НОВИНИ

Златното момиче Ерика Зафирова стана почетен гражданин на Кюстендил

Ерика Зафирова
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:36, 18.09.2021
Чете се за: 02:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Олимпийската шампионка с ансамбъла на България Ерика Зафирова стана почетен гражданин на Кюстендил.

Общинският съвет единодушно подкрепи направеното от страна на кмета на Община Кюстендил Петър Паунов предложение. Със званието почетен гражданин на Кюстендил бе удостоена и първата треньорка на Ерика Валя Машова, информират от Българската федерация по художествена гимнастика чрез социалната мрежа Фейсбук.

„За“ гласуваха 27 общински съветници, а обявяването на резултата от гласуването беше съпроводено с аплодисменти.

Ерика Зафирова беше удостоена със званието почетен гражданин на Кюстендил като знак на изключителна признателност за спечелването на най-високото спортно отличие, изпълнило с радост и гордост всички българи, за безценния принос към кюстендилския спорт - като светъл образец за етика, трудолюбие, колективен дух и себеотрицание, който ще служи за пример за всяко поколение, обичащо България.

Ерика Зафирова е родена на 7 май 1999 година в град Кюстендил. Първите си стъпки в художествената гимнастика прави в отбора на "Велбъжд" - Кюстендил с президент Блага Шишкова, а първата треньорка на Ерика е Валя Машова.

Валя Машова като треньор е дала старт в кариерата освен на олимпийският шампион Ерика Зафирова, и на членът на националния отбор ансамбъл-жени Вая Драганова.

Г-жа Машова е подготвила много медалистки от държавни шампионати и успешно продължава традициите на Кюстендилската школа по художествена гимнастика Велбъжд създадена от Райна Афионлиева.

Преди ден олимпийските шампионки Симона Денкова, Стефани Кирякова, Лаура Траатс, Ерика Зафирова и Мадлен Радуканова (ансамбъл) и по бокс Стойка Кръстева бяха обявени за "Почетен гражданин" на София. Номинациите, направени от кмета Йорданка Фандъкова, бяха гласувани на заседание на Столичният общински съвет.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо няма миди в таверните в Гърция?
Защо няма миди в таверните в Гърция?
Разследват фенове на Лацио за расизъм на мача с Милан
Разследват фенове на Лацио за расизъм на мача с Милан