НОВИНИ

Татяна Дончева: Аз искам държава с правила

„Аз съм вдихновител, в някаква степен организатор, но това движение е мое, колкото и на всички инициатори и ще бъде мое, колкото на всички, които ще се присъединят - това е общото дело, в това е неговият смисъл", обясни Татяна Дончева ролята си в новото гражданско „Движение 21".

татяна дончева искам държава правила
bnt avatar logo
от БНТ
22:22, 23.04.2010
Чете се за: 08:12 мин.
У нас

„Аз съм вдихновител, в някаква степен организатор, но това движение е мое, колкото и на всички инициатори и ще бъде мое, колкото на всички, които ще се присъединят - това е общото дело, в това е неговият смисъл", обясни Татяна Дончева ролята си в новото гражданско „Движение 21".

Искаме да върнем гражданите в мисъл и работа по това, което се случва в тяхната държава, за да я направят нормална държава за себе си, поясни целта на създаване на това движение неговата лидерка. Искам много по-широк кръг хора да участва в мисленето на решения сфера по сфера, защото мисля, че държавата няма достатъчно интелектуален капацитет в момента, нито управлението и има много възможности в гражданското общество, които стоят неизползвани, допълни тя.

Татяна Дончева избегна конкретния отговор на въпроса ще излезе ли от БСП и заяви, че в това гражданско движение имат място хора от различни партии, както и такива, които не принадлежат към такива политически формации. Засега няма разходи, няма и финансиране, обясни Дончева, а в момента, в който учредим движението, ще набираме средства по предвидения в закона ред.

Какво имаме в момента - изпразнена хазна, нарастващ дефицит, държавата от 96-7 година не е била в подобна ситуация. Не може да е нормална държавата, в която единственото нещо, което се планира са арестите, заяви Татяна Дончева.

Аз искам държава с правила и нормална държава, смятам, че е изключително ненормално да се арестуват хора по списък, без факти, без присъди и без доказателства, поясни лидерката на новото гражданско движение.

Следва пълен текст на интервюто.

Водещ Бойко Василев:
А Татяна Дончева тази седмица има собствено политическо риалити, което се нарича "Движение 21", нали така? Добър вечер.

Татяна Дончева:
Няма собствено.

Водещ:
Не е ваше.

Т. Дончева:
Няма собствено. Аз съм, приемете, вдъхновител, в някаква степен организатор, но това е мое, колкото на всички инициатори, и ще бъде мое, колкото на всички, които ще се присъединят към него, това е общо дело, в това е неговият смисъл.

Водещ:
Да де, ама там видяхме 7-8 души, не повече.

Т. Дончева:
Това са инициаторите, които са обявили една инициатива. След месец-два ще трябва да направим учредяване. Тогава може да говорите кой е, защо е, как е и т.н.

Водещ:
Добре, искате ли да броим колко пъти оттук аз ще сбъркам и ще нарека вашето движение партия?

Т. Дончева:
Е, няма нужда да се затруднявате толкова. Това е гражданско движение. Не бъркайте.

Водещ:
Добре, обаче защо толкова хора си мислят, че е партия и че ще излизате от БСП?

Т. Дончева:
Ама кои са тия толкова много хора?

Водещ:
Ами, хайде сега да ви кажа социологически, но обикновено "Партията на Дончева", "Дончева излиза от БСП", "Къде е Дончева"...

Т. Дончева:
Това, което искаме, е да върнем гражданите в мисъл и работа по това, което се случва в тяхната държава, за да я направят нормална държава за себе си, удобна, която да им помага и, общо взето, при сегашния екшън, при сегашната истерия те започват да чувстват и вътрешна необходимост. Но това отчуждение и омраза към институции, политическа система, ражда държава, в която това, за което говори министърът Найденов, се знае от по-малко от 1 процент, те нещо правят и останалите българи ги гледат като публика.

Водещ:
Искате всички да участват в управлението ли?

Т. Дончева:
Искам много по-широк кръг хора да участва в мисленето на решения, сфера по сфера, защото мисля, че държавата няма достатъчен интелектуален капацитет в момента, нито управлението,
и че много възможности има в гражданското общество, които така си стоят и неизползвани.

Водещ:
Искате да станете коалиционен партньор на ГЕРБ ли?

Т. Дончева:
Не, говорим за гражданско движение и не ме месете в никакви коалиционни партньори.

Водещ:
Ето, първи първи път сбърках, първи път сбърках и го нарекоха...

Т. Дончева:
Не бъркайте.

Водещ:
Ще излизате ли от БСП, г-жо Дончева?

Т. Дончева:
Казах, че това е участие в гражданско движение, където могат да имат място хора, принадлежащи към различни политически сили и непринадлежащи към никоя, и които биха желали да споделят този начин на работа, който им предлагаме. Така че...

Водещ:
Ама ще излизате ли, или няма да излизате от БСП?

Т. Дончева:
Какво налага морално и юридически някой да излиза от там, където е, какво?

Водещ:
Ами, решава да прави свой проект. Днес се казва движение, а утре се казва партия. Пътят е начертан, ГЕРБ го е дал.

Т. Дончева:
Като се кръсти партия, тогава може да ми поставите този въпрос и аз ще ви отговоря, но сега...

Водещ:
Няма как да не излезете тогава от БСП.

Т. Дончева:
Но сега вашият въпрос е силно преждевременен, така че да говорим за стъпките.

Водещ:
Кой ви финансира?

Т. Дончева:
Какво до случая, до момента, вън от дискусиите и представянето е станало и колко пари то според вас струва, че да смятате, че някой трябва да ни финансира? В момента, в който учредим движението и имаме разходи за обичайната му издръжка, ще ги набираме по предвидения в закона ред, но и тогава не смятам, че ще става дума за някакви пари, които не са ни по силите.

Водещ:
Г-жо Дончева, смятате ли, че думите, които казвате при учредяването, вашата платформа, не са казвани никога, или напротив, са казвани 200 пъти при учредяване на някакви неща от 20 години в България?

Т. Дончева:
Ние направихме представяне на идеята преди 3 дни и не сме направили учредяване. Думите, които казах, са думи в конкретен момент. Има значение кога казвате едни думи. И когато в точно определен момент казвате нашите проблеми като нация за следващите месеци, може би година, ще бъдат тези и ние, гражданите, трябва да намерим решения, защото мисля, че властите няма да могат, това е нещо различно. А какво анализирам, въз основа на какво стигам до тези изводи и къде мислим да търсим решения, извинете, ако тези решения свършат работа и нашият анализ се окаже точен, защо трябва да го сравнявате с каквото и да било друго?

Водещ:
Г-жо Дончева, какво точно ви пречи в екшъна, който споменахте преди малко?

Т. Дончева:
Нормалната държава означава нормална работа на администрацията, нормално осигуряване на държавни финанси, нормална перспектива за всеки гражданин, който може да ви каже как вижда той живота си в близката му перспектива и на децата си, това му дава сигурност, а не присъствието на полицаи и охрана. Какво имате в момента? Изпразнена хазна...

Волен Сидеров:
От кого?

Т. Дончева:
...нарастващ дефицит. Извинявайте, имаше пари в хазната към юни месец.

В. Сидеров:
От вашето правителство...

Т. Дончева:
Вие можете да се оправдавате с наследства и да използвате медийния си превес още известно време. Опасявам се обаче, че ако след 4 месеца, за което говорят доста икономически анализатори, или след 6 се окажете в ситуация да не може да обслужвате обичайните държавни плащания, и да обесите предишната власт, никой няма да ви помогне.

В. Сидеров:
Госпожо, министърът е от другата страна. Аз съм в парламента само.

Т. Дончева:
Ами, вие поставихте въпроса, затова ви отговарям на вас.

Водещ:
Не, сериозно обаче...

Т. Дончева:
Сериозно обаче държавата от 1996-1997 г. не е била в подобна ситуация. И, извинете, къде се търси решението? Ако имате срещу себе си хора, които всичко хвърлят в наследството, без да имат идея, откъде бизнесът ще започне да върти помалко, откъде ще започне да плаща, каквото и да е било, ако продължат да качват дефицита с тези главоломни темпове и ако се окаже, че дори в края на този месец, когато с подаването на годишните декларации трябва да постъпят и данъци, и ако се окаже, че бизнесът е внесъл драстично по-малко данъци, не защото е неблагонадежден или мрази държавата, или правилата на търговия, а защото не може да ви ги отдели, след няколко месеца, след 1-2 може би, вие ще го поставите пред положение да не може да плаща заплати, дори сега, дори там, където сега ги плаща. Към какво се тласка държавата? Какво значение имат тогава вашите екшъни? Не може да е нормална държавата, в която единственото нещо, което се планира, са арестите й, няма такава. Освен икономическите перспективи и изхода от една безнадеждна ситуация трябва да кажете какво става с онова, което беше правова държава, и с онова, което винаги Европа ни е представяла като политически критерии за членство.

Водещ:
Защо вие, вие бяхте високопоставен председател на комисия в предишния парламент, защо тогава според вас не се реализира чувството за справедливост на българина?

Т. Дончева:
Има един проблем с партиите на прехода за тяхното участие в това раздържавяване, в тази трансформация на собствеността от държавна в частна. И БСП не е извън виновните и отговорните. Ако царят и Костов имат своето оправдание, кауза, както искате, така го наречете, и своята отговорност съответно, и своето място като омразно отношение от страна на гражданите, БСП също има такова място. Това не се признава в самата партия, но ние трябва
да кажем, до идването на Костов, до 1997 г. тази част от държавната собственост, ако щете, като кеш пари, която се изля някъде в частните джобове, по чие решение беше направено това. Да, огромната част от редовите членове на социалистическата партия нямат отношение към тези решения и никой никога не ги е питал, но те трябва да знаят, че отговорност за това се носи и когато отказваш да признаеш проблема, само озлобяваш хората, които са отвън и които смятат, че тези 20 години преход за тях са загубено време, време, което ги е закарало в нищото, време, което им е смъкнало житейската перспектива, и за това, че някой ги е ограбил. Формални пречки не е имало и социалистическата партия, и тройната коалиция, и някой друг да се усети, че има такъв проблем, да усети симптомите, по някакъв начин да предвари нещата, да започне да говори на по-ранна фаза какво се случва и защо, и да вземе определени мерки. Но, вижте, колелото се завъртя така, че децата на тези, които обрекоха прехода, взеха властта, и то не само като ръководство на социалистическата партия, а като ключови ръководители в държавата, като ключови бизнесмени, като ключови десижън мейкъри. И това докарва хората до усещането, че те са се върнали там, където са били преди 20 години, със същите си проблеми, само че с много недоимък, с много несигурност и с много липса на житейска перспектива.

Водещ:
Реплика кратка от Мирослав Найденов.

Мирослав Найденов:
Аз, разбира се, ясно е, че не се съгласявам с това, че е имало пари юли месец, когато сме поели управлението. Имаше много голям дефицит и дефицитът вече лъсна сега. Но искам да попитам госпожа Дончева знае ли колко е външният дълг на България?

Т. Дончева:
Господин Найденов, вие приехте една хазна, която от първия ден не ви интересуваше. Вие от първия ден започнахте да търсите вините в старото правителство, не защото нямаше такива, вие си оставихте цялата работа да търсите вините. Вие блокирахте всички плащания към бизнеса за неща, които са извършени...

М. Найденов:
Ние, госпожо...

Т. Дончева:
Не, не, не. Които са извършени.

Водещ:
Знаете ли колко е дългът?

Т. Дончева:
И вие на практика с тежките си субективни грешки влошихте състоянието на фиска до ситуация, от която не можете да излезете. Вие сега не можете да разблокирате бизнеса, даже и да искате, без външно финансиране.

М. Найденов:
Вижте, госпожо...

Т. Дончева:
Бихте ли ми казали с кого и как ще преговаряте, за какви пари?

М. Найденов:
Искам да ви кажа, че ние не сме блокирали бизнеса, а деблокирахме всички европейски програми, които бяха блокирани от вашето правителство...

Т. Дончева:
Искам да ви кажа следното. Вие можете още известно време да си миете...

В. Сидеров:
Само уточнете кой бизнес, госпожо Дончева. Кой бизнес? Този, дето взе "Цанков камък", тоя ли бизнес?

Т. Дончева:
Всякакъв, всякакъв бизнес...

В. Сидеров:
Този бизнес не само че не трябва да се разблокира, той трябва да се блокира тотално. Той трябва да се вкара в затвора тоя бизнес.

Т. Дончева:
Извинявайте, извинявайте много. Вие можете да искате всичко. Но когато започнете да вкарвате хора в затвора по списък, без процеси и без факти, когато започнете да спирате сделки...

В. Сидеров:
По обвинения, които са сериозни.

Т. Дончева:
...и да изпращате служби за сигурност при чуждите инвеститори...

В. Сидеров:
Значи вие не искате тия, които са крали, да влизат в затвора, така ли?

Т. Дончева:
Аз искам държава с правила...

В. Сидеров:
Това ли е каузата на "Движение 21"?

Т. Дончева:
Аз искам държава с правила и нормална държава.

В. Сидеров:
Всички, които са крали, да излязат, да стоят на свобода.

Т. Дончева:
Да, смятам, че е изключително ненормално да арестувате хора по списък, без факти, без присъди и без доказателства.

М. Найденов:
Списъка го е написал обаче народът, защото същите... аз ви попитах за външния дълг. Вие не ми отговорихте, но аз ще ви отговоря. Външният дълг е равен на толкова, колкото струват далаверите със заменки на гори и земи. Ако държавата ги беше продала на реални цени, тези милиарди, колкото е външният дълг, щяха да влязат във...

Т. Дончева:
Господин Найденов, мислете за времето, когато пенсионерите ще отидат на гишетата на деня, който им е определен за плащане на пенсии, и вие няма да сте в състояние да ги извадите. Допуснете, че още тогава ще намерите балъци, които...

В. Сидеров:
"Движение 21" ще ги извади обаче.

Т. Дончева:
...много търпеливо да са готови да изядат бившите си министри за 10 години напред, но все едно. Макар и месец по-късно, ще трябва да извадите и пари, да дадете практическо решение.

Водещ:
Добре...

В. Сидеров:
Георги Първанов ли ще ги извади, вашият патрон?

Т. Дончева:
Какъв патрон, извинявайте, господин Сидеров?

В. Сидеров:
Или Алексей Петров, другият ви патрон.

Т. Дончева:
Извинявайте много. Аз мисля...

В. Сидеров:
Кой ще ги извади тия пари? Тия двамата, които ги споменах?

Т. Дончева:
Нито Алексей Петров ми е патрон, нито ми е нещо повече, отколкото на вас.

В. Сидеров:
Само един съвет ще ви дам. Не тръгвайте с тази гледна точка, защото движението ви няма да стигне до никъде.

Т. Дончева:
Няма да говорите...

В. Сидеров:
Щом сте против това хората, които са крали, да влизат в затвора, вие не може да привлечете последователи.

Водещ:
Господин Сидеров...

Т. Дончева:
Извинявайте, има правосъдие, ред, закон, истина и справедливост.

В. Сидеров:
Точно. Точно. Правосъдието работи.

Т. Дончева:
Вкарване на хора в затвора по списък...

В. Сидеров:
Какво значи по списък?

Т. Дончева:
...е фашизъм. Ако искате това да въведете, "Движение 21" ще бъде против това. Ние сме за закон, за ред, за виновниците в затвора с процес, да можете да обясните на обществото какво те са извършили.

Водещ:
Добре. Дотук...

В. Сидеров:
Сега да не би това да става без процес и без ред?

Т. Дончева:
Дотук вие не можете. И ще оттеглите ли думите си за Алексей Петровци, за Георги Първановци и за всякакви други?

В. Сидеров:
Ясно, разбрахме. "Движение 21" ще извади крадците от затвора и ще ги пусне на свобода. Това разбрах дотук аз.

Т. Дончева:
Вие говорите смешни неща.

Водещ:
Добре.

Т. Дончева:
"Движение 21" ще бъде за ред и закон, и за справедливост, и за истина. Не за фашизъм. Господин Сидеров, не за фашизъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Коя е фирмата собственик на складовете за фойерверки край Елин Пелин?
Коя е фирмата собственик на складовете за фойерверки край Елин Пелин?
20:13, 26.07.2024
Чете се за: 04:00 мин.
Качеството на въздуха в Елин Пелин се нормализира, съобщават от МОСВ
Качеството на въздуха в Елин Пелин се нормализира, съобщават от МОСВ
20:06, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
Пожарът на българо-гръцката граница отново се активизира
Пожарът на българо-гръцката граница отново се активизира
19:53, 26.07.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Петър Петров: Решението на КС подсигурява правителството на ГЕРБ и ДПС, което се води уж служебно
Петър Петров: Решението на КС подсигурява правителството на ГЕРБ и ДПС, което се води уж служебно
19:44, 26.07.2024
Чете се за: 01:20 мин.
Главният архитект на София е подал оставка
Главният архитект на София е подал оставка
19:29, 26.07.2024
Чете се за: 00:47 мин.
В готовност е модулът за инженерно разузнаване, съобщи военният министър
В готовност е модулът за инженерно разузнаване, съобщи военният министър
19:12, 26.07.2024
Чете се за: 03:20 мин.
Джартов: Започва връщането на евакуираните хора по домовете им, електрозахранването е възстановено
Джартов: Започва връщането на евакуираните хора по домовете им, електрозахранването е възстановено
18:57, 26.07.2024
Чете се за: 02:50 мин.
Конституционният съд отмени съдебната реформа, но запази разпоредбите за служебния кабинет
Конституционният съд отмени съдебната реформа, но запази разпоредбите за служебния кабинет
18:27, 26.07.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Тежка катастрофа в Бургаско, има загинал
Тежка катастрофа в Бургаско, има загинал
18:20, 26.07.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Меморандум за широк ляв фронт: Представители на 17 формации се събраха в Стара Загора
Меморандум за широк ляв фронт: Представители на 17 формации се събраха в Стара Загора
18:14, 26.07.2024
Чете се за: 01:32 мин.
Надежда Йорданова: КС днес блокира възможността за реформа на съдебната власт
Надежда Йорданова: КС днес блокира възможността за реформа на съдебната власт
18:11, 26.07.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Ваканция от 17 до 31 август си гласуваха депутатите
Ваканция от 17 до 31 август си гласуваха депутатите
18:05, 26.07.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Топ 24
Най-четени
Мирослав Найденов: 116 млн. лв. е таванът, разрешен извънредно само за България
Мирослав Найденов: 116 млн. лв. е таванът, разрешен извънредно само за България
Променят ли смисъла ни големите житейски обрати?
Променят ли смисъла ни големите житейски обрати?