НОВИНИ

Лекарство за автоимунни заболявания е поскъпнало тройно

Стела Илиева
от Стела Илиева
07:19, 17.05.2021
6023
Чете се за: 05:15 мин.
Още
Слушай новината

Проблем за лечението на пациентите, страдащи от множествена склероза, лупус и други автоимунни заболявания, алармират пациентски организации за поскъпване на лекарството "Имуновенин".

Неочаквано през март медикаментът е изтеглен от пазара и после върнат, но на тройна цена. Така лечението на пациентите може да достигне до 6000 лева. Пациенти, чието лечение зависи единствено от медикамента, са в безизходица, защото не могат да си го закупят.

През 2018 година Любка Драганова е диагностицирана с лупус. Преминава през различни лечения, с които обаче лекарите не постигат резултат и така се стига до препарата "Имуновенин". Категоричното мнение на специалистите е, че в нейния случай друго лечение не е възможно.

"Решението, което взеха тогава лекарите, беше да ми се слагат по 100 ампули всеки месец. Реално цената му, която беше тогава, беше 147 лв. на кутия. 100 ампули са 10 кутии, което означава 1470 лв. на месец. Няма средностатистическо семейство, което да си позволи тази сума всеки месец", коментира Любка.

Тя е на 39 години, майка на две деца. До момента разчита на доходите от своята работа и тази на мъжа ѝ, за да покрива разходите по лечението, а здравната каса не поема дори и малка част от него.

"Няма заченки и дори да ни облекчат финансово по някакъв начин, защото в момента трябва аз да продължа с "Имуновенина", на мен лично ще ми трябват около 4000 - 4500 лв. на месец, в зависимост от състоянието ми ампулите могат да варират", обясни Любка.

До момента "Имуновенин" се поема от здравната каса за лечение на две заболявания, но в ревматологията с него се лекуват редица автоимунни болести.

"Тези заболявания, получават се с много добро подобрение при лечението с "Имуновенин", тъй като той изпълнява ролята на имуномодулатор и в някои случаи се оказва единственото лечение, което може да се приложи при тези пациенти. И другият вариант при нас е, че тези пациенти са болни и от редица инфекции, които не позволяват да приложим имуносупресивно лечение. Поради тази причина единственият начин, за да можем да ги лекуваме правилно и пълноценно, е да прилагаме "Имуновенин", заяви проф. д-р Румен Стоилов, който е ревматолог в клиниката по "Ревматология" към УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Причината здравната каса да не покрива лечението на пациенти с ревматологични заболявания с "Имуновенин" е, че те не са записани в кратката характеристика на медикамента, а за да се включи, е необходимо клинично изпитване. Битка за това започва още през 2012 г. от организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България и фондация "Множествена склероза Общество - България".

"За да го включат, трябва да се направи клинично изпитване, което трябва да се финансира от фирмата, а фирмата е държавна. От фирмата заявяват, че нямат времеви ресурс и финансов ресурс да го направят и така вече близо 10 години", обясни председателят на организацията Боряна Ботева.

"Здравната каса отпуска доста медикаменти за лечение на множествена склероза, но право на всеки пациент с множествена склероза е да се лекува по предписание на лекар с най-доброто лекарство. Имаме пациенти от фондацията, които се лекуват с "Имуновенин" повече от 10 години и при тях пристъпите намаляват", коментира Анета Михайлова от фондацията.

На този фон миналия месец сезират отговорните институции - отговор от тях все още няма. И така пациентите остават в безизходица.

БНТ: Какво ще правите от тук нататък?

"Нямам никаква представа, нямам за момента аз за себе си отговор", отговори Любка.

"Не мога да кажа какво да се направи, не мога да им кажа купете си го, някак си не става, въпреки че те досега са си го купували и това увеличение на цените, не мога да дам никакъв съвет. Редното е да се преоцени нормативната уредба, но в близките няколко месеца не го виждам това как ще се стане, защото това е закон, който е приет от Народното събрание и само НС може да направи съответните промени", каза още проф. д-р Румен Стоилов.

Екипът на БНТ потърси за коментар фирмата производител, както и всички здравни институции, отговарящи за регулация на лекарствения пазар, но засега - без отговор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДКЦ-та в София отварят "зелени коридори” за ваксиниране (Снимки)
ДКЦ-та в София отварят "зелени коридори” за ваксиниране (Снимки)
СЗО: Дългите часове работа убиват хиляди хора всяка година
СЗО: Дългите часове работа убиват хиляди хора всяка година