрофиралия автобус?