НОВИНИ

Александър Симов, БСП: Вътрешнопартийното обединение не е знак за разпад, а за политическа сила

bnt avatar logo
от БНТ
07:46, 17.05.2021
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Вътрешнопартийното обединение не е знак за разпад, а е знак за политическа сила. Това заяви в "Денят започва" Александър Симов – член на Националния съвет на БСП.

Вчера Националният съвет на БСП избра нов Национален предизборен щаб за предстоящите парламентарни избори. В новия щаб са привлечени и експерти, а съставът е намален до 8 души.

"Съвсем нормално е в една партия, в която има вътрешнопартийна демокрация, да има и различни течения. От зората на своето съществуване българската левица винаги е имала различни течения в себе си. Нищо драматично не е станало. Да, в БСП има различия и те си личат. Даже те често получават такова медийно осветяване, че в един момент се създава усещането, че сякаш БСП се разпада по своите шевове, не смятам, че това е вярно", коментира Симов.

По думите му БСП се намира в по-добра кондиция в момента. Според него изборите на 4 април са били парадоксални в много отношения.

"Това бяха избори, на които малко се говореше за политика и общо взето спечелиха партиите, които мълчаха. Надявам се изборите на 11 юли да са точно обратното. Защото 45-ият парламент с неговия кратък, буреносен и екзотичен живот всъщност постави отново някои политически въпроси и проблеми, на които трябва да се търсят конкретни решения", каза Симов.

Той не смята, че следващата кампания някой може да мине с мълчание. Трябва да се говори ясно, точно, конкретно и подредено.

Според него доста социалисти са променили отношението си към партията "Има такъв народ".

"Те бяха наградени от българския народ, те бяха феноменът на предишните избори. Искам да видя от тях конкретика, ангажимент, наистина поемане на отговорност, защото до момента тяхното поведение разочарова", допълни той.

Разликата между отказа на БСП да състави правителство и отказа на "Има такъв народ" Симов коментира така:

"Те избягаха от отговорност, отказът на БСП беше бърз и мотивиран, за да можем да лишим България от възможността Бойко Борисов да остане на власт. Те се изплашиха от носенето на отговорност".

По думите му БСП иска и може да управлява. И ще се бори за доверието на избирателите.

"Тепърва ще уточняваме кампанията и посланията. Предстоят ни още две заседания на Националния съвет за определяне на водачите на листи и за определяне на целия състав на листите. Ще уточним своите послания", каза още Александър Симов.

Според него БСП трябва да търси обединение на левите гласове, но не смята, че пътят вън от БСП е полезният път за всеки, който иска да наложи своите идеи.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо поскъпна олиото?
Защо поскъпна олиото?
ДКЦ-та в София отварят "зелени коридори” за ваксиниране (Снимки)
ДКЦ-та в София отварят "зелени коридори” за ваксиниране (Снимки)