НОВИНИ

Мартин Шулц: България бележи забележим напредък

Административните и правните реформи в България са впечатляващи и няма друга страна в Европа, която да може да се похвали със 7-8% икономически растеж за последните 3 години, заяви в студиото на "Панорама" председателят на групата на Партията на европейските социалисти в Европарламента Мартин Шулц.

мартин шулц българия бележи забележим напредък
bnt avatar logo
от БНТ
21:36, 30.01.2009
Чете се за: 04:48 мин.
У нас

Административните и правните реформи в България са впечатляващи и няма друга страна в Европа, която да може да се похвали със 7-8% икономически растеж за последните 3 години, заяви в студиото на "Панорама" председателят на групата на Партията на европейските социалисти в Европарламента Мартин Шулц. Критиките и мерките на ЕК към България от последните месеци са погрешни. В Европа не бива да има двоен стандарт. В България имаме нужда от социалист, който да е начело на правителството. Той се казва в момента Сергей Станишев и това трябва да продължи дълго занапред, каза още Шулц. Подробности от разговора в студиото може да видите във видеофайла.

Пълен текст на интервюто

Водещ Бойко Василев: Сега за България, видяна от Брюксел. Мартин Шулц, германски политик, социалдемократ, председател на групата на Партията на европейските социалисти в Европейския парламент, гост на днешния пленум на БСП и за втори път гост в "Панорама". Добър вечер.

Мартин Шулц: (превод) Добър вечер.

Водещ: Радвам се да се видим отново.

М. Шулц: И аз много се радвам, че съм тук.

Водещ: Какви аргументи обаче ще намерите да защитите българското правителство точно сега, когато от Брюксел идват само критики?

М. Шулц: Критиките не са оправдани. Правителството на тази държава работи добре и цифрите го доказват.

Водещ: Защо? Кои цифри? Ние знаем например 220 млн. спрени еврофондове.

М. Шулц: България има стабилен растеж, много по-стабилен, отколкото в други държави от ЕС. Дори и в кризата растежът в България е по-добър, отколкото в други държави, и никоя държава няма такава стабилна финансова и валутна политика в продължение на толкова години и това сочи, че България ще бъде по-добре подготвена за тези финансови кризи, отколкото другите държави.

Водещ: Значи според вас българското правителство работи добре и всички критики, повтарям всички от Брюксел, не са правилни?

М. Шулц: Критиката от Брюксел по конкретни административни процедури наистина е справедлива. Може да стане, защото. . . Нали, може и така да е, че има дефицити в тази държава, но критиките в докладите не ги считам да са справедливи, защото и много други страни ги имат тези проблеми, и България не е сама, а и в други страни в Европа има същите проблеми.

Водещ: Говорите като обективен наблюдател от европейските институции или говорите като социалист?

М. Шулц: Като социалист естествено не мога да бъда обективен, като социалист съм пристрастен, но моето място като ръководител на фракция в Европейския парламент, работата ми е да следя какво прави комисията в Брюксел и когато тя издаде някакъв доклад, който не е справедлив, не знам. . . нали, няма значение дали в държавата има консервативно или социалистическо правителство, комисията трябва да бъде обективна, а в случая на България това не се наблюдава.

Водещ: Разбирам ли ви правилно, според вас дясната в момента Европейска комисия критикува неправилно лявата България?

М. Шулц: Още веднъж можете да опитате, много е любезно, но няма да стигнете до целта си. Всъщност. . . Да, единственото правилно, което казахте досега, е, че комисията е дясна, а в България е вярно също, че правителството е ляво. И не знам дали защото комисията е дясна критикува България, лява, затова я критикува, но административни дефицити, за които България е критикувана, съществуват и в други държави и трябва да се каже това се отнася не само за България, а и за други държави. И ако не се казва кои са тия другите държави човек може да прозре определено едно йерархизиране на страните и България попада на последно място, което според мене не е справедливо.

Водещ: Вие ще кажете ли една държава, която е по-зле от България?

М. Шулц: Бих помолил комисията да оценява и другите държави по същия начин, както и България.

Водещ: Идват изборите за Европейски парламент. Можем ли да получим обективна европейска оценка за българското правителство и за българския премиер Станишев, след като десницата все ще критикува, а вие социалистите, техните партийни другари, ще хвали?

М. Шулц: Трябва да знаете, че не очаквам от български консервативен. . . човек от дясното пространство и от консервативните партии да хвали лявото правителство, но от лявата страна в. .. 19-20 са вдясно. Меркел, Саркози и Берлускони това не са леви ръководители, а десни, и те не изпращат леви комисари в комисията. Барозу не е социалист. В момента Европа се управлява от дясното и според мене големият проблем с финансовата политика, социалната политика е свързано именно с това, че Европа се управлява по десен начин.

Водещ: Премиерът Станишев. .. имате ли към него единствено похвала?

М. Шулц: Председател съм на социалдемократическата фракция в Европейския парламент. Казвам, Станишев ми е приятел. Той определено може и да направи грешки, но неговите грешки, естествено в България населението трябва да коментира тези грешки, а като човек отвън мога само да кажа, че България може да се гордее с такъв министър-председател, ръководител на правителството и той самият си казва, г-н Станишев, да, направих грешка, но има доста успехи в неговата работа и начинът, по който той ръководи тази държава, е наистина един много впечатляващ стил, който на мен ми допада и го мисля за добър.

Водещ: Европохвалите или еврокритиките са по-полезни за България, защото понякога е по-полезно да те критикуват?

М. Шулц: Да, там, когато критиката е оправдана обаче. Не съм в тази държава, за да кажа, че всичко в нея е добро. Кажете ми, има ли държава, в която всичко да процъфтява и да е добро? Дали ще е Германия, дали ще е европейска. . . И в Германия не всичко е много добро, но не може да очаквате от социалистически лидер, на социалдемокрацията, да внася аргументи от дясното. Имаме колега от дясното тук, който ще ги даде. Кризата в Европа, финансовата криза, тази криза има. . . е вързана с политическата философия на абсолютно неконтролируемите свободни пазари. От време оно ние говорим, че ни трябва повече контрол, че ни трябва повече социална закрила и сега изведнъж консерватрите казват - леле, започват да говорят като левите, което означава какво - че ние сме били на прав път.

Водещ: Казвате тази политика е провалена, така ли?

М. Шулц: Да. Мисля, че политиката на пазарните радикали в Европа е провалена. Просто се провали. Финансовите пазари струват на държавите милиарди, стотици хиляди работни места се губят. Е, това ако не е провалена политика, кажете ми какво е.

Водещ: Но точно тук лявото правителство в България въведе плосък данък. Това част от тази провалена политика ли е?

М. Шулц: Мисля, че българското правителство, и ще повторя, се е подготвило, така добре стои срещу финансовата криза. Това може да са докаже. Сравнете българската валутна политика и финансова политика на тази държава с финансовата политика на други държави. Ще видите, че България е стабилна.

Водещ: Според вас има ли шанс, има ли смисъл България да иска повторно отваряне на затворени блокове в българската АЕЦ "Козлодуй"?

М. Шулц: Правителството трябва да се замисли за една разумна структура на енергоснабдяването. Аз не мога да кажа точно, но мога да си представя, че една ситуация, в която изпада държава, току-що изслушахме интервюто с президента Медведев, и изведнъж една държава остава без никакви доставки, трябва да се помисли откъде да си осигури енергия и в договора на България в ЕС пише, че при кризисна ситуация може да се отворят тези реактори и просто трябва да се водят преговори с комисията в Брюксел.

Водещ: Казвате, че по принцип сте скептичен към атомната енергия, защото точно когато бяхте на власт в Германия заедно със зелените вие бяхте против нея.

М. Шулц: Да. И сега съм против, обаче енергоснабдяването е въпрос, по който решават страните. В Германия казахме искаме да спрем да използваме атомната енергетика за мирни цели. В другите държави има други решения. Има съответните правила в Европа и всяка страна трябва да си реши за себе си.

Водещ: Г-н Шулц, за кого работи прочутата европейска солидарност? Тя не можа да помогне много на България по време на газовата криза и вече седмица не може да отпуши българо-гръцката граница, блокирана от гръцки фермери. Как да кажем сега, че Европа работи?

М. Шулц: Мисля, че много внимателно трябва да се подходи към отговора на вашия въпрос. В началото на тази криза министър. . . президентът на Франция Саркози и министър-председателят Тополанек на Чехия не говориха. Въобще Тополанек и Саркози трябваше много преди това да се замислят и Тополанек каза - аз в този конфликт няма да се намесвам като посредник, а само като човек, който да осигури воденето на преговорите, и трябва да ни е ясно, че преди няколко дни се подписа един договор в Будапеща, който всъщност е. .. група от европейски страни, която подписа "Набуко". Ето тук се обединяват страни от Европа, за да си осигурят независимост от Русия. Това е една правилна крачка в правилната посока.

Водещ: Аз ви благодаря засега. Мартин Шулц, шеф на фракцията на европейските социалисти. Ще се радвам, ако останете още малко в студиото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Борисов: Не е честно ПП-ДБ да питат само за Митов, а да мълчат за техните министри в кабинета
Борисов: Не е честно ПП-ДБ да питат само за Митов, а да мълчат за техните министри в кабинета
10:28, 19.04.2024
Чете се за: 01:15 мин.
30% увеличение на заплатите на военните одобри единодушно НС
30% увеличение на заплатите на военните одобри единодушно НС
10:00, 19.04.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Росен Желязков: Корнелия Нинова по всяко време може всичко, защото е Корнелия Нинова
Росен Желязков: Корнелия Нинова по всяко време може всичко, защото е Корнелия Нинова
09:45, 19.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Главчев след срещата с президента: Диалогът продължава
Главчев след срещата с президента: Диалогът продължава
09:39, 19.04.2024
Чете се за: 02:02 мин.
Балабанов към Рашков: Няма да ти се размине
Балабанов към Рашков: Няма да ти се размине
09:23, 19.04.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Нинова: Искаме оставката на Росен Желязков
Нинова: Искаме оставката на Росен Желязков
09:18, 19.04.2024
Чете се за: 01:12 мин.
Димитър Главчев е на среща при президента
Димитър Главчев е на среща при президента
09:07, 19.04.2024 (обновена)
Чете се за: 01:07 мин.
"Каналджиите" правят пари за "мрежи", участващи в държавни институции, смята Тихомир Безлов
"Каналджиите" правят пари за "мрежи", участващи в държавни институции, смята Тихомир Безлов
08:40, 19.04.2024
Чете се за: 05:15 мин.
Денонощна акция на МВР по пътищата на страната
Денонощна акция на МВР по пътищата на страната
08:38, 19.04.2024
Чете се за: 00:55 мин.
МС: Към момента няма пряка военна опасност за страната ни
МС: Към момента няма пряка военна опасност за страната ни
08:31, 19.04.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Как ще почиваме през май?
Как ще почиваме през май?
07:55, 19.04.2024 (обновена)
Чете се за: 03:50 мин.
Парламентът да осигури по-високи заплати на медицинските сестри, призова доц. Боряна Аврамова
Парламентът да осигури по-високи заплати на медицинските сестри, призова доц. Боряна Аврамова
07:40, 19.04.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Топ 24
Най-четени
Мартин Димитров: На България й трябва силна десница
Мартин Димитров: На България й трябва силна десница
Борислав Михайлов е новият стар шеф на БФС
Борислав Михайлов е новият стар шеф на БФС