НОВИНИ

Започват снимките на нов игрален филм на БНТ по мотиви от разказ на Хайтов

bnt avatar logo
от БНТ
20:57, 18.10.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Култура
Слушай новината

Започнаха снимките на нов игрален филм по мотиви от разказа "Сватба" на Николай Хайтов. Българската национална телевизия е копродуцент на лентата, зад която стои звезден екип. Режисьор е Магдалена Ралчева, а сценарист Юрий Дачев.

Екипът на филма, вдъхновен от Хайтов, ще отведе зрителите далеч от актуалните новини и битовизма. Чрез езика на киното ще оживее наново историята за овчаря Адил, племенника му Мето и красивата Хатте.

"Когато препрочетох разказите на Хайтов си дадох сметка, че този изумителен писател е създал един свят, който въпреки цялата си отдалеченост, е изключително ярък, колоритен и същевременно суров; много мъдър и запомнящ се", споделя режисьорът на филма - Магдалена Ралчева.

"Аз мисля, че това е едно от обясненията, че Хайтов винаги поглежда българското кино - характерите и сблъсъците, които при него са уникални. Както виждате, каквото и да му се е случило на българското кино през десетилетията, към Хайтов интересът не е отслабвал", твърди сценаристът на лентата - Юрий Дачев.

В главните роли ще видим Велислав Павлов, познат от сериала на БНТ "Порталът", и младият му колега Радослав Владимиров.

"Мисля, че ще се получи много интересен и истински филм, който наистина те впуска в едно друго време, с други хора", заяви актьорът Радослав Владимиров, който ще влезе в ролята на Мето.

"Причината филмът да бъде селектиран и да получи най-високата оценка, заедно с още три проекта, които бяха селектирани в условия на копродукция с БНТ, е самата тема - темата за Родопите, темата, която Хайтов много добре развива", категоричен е Миладин Гергов, директор на дирекция "ТВФ Студия-Екран".

Снимките на филма ще преминат и през четирите сезона. Той ще бъде показан на голям екран през есента на следващата година, а след това и в ефира на БНТ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Референдум": Първи дебат преди свикването на парламента, "Български възход" и ДБ обявиха кого ще подкрепят за председател
"Референдум": Първи дебат преди свикването на парламента, "Български възход" и ДБ обявиха кого ще подкрепят за председател
Нов спор около изграждането на детската болница - частна ли да бъде или държавна?
Нов спор около изграждането на детската болница - частна ли да бъде или държавна?