НОВИНИ

„Атака” пет години по-късно

Всяка партия влиза в политиката с амбицията да бъде във властта, заяви Волен Сидеров във връзка с петата годишнина от създаването на „Атака". Председателят на партията припомни, че в началото на създаването е имало искания „Атака" със сила да бъде премахната, имало е без аналогия натиск върху тази политическа сила.

атака пет години късно
bnt avatar logo
от БНТ
23:29, 23.04.2010
Чете се за: 08:24 мин.
У нас

Всяка партия влиза в политиката с амбицията да бъде във властта, заяви Волен Сидеров във връзка с петата годишнина от създаването на „Атака". Председателят на партията припомни, че в началото на създаването е имало искания „Атака" със сила да бъде премахната, имало е без аналогия натиск върху тази политическа сила.

„Атака" главно в мое лице, защото хората виждат в мое лице тази политическа сила, каза нещо различно, каза проблеми, които стояха пред България, които стоят и сега, но не се произнасяха и точно затова станах мишена на най-големите удари, които един политически лидер е преживял, заяви Волен Сидеров.

Следва пълен текст на разговора в студиото:

Водещ Бойко Василев:
Така. Господин Сидеров, имам към вас няколко въпроса. Да спрем дотук, защото няма да ни стигнат две "Панорами". Сега, въпросът ми към вас - "Атака" 5 години по-късно. Тогава, преди 5
години, смятахте ли, можехте ли да се въобразите дори, че може да подкрепяте властта, която и да е?

Волен Сидеров:
Защо не? Всяка партия поначало влиза в политиката с амбиция да бъде във властта, да управлява. Това е всъщност мотивът на една политическа сила. Аз не приемам демагогията, която някой тръгва да направи нещо и го нарече движение, защото партиите били... Системата, правовата, демократична система предполага партии. В избори се участва чрез партии, не чрез движения, не чрез раздвижвания...

Водещ:
ГЕРБ не направи ли същото?

В. Сидеров:
И НДСВ, и ГЕРБ започнаха така, но според мен по-честното е да кажеш - аз правя политическа партия, с която ще участвам в изборите и ще гоня своите цели, които съм предначертал.

Водещ:
Все пак обаче 5 години по-късно България не е напуснала НАТО, България има военни бази с американско участие, в България
не са ревизирани приватизационни сделки и вие все пак подкрепяте това правителство.

В. Сидеров:
Напротив. Пет години са много кратък период, макар че на мен лично ми се видяха страшно много, защото когато тръгнахме, дори и тук седящата до мен госпожа Дончева се заканваше, че партия "Атака" трябва със сила да бъде премахната.

Татяна Дончева:
Извинявайте...

В. Сидеров:
Точно така беше.

Т. Дончева:
Извинявайте, това не е вярно.

В. Сидеров:
Не, не го казвам, за да...

Т. Дончева:
Първо, не ви отива да се заяждате с една дама.

В. Сидеров:
Стенограмите в парламента са живи и здрави. Може да ги видите.

Т. Дончева:
Живи са стенограмите, това го има във в. "Атака" и вие продължавате да твърдите лъжи.

Водещ:
Добре, отрекохте.

В. Сидеров:
Георги Първанов...

Т. Дончева:
Вие сте основният лъжец на този парламент, нали така?

В. Сидеров:
Добре, наричахте ни всякак, със...

Т. Дончева:
Никакви не сме ви наричали.

Водещ:
Добре. Моля ви, без...

Т. Дончева:
И аз в частност.

В. Сидеров:
Георги Първанов, понеже се връщаме, правим ретроспекция, Георги Първанов заяви, че ще се справи с "Атака", пред чуждо издание, германско. Тоест имаше един просто без аналогия натиск върху тази политическа сила, която, понеже преди малко вие казахте какво различно при учредяването на това движение е казано, нали, всяка партия обикновено казва някакви подобни неща, почти едни и същи. Разликата беше преди 5 години, че "Атака", главно в мое лице, защото, каквото и да говорим, хората виждат в мое лице тази политическа сила, каза нещо различно. Нещо, което не беше казвано дотогава. Каза проблеми, които стояха пред България и които стоят и сега, но не се произнасяха нито в медиите, нито сред политиците. И точно затова аз станах мишена на най-големите удари, които един политически лидер е преживявал през последните 20 години, на тормоз на цялата държавна машина на БСП, на НДСВ и ДПС, която се стовари върху мен. Но този тормоз само доказа правотата на моите виждания. И вие питате тогава дали съм смятал, че ще подкрепям властта. Сега властта е дадена от народа, от избирателя на една партия, която не е участвала дотук в управлението, в грабежа, в корупцията, и това хората го оцениха много добре. Те гласуваха доверие на ГЕРБ, по-скоро на лидера на ГЕРБ, нека да сме точни и откровени, и казаха - даваме ти нашето доверие да управляваш. Те гласуваха и за "Атака" също като такава партия, която не е участвала в управлението, която не е оцапана с корупция, и всъщност възложиха избирателите на "Атака" да бъде и коректив, но и подкрепящ фактор.

Водещ:
Добре.

В. Сидеров:
Аз така разчитам народния вот и смятам, че съм много прав, и го потвърждава реалността.

Водещ:
Вие от няколко дни приехте председателството на Парламентарната комисия за контрол над ДАНС. Да ви попитам и за това. Обещахте там да проверите как вървят нещата с ислямския фундаментализъм. Спазихте ли това обещание към момента, или е още рано за този въпрос?

В. Сидеров:
Съвсем отскоро е председателството в мои ръце. То е на ротационен принцип, знаете. Едно-единствено заседание сме имали сега под мое председателстване и там вече аз изисках, и получих отговор, какво се прави по ислямизма, по-специално по т.нар. партия ОТОМАН, която наскоро отново провокира българската общественост. Това е една провокация, разбира се, но тази провокация трябва да се види какво стои зад нея.

Водещ:
А трябва ли да се обръща внимание на такава провокация?

В. Сидеров:
Значи, аз съм съгласен с вас, че на провокациите, като обръщаш внимание, ги правиш по-значими.

Водещ:
Да.

В. Сидеров:
Те това търсят тези хора. Но в същото време има белези там, че има някакви пари, някакви финансирания, някакви връзки навън, и това за една държава със сериозни служби трябва да се проверява, защото ислямизмът е опасност за цяла Европа, ислямският фундаментализъм.

Водещ:
Много важен въпрос. Ще използвате ли контрола над ДАНС за атака срещу ваши опоненти в политиката и извън нея?

В. Сидеров:
Няма как да го правя това, не мога да го правя. Аз не мога да наредя на ДАНС да направи това или онова. Парламентарният контрол е една форма на, всъщност гражданите, които са ни избрали ние да представляваме техния интерес, за да не би тези служби да се завъртят в някакви движения, които не са правилните, както беше при предишното ръководство на агенцията за сигурност. Тогава агенцията беше превърната горе-долу в силова бригада, за рекет, за какво ли не, за натиск, за подслушвания нерегламентирани, както установихме.

Водещ:
А сега?

В. Сидеров:
Сега целта ни е тази агенция да бъде европейска, от европейски тип. Аз мисля, че...

Водещ:
Още ли не е?

В. Сидеров:
...това започва да става. Ами, има нужда от време, от някакъв период, в който ще бъде трансформирана и ще заеме мястото си, така че да не става нито предмет на излишни пикантерии и медиен шум, нито да бъде използвана от ръководството или от някакви нерегламентирани съветници, както е било дотук, да бъде използвана като силова ударна бригада.

Т. Дончева:
Затова ли пратихте съветниците и агентите на ДАНС в енергоразпределителните дружества?

В. Сидеров:
Ако трябва, тези агенти на ДАНС трябва да влязат във всяко едно дружество, за което има съмнения, че пере пари, че...

Т. Дончева:
И като влязат, и какво...

В. Сидеров:
...извършва икономически престъпления.

Т. Дончева:
...какво ще намерят там?

В. Сидеров:
Ами, трябва да проучат.

Т. Дончева:
Без документи, така ли? Как става?

В. Сидеров:
Агенцията има за цел да проучва и да направи анализ, и да го даде, когато намери...

Т. Дончева:
Как става това, виждате ли?

В. Сидеров:
...когато намери данни за престъпления, да ги даде на прокуратурата. Това е и вие го знаете.

Водещ:
Г-н Сидеров, вие имахте проблеми с полицията в предишното, имам предвид имахте конфликти, с отделни представители...

В. Сидеров:
С полицията или със, имате предвид Румен Петков, когато беше министър на вътрешните работи?

Водещ:
Не, не, имам предвид, не, имах предвид конкретни сблъсъци.

В. Сидеров:
Който си беше поставил за цел да смачка политическата сила "Атака".

Водещ:
Не, не, конкретни сблъсъци. Сега, от тази гледна точка...

Т. Дончева:
Нямате ли предвид немската полиция?

Водещ:
Не, българската.

В. Сидеров:
Не, не съм имал с немската полиция сблъсъци.

Водещ:
Имам предвид българската. Сега, как...

В. Сидеров:
За тези лъжи също някои ще си понесат съдебна отговорност.

Водещ:
Сега, как от тази гледна точка гледате на това, което преди малко г-жа Дончева нарече екшън?

В. Сидеров:
Българската полиция, да, г-жа Дончева няма представа как действа, как действаше всъщност при Станишев, при нейния партиен лидер, може би вече не. Тогава полицията беше истинска брутална сила, която мачкаше всеки един опит за протест. Ето, ние сега виждаме, протестират или излизат с някакви искания хората, те отиват и се срещат със съответния министър. Те отиват и се срещат с премиера. Тогава Станишев не само че не ги приемаше, той изпращаше отряди, въоръжени като за борба с тероризъм, да бият и да пребиват възрастни хора, наши активисти, пенсионери, които излизаха, миньори или каквито хора излизаха на улицата. Десетки снимки имам, аз съм направил вече една изложба, на която се вижда как огромни полицейски части, здраво екипирани, просто мачкат някакви наши активисти, най-често младежите...

Водещ:
Искате да кажете, че това, което виждате сега, ви харесва, така ли?

В. Сидеров:
Не, сега няма тази полицейска бруталност и затова аз се възмущавам, когато започнат да говорят в момента за милиционерски ботуш, насилие и прочие. Сега, когато се арестуват
хора, те се арестуват, защото те са замесени в нещо нечисто, те са крали, те са част от организираната престъпност.

Т. Дончева:
Защо засекретявате процесите тогава?

В. Сидеров:
А тогава, тогава пребиваха хората на улицата, просто защото са излезли...

Т. Дончева:
Ама вашият процес беше публичен. Сега защо ги засекретявате?

В. Сидеров:
...за да кажат своето мнение.

Т. Дончева:
Оставете журналистите да видят фактите.

В. Сидеров:
Така че разликата е голяма и тази разлика трябва да се отчита. Аз мисля, че хората много добре я отчитат, защото проучванията показват, че те одобряват днешното действие на властта. Те одобряват това, което искаха всъщност. Когато обикаляхме предизборно страната, хората ни задаваха най-често един въпрос. Първо, вие от "Атака" защо не сте заедно с ГЕРБ, не сте управлявали, за нас сте чисти? Защо не се съберете заедно? Аз, ако си спомняте, тогава пледирах за общ опозиционен блок...

Водещ:
Да, това беше в "Панорама".

В. Сидеров:
Точно така, който да направи предсрочни избори и да съкратим управлението на тройната коалиция. Другото, което хората питаха и искаха, кога и как ще се потърси възмездие на тези, които крадяха, които крадат. Ето, сега те го виждат това възмездие.

Водещ:
Г-н Сидеров, накрая, вашата подкрепа с ГЕРБ ви скара със стари приятели. Какво очаквате в замяна?

В. Сидеров:
Това, по-скоро аз ги наричам не стари приятели, а нови предатели. Видяхме го предателството по време на тези 5 години. Може би най-тежкото нещо, което всъщност видях, беше предателството от хора, които претендираха, че са близки, но това е логично за политиката.

Водещ:
А какво очаквате в замяна от ГЕРБ? Какво искате от ГЕРБ?

В. Сидеров:
Не искам, аз много добре съм казал, много ясно съм казал, че не искам постове, министерства, искам България да бъде измъкната от блатото, в което я натикаха предишните управници. Искам да станем европейска държава с добър стандарт, с едно добро ниво на живот и с правила. Това е, което го искам, и всеки честен и нормален българин.

Т. Дончева:
Тогава защо съдите хора по списък и правите секретни процесите? Това не го е имало ни при фашизма, ни при комунизма. Направете ги публични. Ами, щом нямате факти и дела, тогава как го правите?

В. Сидеров:
Спрете ги тези аналогии с комунизма, защото...

Мирослав Найденов:
Не, къде ги видяхте списъците? Има списъци...

Т. Дончева:
Къде го правите?

В. Сидеров:
Недейте да...

Т. Дончева:
Като нямате факти, процеси и присъди - какво?

М. Найденов:
Къде видяхте списъци?

В. Сидеров:
Недейте за комунизма да говорите, защото...

М. Найденов:
И това са всъщност неща, които са публични и са ясни...

Водещ:
Добре, аз предлагам да спрем.

Т. Дончева:
Кои са ясни?

М. Найденов:
Ами, ясни са, когато има достатъчно доказателства, някой...

Т. Дончева:
Къде, във вашия списък? Ами, вие уволнихте всичките си земеделски началници, по какъв начин?

Водещ:
Добре, да спрем с чистата...

М. Найденов:
Разбира се, че сме ги...

Водещ:
...политика...

М. Найденов:
...защото те са участвали в тези заменки.

Т. Дончева:
В какво?

М. Найденов:
Затова...

Т. Дончева:
Така ли?

М. Найденов:
...и са дадени на прокурор.

Т. Дончева:
Ама вие нямате срещу всеки от тях какви замени има.

М. Найденов:
Кой ви каза, че нямаме?

Т. Дончева:
Ами, нямате. Знам.

М. Найденов:
Ами, те са в прокуратурата.

Т. Дончева:
Защото знам.

Водещ:
Добре, да спрем дотук с чистата политика. Все пак г-н Сидеров не е от съдебната система и не е от МВР, все пак този въпрос не беше към него.

В. Сидеров:
Не съм и в изпълнителната власт.

Т. Дончева:
Не се знае.

В. Сидеров:
Нещо важно за уточняване.

Т. Дончева:
Не се знае.

Водещ:
Кое не се знае?

Т. Дончева:
А подкрепата на изпълнителната власт с цената на дископатия? То е толкова осъдително, колкото и участието.

В. Сидеров:
Не ви разбирам, какво значи това?

Водещ:
И аз не...

В. Сидеров:
Някакви каламбури се опитвате да правите, които, значи, недейте да говорите за комунизъм, за без съд и присъда, защото знаете много добре при комунизма, при вашите идейни съмишленици и партийци, избиваха хората без съд и присъда.

Водещ:
За това пък г-жа Дончева не е виновна, защото...

В. Сидеров:
...сила ги избиваха, целият български елит беше избит на "Орландовци"...

Т. Дончева:
Така ли? И затова ли сега извадихте едни арести с пистолети на главите?

В. Сидеров:
И после избиваха...

Т. Дончева:
И ги прожектирахте по новините.

В. Сидеров:
Десетилетия, десетилетия наред избиваха хора. Затова вие пък от БКП просто се снишете за известно време и така...

Водещ:
Г-н Сидеров...

В. Сидеров:
Просто се смирете.

Т. Дончева:
Не, не, не, съжалявам, съжалявам, г-н Сидеров, не сме 1990 г.

Водещ:
...за това пък г-жа Дончева не е виновна.

Т. Дончева:
Значи, не сме 1990 г. и не сте главен редактор на "Демокрация". Хайде, стига сте били съдник.

В. Сидеров:
Тя се отъждествяваше с тази партия дълги години. Сега пак ще се разграничавате...

Т. Дончева:
Хайде, стига сте били съдник.

В. Сидеров:
Това, че се разграничавате, понеже партията вече се свива, това е друг въпрос.

Т. Дончева:
Стига сте били съдник, не сме 1990 г. и не сте главен редактор на "Демокрация".

Водещ:
Да охладим страстите, дотук с чистата политика.

В. Сидеров:
1990 г. пропуснахме шанса тогава да се направи това, което трябва. Тогава нямаше да чувам това нагло говорене до днес, ако бяха направени няколко по-твърди неща спрямо комунистическата върхушка, както настоявах тогава между другото. Ама Желю Желевци, Петко Симеоновци, всички тези...

Т. Дончева:
Сега е моментът, г-н Сидеров. Направо ги строявайте на стадион "Васил Левски"...

В. Сидеров:
...всички тези съглашатели...

Т. Дончева:
...и ги почвайте от края с автоматите.

В. Сидеров:
Не, не, не говорим за стадиона, говорим за търсене на отговорност.

Т. Дончева:
Е, щом така му викате...

Водещ:
Добре, да спрем дотук с чистата политика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

След трагедията в Елин Пелин: Двама души остават в неизвестност
След трагедията в Елин Пелин: Двама души остават в неизвестност
21:22, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 06:50 мин.
Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща в Панагюрище
Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща в Панагюрище
21:06, 26.07.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Повече от 24 часа след експлозиите: Страх сред хората, материални щети по домовете
Повече от 24 часа след експлозиите: Страх сред хората, материални щети по домовете
20:39, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
Коя е фирмата собственик на складовете за фойерверки край Елин Пелин?
Коя е фирмата собственик на складовете за фойерверки край Елин Пелин?
20:13, 26.07.2024
Чете се за: 04:00 мин.
Качеството на въздуха в Елин Пелин се нормализира, съобщават от МОСВ
Качеството на въздуха в Елин Пелин се нормализира, съобщават от МОСВ
20:06, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
Пожарът на българо-гръцката граница отново се активизира
Пожарът на българо-гръцката граница отново се активизира
19:53, 26.07.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Петър Петров: Решението на КС подсигурява правителството на ГЕРБ и ДПС, което се води уж служебно
Петър Петров: Решението на КС подсигурява правителството на ГЕРБ и ДПС, което се води уж служебно
19:44, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
Главният архитект на София е подал оставка
Главният архитект на София е подал оставка
19:29, 26.07.2024
Чете се за: 00:47 мин.
В готовност е модулът за инженерно разузнаване, съобщи военният министър
В готовност е модулът за инженерно разузнаване, съобщи военният министър
19:12, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
Джартов: Започва връщането на евакуираните хора по домовете им, електрозахранването е възстановено
Джартов: Започва връщането на евакуираните хора по домовете им, електрозахранването е възстановено
18:57, 26.07.2024
Чете се за: 02:50 мин.
Конституционният съд отмени съдебната реформа, но запази разпоредбите за служебния кабинет
Конституционният съд отмени съдебната реформа, но запази разпоредбите за служебния кабинет
18:27, 26.07.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Тежка катастрофа в Бургаско, има загинал
Тежка катастрофа в Бургаско, има загинал
18:20, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
Топ 24
Най-четени
Саша Безуханова: Аз бях на 25, когато бизнесът ме избра
Саша Безуханова: Аз бях на 25, когато бизнесът ме избра
Мирослав Найденов: 116 млн. лв. е таванът, разрешен извънредно само за България
Мирослав Найденов: 116 млн. лв. е таванът, разрешен извънредно само за България