НОВИНИ

Екатерина Михайлова: Меморандумът, предложен от ГЕРБ, не може да гарантира политическа стабилност

"Синята коалиция" ще подкрепи съставянето на новото правителство на ГЕРБ, тъй като това е необходимо. Това заяви в сутрешния блок на БНТ заместник-председателят на Народното събрание Екатерина Михайлова. Според нея обаче в предложения вчера от ГЕРБ меморандум има твърде много общи неща.

екатерина михайлова меморандумът предложен герб гарантира политическа стабилност
bnt avatar logo
от БНТ
10:24, 16.07.2009
Чете се за: 10:26 мин.
У нас

"Синята коалиция" ще подкрепи съставянето на новото правителство на ГЕРБ, тъй като това е необходимо. Това заяви в сутрешния блок на БНТ заместник-председателят на Народното събрание Екатерина Михайлова. Според нея обаче в предложения вчера от ГЕРБ меморандум има твърде много общи неща. Михайлова заяви, че е необходима яснота относно това как ще бъде изготвена управленската програма новото правителство, а също и дали "Синята коалиция" ще има достъп до нейното изработване.

Екатерина Михайлова - зам.-председател на Народното събрание:
"Меморандумът, който предложи Бойко Борисов, представлява едни намерения, доста общи, доста рамкови, които не могат да гарантират политическа стабилност дълготрайно за едно бъдещо управление".

Михайлова допълни, че в случая отговорността основно е на спечелилите изборите, тъй като на България е нужна политическа стабилност, а не за всеки конкретен случай да се търси подкрепа. По думите й така се създава ситуация, която дава възможност управлението да бива изнудвано.

Запитана дали ако получи предложение да участва в следващото правителство като експерт, би го приела, Екатерина Михайлова отговори, че никой не е разговарял с нея на тази тема и няма такива предложения нито вътре в "Синята коалиция", нито от страна на спечелилите изборите.

Пълен текст на интервюто

Водещ: Добро утро отново. Аз съм Марин Маринов. Вие сте със сутрешния блок на БНТ. Днес е денят, в който президентът Георги Първанов ще връчи мандат за съставяне на правителство на политическата сила, която спечели последните парламентарни избори, той ще връчи мандат на ГЕРБ. Мандат, който според последните разположения на преговори, анонси на политически лидери, все повече се очертава да бъде кабинет на ГЕРБ, който да търси парламентарна подкрепа. Вчера от ГЕРБ обсъдиха със Синята коалиция, с „Ред, законност и справедливост” и с „Атака” текста на един меморандум, по-скоро представиха текст на един меморандум, за политическо сътрудничество в подкрепа на правителството на парламентарните сили в парламента. От „Ред, законност и справедливост” заявиха, че по принцип отново заявиха подкрепата си за мнозинството, подкрепата си за ГЕРБ, заявиха, че в петък щя обявят окончателно дали ще парафират документа. От „Атака” заявиха, че подкрепят този документ. От Синята коалиция изразиха някои резерви. В студиото сме с Екатерина Михайлова. Добро утро, г-жо Михайлова!
Екатерина Михайлова: Добро утро!
Водещ: Кажете направо – този документ, този текст на меморандум, подкрепяте ли го или не?
Екатерина Михайлова: Разбира се, предстои в утрешния ден да се съберат ръководствата, ПГ на Синята коалиция, от всички партии, които я съставляват, и да се оформи политическа позиция, затова не мога да кажа нещо окончателно. Това, което на първо четене може да се каже и е изразено от представители на Синята коалиция е, че този документ, който се предложи, т. нар. меморандум, не може да гарантира една подкрепа за управление, за част от управляващо мнозинство в парламента. Това са едни намерения, доста общи, доста рамкови, които не могат да гарантират политическа стабилност дълготрайно за едно бъдещо управление.
Водещ: Защо е така? Обяснете защо.
Екатерина Михайлова: Защото, например, казано е – трябва да има нов избирателен закон. Добре. Ние също сме казали трябва да има нов избирателен закон. Но какво има в този закон? Това е важното.
Водещ: Липсва ви конкретика? Липсват ви конкретни намерения?
Екатерина Михайлова: Липсва политиката. Или например, трябва да бъде променена Конституцията. Да. Ние също смятане. Но какво? Какво? Кога? Има ли воля за истинска реформа в съдебната власт? Това не е ясно. Именно за това ние казваме, че това, което разчитаме в меморандума са едни много общи заявления, които не могат да доведат до трайна подкрепа в управлението. Разбира се, това не означава, че ние ще възпрепятстваме правенето на правителство, напротив, ние сме казали, че няма да оставим България без управление, и то в момент, в който финансовата криза става все по-тежка, почва да се усеща от все повече хора, имаме необходимост от много решителна борба с престъпност и корупция. Имаме необходимост наистина от предприемане на сериозни мерки, за да се размразят отношенията с ЕС. Т.е. ние можем да подкрепим съставянето на правителство, излъчено от ГЕРБ, това не е проблем, ние ще го направим. Проблемът е дали спечелилата изборите партия ще може да управлява трайно и с тази воля, която е необходима за България. Това е големият въпрос. И тук отговорността е основно на спечелилите изборите. Днес получават мандат за съставяне на правителство и наистина отговорността е техни ръце. Разговорите, разбира се, не са приключили, оформянето на позиции. Но това, което мога още веднъж да заявя е – на България е нужна политическа стабилност, стабилност в едно бъдещо управление, а не за всеки конкретен случай да се търси подкрепа. Това прави нестабилно едно управление и това дава възможност нещо друго още да се случи – да бъде изнудвано едно управление.
Водещ: Да бъде изнудвано казвате.
Екатерина Михайлова: Да, в следващите, примерно месеци в парламента да бъде заявено – няма да ви подкрепим този закон, ако не направите еди какво си, например, концесия да бъде отстъпена на някой наш човек, от този сорт. Т.е. да се промени това, което гледахме толкова лошо по време на управлението 3-5-8, където беше ясно кой какво е завзел и парцелирал от властта. Сега с една плаваща подкрепа да се даде възможност дори на отделни хора, а не на политически сили.
Защото когато зависиш от пет – шест гласа, изведнъж пет – шест души, незнайно откъде, могат да се окажат тези, които решават съдбата на правителството и на България и това да струва много скъпо. Затова казваме, че има рискове и ние ги споделяме съвсем откровено. Не крием тези рискове, които стоят пред управлението на ГЕРБ. Това трябва да бъде споделено, да бъде казано.
Водещ: Рискове, ако не се подпише коалиционно споразумение?
Екатерина Михайлова: Рискове, ако няма по-голяма яснота и ангажираност в отношенията. Аз ви казвам непременно коалиционно управление, но ангажирано за това какво и как се носи отговорност.
Водещ: От ГЕРБ се чува точно обратната теза, че това изнудване, за което говорите, би могло да бъде много по-лесно, ако има коалиционно споразумение, ако са ясни... пак ако някаква формула се възприеме, и тогава по-малкият партньор би могъл да изнудва по-големия, че ще напусне кабинета.
Екатерина Михайлова: Да, има такива рискове, разбира се, че има. Разбира се, че и в едно коалиционно управление може да съществуват тези рискове, затова се прави рамка, приемат се правила и трябва да се спазват, ако не се спазват, се развалят отношенията.
Водещ: Разбирам от думите ви, че вие по тези намерения, които са в този меморандум записани, нямате възражения, липсва ви конкретност, липсва ви яснота.
Екатерина Михайлова: Не само, за някои от тях аз казвам – част от нещата, примерно, в областта, в която аз основно се занимавам и мога да дам и конкретна експертиза, не бих могла да кажа за всичко останало, но то доста общо ми стои. Примерно, ще бъдат предприети мерки, антикризисни. Какви? Нали трябва да знаем, доста ясно трябва да знаем, за да може да застанем или да не застанем зад определено действие. Т.е. правенето на управленска програма как ще се получи, т.е. това е програмата на ГЕРБ и ние подкрепяме на места или не подкрепяме, то е казано, че ще има някакви експертни групи, но те управленската програма ли ще изготвят или не. Това са въпроси, на които трябва да им се даде отговор.
Водещ: Искате достъп до формиране на политиката, за да можете ясно да поемете отговорност?
Екатерина Михайлова: На политиката най-вече, разбира се, иначе би било доста странно. Представете си, че политиката, която се провежда, е коренно различна от това, което ние разбираме като правилно, че това трябва да се прави, няма как да се получи подкрепа, естествено, че там няма да се получи подкрепа, защото имаме различни виждания. И затова се правят общи управленски програми и намерения, или декларации, не е важно заглавието, важно е съдържанието, за нас най-важно е политиките.
Водещ: Добре. Достъпът до формирането на политика, до изграждането на политиката, как, според вас, трябва да се осъществи – чрез участие в изпълнителната власт, чрез някакви други механизми, съвместно изработване с ГЕРБ?
Екатерина Михайлова: Вижте, не само, не става въпрос просто за участие в изпълнителната власт. Например, в Народното събрание трябва да е ясно кое е управляващото мнозинство. Ето, за парламента да говорим, нека да не говорим за...
Водещ: Според вас не е ясно?
Екатерина Михайлова: Да. Към днешна дата не е ясно.
Водещ: РЗС заявиха – нашите десет депутати това са все едно ГЕРБ има не 116, а 126 депутати, „Атака” също заявиха вчера подкрепа на меморандума, подкрепа на правителството.
Екатерина Михайлова: На меморандума е едно. Управляващо мнозинство означава – излъчено правителство, контролира правителство, прокарва законите на това правителство, прокарва бюджета на това правителство, ако има вот на недоверие, брани това правителство, всеки ден в сблъсък с останалите брани това правителство, не гласува по един закон по един начин, по друг закон по друг начин.
Водещ: Трябва да има документ, който да формира мнозинството?
Екатерина Михайлова: Т.е. управляващото мнозинство прокарва политики.
Водещ: Трябва да има документ, който са скрепи мнозинството, нали така?
Екатерина Михайлова: А ние затова говорим – за яснота в политиките, защото то е и парламент, то е и изпълнителна власт. Няма ли яснота в това, утре много лесно се разпада.
Водещ: Но тази яснота, за която говорите, според вас, трябва с документ да стане, да бъде записано черно на бяло?
Екатерина Михайлова: Трябва да има, разбира се, трябва да има яснота как се взимат решения, например, при несъгласие какво се случва, ето разминаване в политики. Примерно, ние казваме – нужна е много сериозна конституционна реформа за съдебната власт, вадене на доразследването, главна прокуратура, главният прокурор и следствието от съдебната власт. От другата страна казват, например от ГЕРБ, ние не сме чули съвсем ясно и точно позиция. Разбира се, предстоят разговори, не значи, че нашето е най-вярното. Но всяко нещо си има измерения в политиката, в смисъл – има си конкретика, която трябва да се види дали се споделя или не се споделя.
Водещ: Това очаквахте от ГЕРБ – повече яснота, повече конкретика и конкретни документи?
Екатерина Михайлова: Аз мисля, че все още говорим в бъдеще време, а не в минало както казахте – очаквахте.
Водещ: Към момента...
Екатерина Михайлова: Днес се получава мандатът от президента на спечелилата партията избори. Предстои именно в този период, така е предвидено по Конституция, да се потърси парламентарната подкрепа, да се състави управляващо мнозинство и да се представи министър-председател, който пък от своя страна ще предложи структура и състав на бъдещия Министерски съвет. Това, което мога да заявя от Синята коалиция е, че ние няма да сме пречка, ние ще подкрепим създаването на ново правителство в България, това е необходимо, необходимо е сегашните управляващи да минат в опозиция, това е важно. Необходимо е БСП и ДПС далаверите да излязат наяве. Ние дори сме подготвили текстове и ще потърсим съгласие за създаване на една Временна анкетна комисия, която да разследва именно това, което се случи особено в последните месеци, като назначенията по разходване на пари, буквално в тези дни продължаваме да чуваме скандални истории, че се правят от страна на правителството. Радвам се, че и други ПГ заявиха подобни намерения, т.е. това можем да реализираме. Нещата са пред нас да ги свършим, въпросът е да намерим точно как да бъдат синхронизирани нещата.
Водещ: Да, и в по-дългосрочен план, за да имате повече яснота да поемете по-ясни ангажименти.
Екатерина Михайлова: Разбира се.
Водещ: Това казвате.
Екатерина Михайлова: Да, защото иначе някак си не става ясно кой носи отговорността, кой докъде я носи.
Водещ: Кой формира политиката, кой взима решенията.
Екатерина Михайлова: Точно така.
Водещ: Добре. А как гледате на тази идея, която се лансира за експерти, експерти, излъчени от политическите сили, които да бъдат привлечени в кабинета, без да са свързани с някаква коалиционна формула, с коалиционно споразумение, лансира се и вашето име в тази идея?
Екатерина Михайлова: Разбира се, че експерти винаги се ползват от всяко правителство и се ползват не само експерти от съответната политическа сила, която е спечелила изборите или коалиция, зависи от случая. Ползват се много експерти, които биват заварени от едно предишно управление. Така че това са съвсем нормални неща. В Синята коалиция разполагаме с много сериозен не само експертен потенциал, аз смея да твърдя, че много от хората, които ние можем да предложим за участие в изпълнителната власт, можем да застанем зад тях съвсем спокойно, не само като експерти, но и политически, а и като хора, за които сме сигурни, че ще бъдат почетни в управлението.
Не само почтени иначе като хора, но казвам почтени в едно управление, защото изкушенията не са малки в едно управление и трябва да знаем кой можем да предложим и че той ще издържи.
Водещ: Да, това за изкушенията всеки го знае в България гледайки...
Екатерина Михайлова: ... виждали сме във всяко управление...
Водещ: ... в най-близката ни история. Добре. Ако вие получите предложение като експерт да влезете в кабинета, бихте ли го приели?
Екатерина Михайлова: Вижте, тук вече две седмици името ми се върти непрекъснато и на въпроси на ваши колеги съм отговорила – никой нито е разговарял с мен, казвам – никой не е разговарял с мен на тази тема, нямам такива предложения нито вътре в Синята коалиция, нито от страна на спечелилите изборите. За мен е чест, че бях предложена и избрана за зам.-председател на българския парламент. Това е много висока позиция. Аз изключително много ценя това, че бях избрана на този пост.
Водещ: Ако някой получи такова предложение като експерт, редно ли е да го приеме или е редно да иска санкцията на своята политическа сила?
Екатерина Михайлова: Вижте, нормално е да се водят преговори. Едно управление е нещо сериозно, нормално е да се водят разговори с колегите си от политическата сила, но накрая човек взима решението сам, все пак.
Водещ: В смисъл – дори и да няма санкция на своята политическа сила?
Екатерина Михайлова: Аз мисля, че при нас този проблем не съществува, ние сме в много диалогичен режим всички, нямаме този проблем.
Водещ: Питам ви, защото се появяват оферти в публичното пространство, примерно, вчера в едно интервю Бойко Борисов казва – Евдокия Манева, експерт, бих я взел за зам.-министър на екологията. Преди малко г-жа Манева беше в нашето студио и каза – да, бих приела.
Екатерина Михайлова: Аз се радвам, че се оценяват толкова високо нашите хора, не само като експерти, но и това са наистина качествени хора. Г-жа Манева е известна в годината и с експертизата си в областта на екологията, но и с още много други неща, не само с експертизата и компетентността й, а и с работливостта, и с волята да се свършат нещата, независимо от това в каква позиция. Един от най-активните депутати е в тези осем години в парламента, в ролята на опозиция, но всички уважават качествата й.
Водещ: Въпросът ми е дали тя...
Екатерина Михайлова: ... и не е единственият човек.
Водещ: Въпросът ми е дали тя се нуждае от санкцията на политическата сила или трябва да събере съпредседателите на Синята коалиция?
Екатерина Михайлова: Не, нямаме такива решения за санкции. Аз ви казах, ние сме в разговори, това не е нещо, което ще научим от медиите или някой ще вземе своето решение без да го е споделил или обсъдил с нас.
Водещ: Това също е възможна формула на кабинет, нали така?
Екатерина Михайлова: Различни формули са възможни. Въпросът е друг – тази формула да е трайна и да има подкрепа.
Водещ: Какво означава да е трайна, в смисъл пак трябва да има...
Екатерина Михайлова: Трайна – четиригодишен мандат в парламента.
Водещ: Мисълта ми е, за да бъде трайна, пак трябва документ някакъв, с което започнахме в началото...
Екатерина Михайлова: Защото вижте, за г-жа Манева говорим...
Водещ: ... с нея започнахме.
Екатерина Михайлова: ... но и друг да е, отива в едно правителство, нейните виждания са едни, на управлението програмата е друга.
Водещ: Пак трябва документ.
Екатерина Михайлова: Не може да прави политика.
Водещ: Пак трябва споразумение.
Екатерина Михайлова: Ще бъде с една експертиза само. С една експертиза, но експертизата не е достатъчна за политиката.
Водещ: Това е пробвано в България 2001 година, когато правителството на НДСВ имаше експерти, свързани с БСП – Костадин Паскалев.
Екатерина Михайлова: Скрита формула на участие. Ние предпочитаме да участваме, ако участваме, явно, няма нужда да се крием. Ние нямаме причина да се крием, ние носим имената си, застанали сме в политическата сила, в която сме, няма да срещнете при нас тази изненада.
Водещ: Добре. Да завършим с това, което преди малко казахте – трябва да е ясно кое е мнозинството в този парламент в момента.
Екатерина Михайлова: Да, трябва да е ясно.
Водещ: Ако все пак не се стигне до подписването на този документ, който да дава яснота как се формира политиката, кой взима решенията, вие оставате ли част от мнозинството или ще бъдете атхок – по всяко решение ще взимате решение?
Екатерина Михайлова: Ние ще дадем възможност България да има управление и според нашите програмни разбирания ние сме излезли с програма пред българските избиратели и според нея ще взимаме решения по всеки конкретен въпрос.
Водещ: Но давате ясен знак, че това не означава стабилност, че това е пълно с рискове...
Екатерина Михайлова: Ние няма как да бъде, да речем, от това, което сме заявили като позиции. Например, ние сме били достатъчно коректни, казахме го и онзи ден, на първия ден на парламента, никога не бихме подкрепили на някаква ключова позиция човек, който е от бившите служби, т.е. от Държавна сигурност. Ето казваме – това не можем, това е политика.
Водещ: Това е неслучайно, защото някои от имената, които се спрягат за шефове на комисии ви притесняват или?
Екатерина Михайлова: Разбира се, че не е случайно, не говоря за конкретни имена. Говоря за това, че това е разписано в нашия документ, с който сме застанали пред избирателите и те са гласували за това.
Водещ: Конкретен казус, който може да ви раздели още...
Екатерина Михайлова: Няма значение какво е, няма значение от коя политическа сила е...
Водещ: ... да гласувате различно за назначаването на шефовете на комисиите в парламента.
Екатерина Михайлова: Да. Ние не можем да ги подкрепим.
Водещ: Дори ако се наложи да гласувате с БПС и ДПС срещу това, което предлага ГЕРБ.
Екатерина Михайлова: Не, то не е с, ние ще гласуваме според нашите позиции.
Водещ: Пък който гласува против носи ангажимент за това.
Екатерина Михайлова: Това е негово решение.
Водещ: Добре. Много ви благодаря. Откровени отговори от Екатерина Михайлова за реакцията, за ясните сигнали, които излъчва Синята коалиция...
Екатерина Михайлова: Предстои в утрешния ден да вземем по-ясни позиции.
Водещ: ... на това, което предлагат от ГЕРБ.

Вижте разговора във видеоматериала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Коя е фирмата собственик на складовете за фойерверки край Елин Пелин?
Коя е фирмата собственик на складовете за фойерверки край Елин Пелин?
20:13, 26.07.2024
Чете се за: 04:00 мин.
Качеството на въздуха в Елин Пелин се нормализира, съобщават от МОСВ
Качеството на въздуха в Елин Пелин се нормализира, съобщават от МОСВ
20:06, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
Пожарът на българо-гръцката граница отново се активизира
Пожарът на българо-гръцката граница отново се активизира
19:53, 26.07.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Петър Петров: Решението на КС подсигурява правителството на ГЕРБ и ДПС, което се води уж служебно
Петър Петров: Решението на КС подсигурява правителството на ГЕРБ и ДПС, което се води уж служебно
19:44, 26.07.2024
Чете се за: 01:20 мин.
Главният архитект на София е подал оставка
Главният архитект на София е подал оставка
19:29, 26.07.2024
Чете се за: 00:47 мин.
В готовност е модулът за инженерно разузнаване, съобщи военният министър
В готовност е модулът за инженерно разузнаване, съобщи военният министър
19:12, 26.07.2024
Чете се за: 03:20 мин.
Джартов: Започва връщането на евакуираните хора по домовете им, електрозахранването е възстановено
Джартов: Започва връщането на евакуираните хора по домовете им, електрозахранването е възстановено
18:57, 26.07.2024
Чете се за: 02:50 мин.
Конституционният съд отмени съдебната реформа, но запази разпоредбите за служебния кабинет
Конституционният съд отмени съдебната реформа, но запази разпоредбите за служебния кабинет
18:27, 26.07.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Тежка катастрофа в Бургаско, има загинал
Тежка катастрофа в Бургаско, има загинал
18:20, 26.07.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Меморандум за широк ляв фронт: Представители на 17 формации се събраха в Стара Загора
Меморандум за широк ляв фронт: Представители на 17 формации се събраха в Стара Загора
18:14, 26.07.2024
Чете се за: 01:32 мин.
Надежда Йорданова: КС днес блокира възможността за реформа на съдебната власт
Надежда Йорданова: КС днес блокира възможността за реформа на съдебната власт
18:11, 26.07.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Ваканция от 17 до 31 август си гласуваха депутатите
Ваканция от 17 до 31 август си гласуваха депутатите
18:05, 26.07.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Топ 24
Най-четени
Борисов опроверга информацията на Ройтерс, че готви за министър на правосъдието Анастас Анастасов
Борисов опроверга информацията на Ройтерс, че готви за министър на правосъдието Анастас Анастасов
Полицай уби непълнолетна в София
Полицай уби непълнолетна в София