ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Защо поскъпна олиото?

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 02:02 мин.
Икономика
Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
Слушай новината

Поскъпването на слънчогледовото олио се дължи на липсата на суровина заради лошата реколта от 2020 година. Възходящ тренд на цената се наблюдава от август насам - имаше първо покачване до 2,80-3,00 лв., последва още едно поскъпване с 15-20 стотинки и в момента сме на нива 3,10-3,20 на едро.

Това обясни в студиото на "Денят започва" Владимир Иванов - председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

По думите му на международните борси се наблюдава "денивелация близо 1000 долара, което никак не е малко".

"Това е най-вече заради световния недостиг на слънчогледово зърно и лошата реколта", отново подчерта той.

Според него се очаква още един постъпателен тред, но поскъпването няма да е значително заради прогнозите за доста добра реколта.

В отговор на въпрос за цената на хляба Иванов отбеляза, че през последните 2 години при всички видове консуматори на земеделска продукция с цел преработка цената на труда рязко се е покачила.

"На практика имаме абсолютно обективната нужда от покачване на цената. На фона на увеличаване на разходите на въпросните преработватели, промяната в цената на хляба е незначителна", обясни той и добави, че това поскъпване не буди тревога, защото доходите в бранша са нараснали с повече от 70%.

За поредна година се отчитаме, че по време на празниците пазарът остана спокоен, което сочи, че "става все по-нормален пазар", продължи Иванов коментара си.

Какво каза още председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата - вижте във видеото!

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свързани статии:

С близо 70% се е увеличила цената на олиото
С близо 70% се е увеличила цената на олиото
Чете се за: 03:20 мин.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?