НОВИНИ

Мирослав Найденов: 116 млн. лв. е таванът, разрешен извънредно само за България

116 млн. лв. е таванът, разрешен от Европейската комисия, тази година разрешен извънредно само за България, и парите ще бъдат разпределени за тютюнопроизводителите най-прозрачно, заяви пред „Панорама" министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

мирослав найденов 116 млн таванът разрешен извънредно българия
bnt avatar logo
от БНТ
22:25, 23.04.2010
Чете се за: 06:16 мин.
У нас

116 млн. лв. е таванът, разрешен от Европейската комисия, тази година разрешен извънредно само за България, и парите ще бъдат разпределени за тютюнопроизводителите най-прозрачно, заяви пред „Панорама" министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.Проблемът е, че реколтата за 2009 е много голяма и като цяло на килограм се получава по-малка сума, поясни министър Найденов. Конфликт има между самите производители на различни сортове тютюн, надявам се да се стигне до консенсус, надявам се да разберат, че по-важно за тях е средствата да тръгнат по-бързо, каза още той. Реколта 2009 е последната, която е разрешено да бъде премирана по този начин - като премия на килограм тютюн, поясни за зрителите земеделският министър. Оттук нататък има алтернативи - като национална схема за подпомагане, която е нотифицирана и пари ще се получават на базата на референтен период за последните три години. Друг вариант е да се пренасочат средства от програмата за развитие на селските райони - това са направили в Гърция, нещо, което България е пропуснала. Гърция е успяла да отдели неусвоени средства от програмата си в размер на 700 млн. евро и са го направили след 2007 г. - тогава и ние станахме член на ЕС, подчерта Мирослав Найденов тази пропусната възможност.

Следва пълен текст на разговора.

Водещ Бойко Василев:
Сега съвсем на земята слизаме със земеделския министър Мирослав Найденов, добър вечер.

Мирослав Найденов:
Добра да бъде.

Водещ:
Разбрахте ли се с тютюнопроизводителите, които протестираха тази седмица?

М. Найденов:
Аз не мисля, че трябва аз да се разбирам с тях. Трябва те да се разберат помежду си, защото техните протести са за това, че някои от сортовите групи не са доволни от разпределението на премиите. И каквото и да бяхме направили, едва ли щяха да бъдат доволни всички. Затова ние направихме най-прозрачното нещо и мисля, че по най-правилен начин ги разпределихме. Преди всъщност да бъде гласувано на Министерски съвет това разпределение, аз събрах експертния съвет на фонд "Тютюн", след това внесохме нещата на Комисията по земеделие и гори към Народното събрание, след което отново управителен съвет на фонд "Тютюн" и накрая Министерски съвет. И нека да кажа, че тази сума, която ще се даде тази година, е най-голямата - 116 млн. е таванът, разрешен от Европейската комисия. Тази година е разрешен извънредно, само за България от всички страни от Европейския съюз, и наистина тя е най-голяма. Проблемът е, че реколтата за 2009 е много голяма и така разпределени парите, като цяло на килограм се получава по-малка сума. Има конфликт и аз опитах да се стигне до консенсус, провокирайки разговори и срещи между представителите на различните сортови групи. За съжаление не се стигна до такъв консенсус. Бяха близо. Надявам се все пак за тях да разберат, че по-важно е в този момент средствата да тръгнат към тях, отколкото да продължи тази крамола.

Водещ:
Само да видим дали аз съм разбрал добре положението. Дават се повече пари на ориенталските тютюни, тези, които се берат на ръка и се берат трудно, по-малко пари на другите тютюни, широколистни или как там се наричат...

М. Найденов:
Да.

Водещ:
...които не се берат на ръка, и доколкото разбрах, това се подкрепя включително от опозицията в парламента. Така ли е, или не е така? Или част от опозицията в парламента.

М. Найденов:
Изненадващо и за мен решението на... препоръката по-скоро на Комисията по земеделие и гори беше единодушна - от 22 депутати всички гласуваха за това разпределение, което смятаха, че е най-справедливо, като наистина приоритет се дава ориенталските тютюни, тъй като те се обработват изключително само на ръка, в много трудно достъпни и тежки райони, и там е свързано като цяло и с поминък, по някакъв начин оцеляване на тези хора, защото наистина плащането на тези премии сега е въпрос на оцеляване на голяма част от тях.

Водещ:
Добре, обаче 116 млн., тези премии ще се плащат ли догодина? Хайде да се ориентираме към бъдещето.

М. Найденов:
Мисля, че това е по-важният въпрос, който очакват да чуят, тъй като се надявам, че доста от тях гледат вашето предаване, а нека да е ясно, защото това беше истината, спестена от тези, които управляваха министерството осем години назад, 2009 г., реколта 2009, е последната, която Европейската комисия разрешава да бъде премирана по този начин, така че тези средства в тази година ще бъдат последните, изплатени по този начин.

Водещ:
Сега завинаги 116 млн.?

М. Найденов:
Да.

Водещ:
Повече няма да се видят толкова пари, така ли?

М. Найденов:
Като премия, точно така, като премия на килограм тютюн. Оттук натам има алтернативи - едното е национална схема за подпомагане и ние нотифицирахме такава. Те ще получават на базата на референтен период за последните три години. Другото е да пренасочим средства от Програмата за развитие на селските райони. Вече имах разговори с комисаря по земеделие. Това са направили Гърция. Нещо, което България е пропуснала. Гърция е успяла да отдели средства, неусвоени средства от програмата си за развитие на селските райони в размер на 700 млн. евро.

Водещ:
Да де, ама те са член от 1981 г. Те могат да правят доста повече неща.

М. Найденов:
Да, ама те са го направили след 2007 г., тогава, когато и ние сме били вече член. Просто тези, които са управлявали министерството тогава, това са го проспали, както много други неща, от които са могли да се възползват, но нека не се връщам към тях.

Водещ:
Да, аз точно това ще ви питам. Пак ли с наследството ще се оправдаваме?

М. Найденов:
Не, не се оправдаваме. Казвам, че ние този бонус или тази възможност сме я пропуснали. Какво правим в момента? От същата Програма за развитие на селските райони ние насочваме средства като проекти, общински най-вече проекти, към точно тези райони и макар че стана банален, ще го дам отново този пример с община Сатовча, една от общините, където се произвежда най-много или почти всички са заети с тютюнопроизводство. Двадесет и три млн.,
на стойност 23 млн. са проектите по Програмата за развитие на селските райони.

Водещ:
За Сатовча само?

М. Найденов:
Точно така, за Сатовча.

Водещ:
Как ще ги усвоят тия хора, г-н министър?

М. Найденов:
Вижте, ако успеят да ги усвоят, аз казах на кмета на Сатовча, че той ще остане пожизнен кмет. Ако обаче не успее или се опита да отклонява нещо, ще го замерят с камъни. Онзи ден на Министерски съвет направихме още една крачка към по-лесното усвояване на тези средства. Освободихме общините от плащането на ДДС по тези проекти, защото ето го отново примера, 23 млн. при бюджет годишен на Сатовча около 4 млн. Той няма бюджет дори само за ДДС, така че държавният бюджет пое и това тежко задължение да поеме ДДС по общинските проекти.

Водещ:
Чакайте да видим аз добре ли чувам - една община, която има бюджет от 4 млн., ще получи 23 млн. по проекти допълнително?

М. Найденов:
Точно така. Това направихме, тъй като имаше опасения...

Водещ:
Трябва да гарантирате... Ще гарантирате ли? Как ще гарантирате това да се изхарчи, както трябва, да се напишат качествени проекти?

М. Найденов:
Те са написани проектите. Ние сключихме договорите, така че се очаква те да бъдат прозрачно усвоени, т.е. при обществените поръчки и вече при реализирането на самите проекти дано да няма наистина злоупотреби, каквито имаше по САПАРД, и заради това ни бяха спрели парите по САПАРД. И апропо, точно това беше опасението, по-специално, най-вече на ДПС, че, идвайки ГЕРБ на власт, по някакъв начин ще дискриминира тези общини. Мисля, че с
този пример ние отговаряме на тези съмнения.

Водещ:
Има ли бъдеще за тютюна въобще, г-н министър, след като и от
вашето правителство се чуват думи против пушенето? Има ли бъдеще за този отрасъл, защото някои хора не могат да правят нищо друго, от тези, които отглеждат тютюн?

М. Найденов:
Ще го кажа ясно - бъдеще има, но не в този обем и не по този начин. Ориенталският тютюн, който се произвежда и който ние с това решение премираме в най-висока степен, има дефицит. Всичко, което се произведе, ще може да се реализира. По-скоро проблемът идва към едролистните тютюни, но за да могат да бъдат те конкурентоспособни, защото, лишени от тези премии, те наистина не са конкурентоспособни, трябва да реорганизират по някакъв начин тютюнопроизводството.

Водещ:
Значи, бъдеще за ориенталски тютюни?

М. Найденов:
Да, бъдеще за ориенталския тютюн ще има.

Водещ:
Не се ли боите, че битката за пари в българското земеделие тепърва започва?

М. Найденов:
Битката е започнала и нека да кажа, че от декември месец до момента в българското земеделие влязоха над 820 млн. лв., а към момента ние сме усвоили 99 процента от субсидиите, преките плащания към България и националните доплащания. И с тези 99 процента почти четири месеца преди края на плащането, което е края на юни, България е първенец в Европа. И точно тези...

Водещ:
Това сериозно ли го казвате?

М. Найденов:
Да, абсолютно сериозно. Деветдесет и девет, целият пакет е 832 млн., над 820 до момента са усвоени. Това не се е случвало никога и няма по-добра антикризисна мярка от това тези средства, в този момент при българските земеделски производители.

Водещ:
Страхувате ли се от момента, когато ще застанете срещу още хора, които ще искат обаче още пари, защото парите в кризата никога не стигат?

М. Найденов:
Ежедневно заставам. Няма ден, в който да не идват земеделски производители. Днес бяха производителите на биопродукция при мен, които също поставиха своите искания. А вчера се срещах с тютюнопроизводители, онзи ден със зърнопроизводители. Ежедневно се срещаме и ние правим така, щото повече пари да могат да влязат, и тъй като парите като директни плащания по схемата за единица площ са лимитирани, т.е. те са на базата на площта, която се обработва в България, ние трябва да засилим усвояването на средствата по Програмата за развитие на селските райони. По тази програма България има да усвоява до 2013 г. над 3.2 млрд. евро. Това е огромен финансов ресурс, насочен към наистина най-бедните краища на България.

Водещ:
Да де, ама вие трябва да им помогнете, за да пишат проекти.

М. Найденов:
Помагаме им. Имаме служби за съвети в земеделието. Вече имаме и мобилни групи.

Водещ:
А не ви ли е тъжно, като видите как възрастни хора се бият за вносни банани по хипермаркетите, и не от морална гледна точка толкова, макар че и това е важно, колкото от грижа за клетия български производител, съсипван от евтиния чужд внос?

М. Найденов:
Знаете ли, държавата няма как да се намеси в ценовата политика, особено на големите хипермаркети.

Водещ:
Ясно, това е ясно, но може да направи своите производители силни.

М. Найденов:
Прави ги. Прави ги. С тези пари, влизайки в момента, с наистина световния дефицит на храни в последните няколко години, който се забелязва, с това, че има носталгия към българските продукти и с новата организация аз се надявам и все по-често се радвам от срещи със, така, наистина фермери или производители, които разбират и знаят какво искат, а това е бъдещето. Ние имаме конкурентни предимства, имаме осигурени средства в условия на криза, наистина гарантирани, имаме прекрасни природо-климатични условия, имаме традиции. Трябва да използваме това и тогава, тъй като земеделието наистина ни е вадило от много кризи, мисля си, че в този момент можем да разчитаме твърдо на него.

Водещ:
Мирослав Найденов, министър на земеделието. Благодаря ви за разговора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

След трагедията в Елин Пелин: Двама души остават в неизвестност
След трагедията в Елин Пелин: Двама души остават в неизвестност
21:22, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 06:50 мин.
Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща в Панагюрище
Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща в Панагюрище
21:06, 26.07.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Повече от 24 часа след експлозиите: Страх сред хората, материални щети по домовете
Повече от 24 часа след експлозиите: Страх сред хората, материални щети по домовете
20:39, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
Коя е фирмата собственик на складовете за фойерверки край Елин Пелин?
Коя е фирмата собственик на складовете за фойерверки край Елин Пелин?
20:13, 26.07.2024
Чете се за: 04:00 мин.
Качеството на въздуха в Елин Пелин се нормализира, съобщават от МОСВ
Качеството на въздуха в Елин Пелин се нормализира, съобщават от МОСВ
20:06, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
Пожарът на българо-гръцката граница отново се активизира
Пожарът на българо-гръцката граница отново се активизира
19:53, 26.07.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Петър Петров: Решението на КС подсигурява правителството на ГЕРБ и ДПС, което се води уж служебно
Петър Петров: Решението на КС подсигурява правителството на ГЕРБ и ДПС, което се води уж служебно
19:44, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
Главният архитект на София е подал оставка
Главният архитект на София е подал оставка
19:29, 26.07.2024
Чете се за: 00:47 мин.
В готовност е модулът за инженерно разузнаване, съобщи военният министър
В готовност е модулът за инженерно разузнаване, съобщи военният министър
19:12, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
Джартов: Започва връщането на евакуираните хора по домовете им, електрозахранването е възстановено
Джартов: Започва връщането на евакуираните хора по домовете им, електрозахранването е възстановено
18:57, 26.07.2024
Чете се за: 02:50 мин.
Конституционният съд отмени съдебната реформа, но запази разпоредбите за служебния кабинет
Конституционният съд отмени съдебната реформа, но запази разпоредбите за служебния кабинет
18:27, 26.07.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Тежка катастрофа в Бургаско, има загинал
Тежка катастрофа в Бургаско, има загинал
18:20, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
Топ 24
Най-четени
„Атака” пет години по-късно
„Атака” пет години по-късно
Татяна Дончева: Аз искам държава с правила
Татяна Дончева: Аз искам държава с правила