НОВИНИ

Жозеп Борел: Близкият изток е на ръба на пропастта и крачка го дели от войната

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
22:14, 16.04.2024
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Дипломат номер едно на Европа Жозеп Борел каза, че Близкият изток е на ръба на пропастта и само крачка го дели от войната. На срещата външните министри отново са повторили призива си за деескалация на напрежението в региона.

"Министрите заеха ясна позиция искайки от враждуващите страни в Близкия изток да се отместят от ръба на пропастта, да не паднат в нея. Дискусиите се водиха в навечерието на Европейския съвет и на срещата на министрите от Г-7.Както се очакваше, всички осъдиха строго иранската атака, тук имахме ясно единство. Външните министри днес потвърдиха ангажимента си към израелската сигурност. Останахме единни в позицията за избягване на по-нататъшна ескалация и призоваваме всички страни да покажат сдържаност", апелира Жозеп Борел - върховен представител по сигурността на ЕС.

Борел съобщи, че по искане на някои от държавите членки започва работа по разширяване на европейските санкции срещу Иран. Срещу Техеран има санкции заради доставките на дронове за Русия, които се използват във войната с Украйна. Обмислят се санкции и срещу ракетните програми на страната. Дипломат номер едно съобщи, че отново ще бъдат търсени и доказателства за терористична дейност на Иранската революционна гвардия, за да може тя да бъде включена в списъка на ЕС с терористични организации.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в Тбилиси разпръсна демонстранти против закона за "чуждестранните агенти"
Полицията в Тбилиси разпръсна демонстранти против закона за "чуждестранните агенти"
Израелската армия предупреди, че Иран няма да се измъкне "невредим"
Израелската армия предупреди, че Иран няма да се измъкне "невредим"