НОВИНИ

Зеленски очаква по-мащабни руски атаки в Източна Украйна

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:11, 11.04.2022
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Следващите седмици ще са от също толкова критично значение, както и тези от началото на войната. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение. Зеленски обвини Москва, че се опитва да избегне отговорността за военни престъпления. След срещата си в Киев с Володимир Зеленски австрийският канцлер Карл Нехамер ще разговаря в Москва с Владимир Путин. Той ще бъде първият европейски лидер, който се среща с руския президент след началото на войната в Украйна. Нехамер си е поставил за цел да насърчи диалога между Русия и Украйна.

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Със сирени за въздушна тревога започна денят в Киев и други части на Украйна, сред които Лвов, Днипро, Запорожие. Чеченският лидер Рамзан Кадиров обяви, че руските сили ще предприемат настъпление не само срещу обсаденото украинско пристанище Мариупол, а и към Киев и други украински градове.

За по-мащабни операции в източна Украйна предупреди и президентът Зеленски във вечерното си видеообръщение. Президентският съветник Михайло Подоляк заяви, че страната е готова за големи боеве срещу Русия и че целта е руските сили да бъдат отблъснати от Донбас.

Володимир Зеленски отново призова западните страни, включително Германия, да предоставят повече помощ на Украйна. В интервю за предаването на CBS "60 минути" украинският президент коментира какъв би бил изходът.

"До решение може да се стигне чрез преговори. Разбираме руската страна. Знаем, че едно от исканията им е Крим да бъде признат за руска територия. Категорично няма да го призная. Те искат контрола над южните части от страната ни. Ясно е, че тези въпроси ще бъдат повдигнати. Но от самото начало ние не сме готови да се откажем от наша територия. Ако бяхме готови за това, нямаше да има война", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна

Конфликтът в Украйна ще доведе до спад на БВП на страната с 45,1 на сто, прогнозира Световната банка. Руската инвазия принуди предприятия да затворят врати, доведе до съкращаване на износа и направи икономическата активност в големи части от страната невъзможна, се казва в доклад на банката. БВП на Русия ще спадне с 11,2 на сто през тази година поради тежките финансови санкции. Шокът от войната се окачва да доведе до спад от 30% за региона на Източна Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
265 са новите случаи на коронавирус
265 са новите случаи на коронавирус
Отново се отварят граничните пунктове Златоград - Термес и Ивайловград - Кипринос
Отново се отварят граничните пунктове Златоград - Термес и Ивайловград - Кипринос